Pandemie

Ziekenhuizen en verzekeraars sluiten akkoord over miljarden aan coronakosten

Beeld Photo News

Ziekenhuizen en verzekeraars hebben een akkoord gesloten over miljarden euro’s aan coronakosten. Mocht een ziekenhuis in de financiële problemen komen, dan zullen de verzekeraars bijspringen. 

Dat hebben Zorgverzekeraars Nederland (ZN), de Nederlandse Vereniging Ziekenhuizen (NVZ) en de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) bekend gemaakt.  “We zijn blij dat het akkoord er is, want de kans dat een ziekenhuis als gevolg van corona in de financiële problemen komt, is met deze afspraken geminimaliseerd”, zegt Ad Melkert, de voorzitter van de NVZ. “De belofte is dat er geen ziekenhuis in het rood komt als gevolg van corona.” 

Die belofte moest zwart op wit staan, anders gingen de ziekenhuizen niet akkoord. Ziekenhuizen verdienen aan operaties, maar omdat alle geplande operaties werden uitgesteld en er geen polibezoeken meer waren, droogden de inkomsten op. Elke maand liepen de ziekenhuizen 700 miljoen euro aan inkomsten mis. 

“Dat kan in de maanden maart, april en mei optellen tot een bedrag van circa 2,1 miljard”, schreef de voorzitter van de Nederlandse Vereniging Ziekenhuizen Ad Melkert in een brief aan de Tweede Kamer. “Daarnaast worden de totale verwachte extra kosten in verband met corona de komende tijd geschat op 3 miljard.”

Voorschotten uitgekeerd door verzekeraars

De kosten maken ziekenhuizen onder meer bij het inrichten van de covid-afdelingen en de uitbreiding van de ic’s. Ook het uitbreiden van de teleconsulten vergt investeringen in ICT. 

De verzekeraars hebben al eerder laten weten de ziekenhuizen voorschotten te geven, om de eerste financiële nood te ledigen. Zo konden ziekenhuizen toch de salarissen betalen en het vakantiegeld uitkeren. 

Lees ook:

Zorgverzekeraars vinden concurrentie even niet belangrijk en delen de kosten van de coronacrisis

Zorgverzekeraars stellen zich tijdelijk niet op als concurrenten, maar werken gezamenlijk aan oplossingen voor de coronacrisis, zeggen algemeen directeur Petra van Holst van Zorgverzekeraars Nederland, Joep de Groot, bestuursvoorzitter van CZ en Ton van Houten, bestuursvoorzitter van Zorg en Zekerheid.

Niemand weet wie de ongebruikte corona-ziekenhuizen in Ahoy en Mecc moet betalen

De noodziekenhuizen in het Rotterdamse Ahoy en Maastrichtse MECC zijn zonder overleg of goedkeuring van instanties opgebouwd. Wie gaat de rekening van 14 miljoen euro betalen?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden