Ziekenhuis cao

Ziekenhuispersoneel schaart zich achter akkoord nieuwe cao

Ziekenhuispersoneel op het Jaarbeursplein tijdens de landelijke ziekenhuisstaking. Beeld ANP

Er was zelfs een externe bemiddelaar voor nodig, maar de nieuwe cao is er dan toch gekomen.

De 200.000 medewerkers van ziekenhuizen hebben officieel een nieuwe cao. Eerder waren de werkgevers en vakbonden er al uitgekomen in een zogeheten onderhandelingsakkoord. Dat akkoord is nu goedgekeurd door de afzonderlijke ziekenhuizen en de leden van de vakbonden waarmee een eind is gekomen aan maanden van acties door ziekenhuispersoneel.

De sfeer tussen de Nederlandse Vereniging Ziekenhuizen (NVZ) en de vakbonden was de afgelopen tijd ijzig. Er zat geen enkele beweging in de onderhandelingen. Minister Bruno Bruins van medische zorg wees een bemiddelaar aan om beide partijen tot elkaar te laten komen.

Het grootste probleem waarmee het personeel te maken heeft is de werkdruk. “In de nieuwe cao hebben we geregeld dat onregelmatig werk beter beloond wordt”, zegt CNV-onderhandelaar Joost Veldt. “Wie binnen drie dagen een extra dienst moet draaien krijgt hiervoor een overwerkvergoeding. Die extra oproepen komen veel voor, met name in de beroepen waar tekorten zijn. Het is goed dat de flexibiliteit nu ook beter gewaardeerd wordt.”

Personeelstekort

Een belangrijke oorzaak van de hoge werkdruk is het gebrek aan collega’s. Te veel personeel verlaat de zorg terwijl er onvoldoende nieuwe medewerkers voor terugkomen. Een hoger salaris moet ervoor zorgen dat personeel behouden blijft en niet kiest voor een andere sector of het zzp-schap. De medewerkers krijgen er 4 procent loon per jaar bij. Dat kan door de hogere onregelmatigheidstoeslag oplopen tot 10,5 procent. Daarnaast krijgen medewerkers eenmalig 1200 euro bruto uitgekeerd. Leerlingen en stagiairs krijgen eveneens een hogere vergoeding.

De NVZ heeft een dubbel gevoel over de cao. Dat zit hem vooral in de financiën. Niet elk ziekenhuis staat er financieel goed voor, daarom vraagt de NVZ zorgverzekeraars en overheid om hulp. Er is volgens de ziekenhuisvereniging 210 miljoen euro extra nodig om de cao te kunnen betalen.

Lees ook:

Ziekenhuizen weten niet hoe ze loonsverhoging moeten betalen

Opnieuw gaan de komende week ziekenhuismedewerkers staken voor een betere cao. Een akkoord is dichtbij, zeggen vakbonden, maar ziekenhuizen zien dat anders.

Het gaat beter met de ziekenhuizen, al zijn er elf nog financieel ongezond

Hoewel het over het algemeen iets beter gaat met de ziekenhuizen van Nederland, zitten er elf in de gevarenzone. Dat blijkt uit de jaarlijkse financiële stresstest.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden