Coronapatiënten

Ziekenhuizen zien de groei van het aantal coronapatiënten afvlakken

Een waarschuwing op een deur bij de spoedeisende hulp in het Amsterdam UMC, locatie AMC. Het ziekenhuis heeft zich voorbereid op de behandeling van patiënten met het coronavirus. Beeld ANP

Tachtig doden, drukte op de IC’s, en toch ook minder ziekenhuisopnames. Maar voor harde conclusies is het nog te vroeg.

Het is met een slag om de arm, maar het lijkt erop dat er en einde is gekomen aan de almaar oplopende lijn in het aantal ziekenhuisopnames. “Dat wijst mogelijk op een voorzichtige afname van de snelheid waarmee het virus zich verspreidt”, stelt het RIVM. “Maar we kunnen hier geen harde conclusies aan verbinden. De komende dagen moet blijken of er sprake is van een werkelijke afvlakking.”

De piek lag op 21 maart, toen er bijna 250 nieuwe ziekenhuispatiënten bij kwamen. Woensdag waren dat er ongeveer 180. Met een voorbehoud: het kan zijn dat het cijfer nog oploopt omdat nog niet alle meldingen van ziekenhuizen en GGD’s zijn verwerkt.

De snelheid waarmee het virus zich verspreid lijkt ook af te nemen, zei RIVM-directeur Jaap van Dissel woensdagochtend in de Tweede Kamer. Ook hiervoor geldt dat de komende dagen duidelijk wordt of deze trend doorzet.

Lichtpuntjes

Het zijn lichtpuntjes op een dag waarop een recordaantal nieuwe doden werden gemeld. Met de tachtig patiënten die afgelopen etmaal overleden door Covid-19 telt Nederland nu 356 doden. Toch is het moeilijk om aan de hand van de cijfers over overledenen de ernst van het virusverloop af te meten. Soms duurt het even voordat ziekenhuizen doorgeven dat iemand is overleden, waardoor er vertekeningen ontstaan.

Op de afdelingen intensive care kwamen er woensdag 59 patiënten bij. Daarmee staat het totaal aantal ic-patiënten met corona nu op 546. Er zijn nu 1150 bedden beschikbaar. Volgende week moeten dat er 1600 zijn. Die zijn niet allemaal voor coronapatiënten, maar ook voor 500 patiënten met andere aandoeningen en ziektes. Eind mei, als de piek wordt bereikt, moeten er 2200 bedden klaar staan. Als het aantal patiënten groter is dan die 2200, “dan kan de Nederlandse zorg dat niet aan”, zei Diederik Gommers, de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care.

Gommers liet er woensdag tijdens de hoorzitting in de Tweede Kamer geen misverstand over bestaan dat het kraakt op de afdelingen waar patiënten aan de beademing liggen. Het wordt volgens hem heel spannend of de ic’s de drukte de komende weken aan kunnen. Er is extra apparatuur besteld, maar de vraag is of die tijdig geleverd kunnen worden.

Lees ook:

Hoe lang de coronabeperkingen gelden, hangt af van ons gedrag

Er lijkt licht te zijn aan het einde van de tunnel, maar hoe lang is de weg ernaartoe? Het RIVM is voorzichtig.

De grote mond - en het gelijk - van Ab Osterhaus

Viroloog Ab Osterhaus vult deze ‘weken van corona’ de beeldbuis. Zijn alarmistische toon, waarmee hij vaak ingaat tegen het overheidsbeleid, valt niet bij iedereen in de smaak. Toch krijgt hij vaak gelijk. Achteraf.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden