null

Kinderhartchirurgie

Ziekenhuizen willen niet kiezen welk hartcentrum moet sluiten

Tobiah Palm

Zorgminister Ernst Kuipers moet zelf beslissen welke twee ziekenhuizen de prestigieuze kinderhartchirurgie-afdelingen mogen houden, laten de academische ziekenhuizen weten. Nu hebben vier ziekenhuizen een afdeling. Dat moet naar twee, en Kuipers vroeg de ziekenhuizen om te beslissen welke dat zouden worden. De besturen komen er niet uit.

Dus is Kuipers aan zet. Alweer, want de discussie over de kinderhartchirurgie duurt al jaren. De UMC’s met een afdeling (UMC Utrecht, Erasmus MC in Rotterdam, het UMC Groningen en het Cahal in Leiden) vinden alle vier dat er gecentraliseerd moet worden. Ze weten alleen niet naar welke en hoeveel afdelingen (twee of drie).

De ziekenhuizen vinden, net zoals de zorgautoriteit, dat er eerst een bredere strategie voor concentratie van zorg moet komen en dat er daarna besloten kan worden over de kinderhartchirurgie. Ook zeggen ze dat ze voor 15 april (de deadline van Kuipers) zicht zouden hebben “op de daadwerkelijke effecten op de overige zorg en de bedrijfsvoering van de UMC’s.”

Zorgeconoom Marco Varkevisser noemt het ‘een gemiste kans’ voor de betrokken ziekenhuizen, die zich nu zullen moeten neerleggen bij het besluit dat de minister gaat nemen. Eerder dreigden enkele UMC’s al met rechtszaken.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden