CAO

Ziekenhuisstaking ontziet patiënt

Ziekenhuismedewerkers op donderdag tijdens een lawaaiprotest bij het HMC Westeinde in Den Haag. Beeld ANP
Ziekenhuismedewerkers op donderdag tijdens een lawaaiprotest bij het HMC Westeinde in Den Haag.Beeld ANP

Het ziekenhuispersoneel gaat staken op 20 november omdat de arbeidsomstandigheden zo slecht zijn. ‘We doen dit voor de patiënt’.

Hans Marijnissen

Patiënten die op 20 november in een ziekenhuisbed liggen zullen er niets van merken. De mensen die op die dag spoedeisende hulp nodig hebben, ook niet. Maar alle geplande afspraken voor behandeling of operatie gaan tijdens de landelijke ziekenhuisstaking niet door.

Het is een zwaar middel, erkent Elise Merlijn, bestuurder bij FNV Zorg & Welzijn en landelijk onderhandelaar cao-ziekenhuizen, terwijl ze bijna onverstaanbaar is door de luidsprekers die de laatste estafette-staking bij het Haagse Westeinde-ziekenhuis omkleden. “Dit is nu eenmaal de laatste prikactie in een serie, en de ziekenhuisdirecties in hun ivoren toren willen niet bewegen. We moeten nu wel landelijk staken.”

De vakbonden FNV Zorg & Welzijn, FBZ, NU’91 en CNV Zorg & Welzijn hebben tot de actie opgeroepen vanwege het uitblijven van een goede cao voor 200.000 ziekenhuismedewerkers. Het is de eerste keer in de Nederlandse geschiedenis dat dit gebeurt. De komende tijd gaan de bonden met ziekenhuismedewerkers in de actiecomités in gesprek over hun deelname, die geen consequenties mag hebben voor afhankelijke patiënten. “Wij blijven acute zorg verlenen aan onze patiënten, zij staan ook achter ons.” Merlijn verwacht dat zeker de helft van de ziekenhuizen op 20 november de deuren sluit voor niet-spoedeisende zaken.

Sinds de gesprekken aan de cao-tafel in juni zijn beëindigd, hebben al 25 ziekenhuizen 24 uur lang zondagsdiensten gedraaid. Honderden afdelingen, zoals radiologie, verpleegafdelingen, operatiekamers, facilitaire dienst en laboratoria, sloten 24 uur hun deuren voor niet-spoedeisende zaken.

Personeel voert actie bij het Haagse Westeinde-ziekenhuis. Beeld ANP
Personeel voert actie bij het Haagse Westeinde-ziekenhuis.Beeld ANP

De vakbonden eisen een structurele loonsverhoging van 5 procent voor 2019 en een extra toeslag op loon als medewerkers op het laatste moment worden opgeroepen om te werken. Ook willen de bonden afspraken over arbeids- en rusttijden en over instroom en behoud van medewerkers. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen gaat niet verder dan een eenmalige uitkering van duizend euro bruto voor 2019, 4 procent loonsverhoging op 1 januari 2020 en 4 procent op 1 januari 2021. Dat komt neer op een gemiddelde structurele loonsverhoging van 2,8 procent over de looptijd van 34 maanden. Dat is voor de vakbonden onverteerbaar.

‘We doen dit voor de patiënt’

Bovendien wil de NVZ volgens de vakbonden verslechteringen doorvoeren zoals het stoppen met de werkgeversbijdrage van de ziektekostenverzekering; dit kost medewerkers tussen de 200 en 400 euro netto per jaar. Ook willen zij de loondoorbetaling bij ziekte verlagen van 100 procent naar 90 procent.

“We doen dit niet graag”, zegt Merlijn. “We doen dit voor de patiënt. Een goede cao betekent goede zorg.” Die zorg kampt met grote tekorten, die door demografische ontwikkelingen verder toenemen. Door de vergrijzing doen méér patiënten een beroep op de zorg, terwijl er door diezelfde veroudering minder personeel beschikbaar is. De voorspelling is dat het tekort na 2040 is opgelopen tot 250.000 personeelsleden.

Minister De Jonge (volksgezondheid) probeerde gisteren met een persoonlijke brief oud-zorgmedewerkers juist te bewegen terug te keren. Het gaat om drieduizend mensen die minstens drie jaar in de zorg hebben gewerkt en niet langer dan tien jaar weg zijn. Op Radio 1 zei De Jonge dat hij mensen weer warm wil maken voor een baan in de zorg. “De eerste drieduizend mensen krijgen nu een brief, maar het is de bedoeling dat iedereen die werkte in de zorg de komende tijd wordt aangeschreven.” Daarnaast lanceert hij een vacaturewebsite: www.herontdekdezorg.nl. Ex-zorgmedewerkers die zich aanmelden krijgen gratis loopbaanadvies.

Lees ook:

Ziekenhuizen weten niet hoe ze loonsverhoging moeten betalen

Opnieuw gaan de komende week ziekenhuismedewerkers staken voor een betere cao. Een akkoord is dichtbij, zeggen vakbonden. De ziekenhuizen zien dat anders.

‘De boeren worden wel gehoord, het ziekenhuispersoneel niet’

In het ziekenhuis in Alkmaar werkte het personeel gisteren opnieuw volgens een zondagsrooster. Inzet: een betere cao. Ook elders in het land neemt de actiebereidheid toe.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden