Covid-19

Ziekenhuizen in Brabant testen medewerkers niet meer

Bij het Tilburgse Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis zijn 28 medewerkers besmet met het nieuwe coronavirus. Beeld Maikel Samuels
Bij het Tilburgse Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis zijn 28 medewerkers besmet met het nieuwe coronavirus.Beeld Maikel Samuels

Italiaanse toestanden in Brabantse ziekenhuizen blijven vooralsnog uit. Maar ruimte om medewerkers ook te testen, is er niet.

De tien ziekenhuizen in Noord-Brabant en het Sint Jans Gasthuis in Weert zijn gestopt met het testen van medewerkers op corona. Het aantal testen is beperkt en er is niet genoeg capaciteit en mankracht om ze allemaal af te nemen, zegt het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ). De testen die er zijn, worden gebruikt voor patiënten.

Volgens de ROAZ is het ‘erg moeilijk’ om een goede afweging te maken welke personen wel en niet getest moeten worden. “Er zijn mensen met minimale klachten die een virus bij zich dragen en mensen die erg ziek zijn maar die niet positief getest worden.” Medewerkers die hoesten of neusverkouden zijn blijven gewoon werken, maar moeten naar huis als de klachten veranderen.

In Brabant is het niet meer mogelijk elke medewerker te testen, stelt Jean-Luc Murk, arts-microbioloog van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ). “Dus kom je uit op een manier van omgaan met virus zoals je ook met griep doet en grijpen we terug op beleid op basis van klachten, niet op basis van testen.”

Infectierisico's

Dat is ‘niet waterdicht, maar wel veilig’, zegt Murk. Omdat ziekenhuispersoneel gewend is om met infectierisico’s om te gaan, kennen ze hun hygiënemaatregelen en controleren ze elkaar, zegt hij. “Als iemand zich de blubber hoest, zeggen collega’s: ga naar huis.”

Het ETZ en de andere Brabantse ziekenhuizen hebben maatregelen genomen om het aantal bezoekers te beperken. Patiënten mogen nog een bezoeker per keer ontvangen. Daarnaast stellen de ziekenhuizen operaties uit om ruimte te maken voor coronapatiënten.

“Op dit moment kunnen we de drukte nog aan”, zegt Wim Pleunis, woordvoerder van het ETZ. “De intensive care ligt nog niet vol. We zien wel een toename van patiënten en bereiden ons voor op een grotere toestroom.”

Het Nederlandse beleid gaat uit van zoveel mogelijk thuis in isolatie uitzieken. Ongeveer twintig Nederlanders zijn zo ziek geworden van het coronavirus dat zij op de intensive care liggen. Er zijn 250 bedden gereserveerd voor coronapatiënten. In noodsituaties kan dat aantal omhoog naar 1100 bedden.

Patiënten die besmet zijn met het coronavirus liggen in Noord-Brabant niet altijd meer in een geïsoleerde eenpersoonskamer. “We gaan daarom patiënten die covid-positief getest hebben, net als verschillende andere Brabantse ziekenhuizen, samen op één meerpersoonskamer leggen”, is te lezen op de website van het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond.

“Doordat nu meerdere personen op één kamer kunnen verblijven, komen ook aanzienlijk meer bedden beschikbaar voor coronapatiënten. Alle patiënten op dezelfde kamer kunnen bovendien verpleegd worden, zonder omkleden of te verwisselen van beschermingsmiddelen. Dit scheelt aanzienlijk in tijd én bespaart het gebruik van schaarse beschermingsmiddelen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden