Intensive care

Ziekenhuis Assen: We voelen wel degelijk de urgentie, maar de capaciteit ontbreekt

Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care. Beeld ANP
Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care.Beeld ANP

Ziekenhuizen in het noorden van het land zouden de urgentie rondom het coronavirus niet voelen. Bestuurder Suzanne Kruizinga van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen reageert: ‘dat is onzin.’

Johan van Heerde

Bestuurder Suzanne Kruizinga van het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen heeft het druk. Hoewel het coronavirus vooral heeft toegeslagen in het zuiden van het land, draaien haar collega’s in Assen ook overuren. Het ziekenhuis heeft een tweede intensivecareafdeling ingericht en uitstelbare zorg is afgezegd. Sinds afgelopen weekend vangt het ziekenhuis in Assen patiënten op uit Brabant.

Maar is dat voldoende? Hebben ziekenhuizen in noorden voldoende oog voor de crisissituatie die in Brabantse ziekenhuizen is ontstaan door het coronavirus? Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, trok dat woensdag in twijfel. “In het noorden, en dan gaat het er niet om welk ziekenhuis, heerst corona nog niet zo”, zei Gommers ten overstaande van leden van de Tweede Kamer. Als een collega uit Brabant belt dan is de reactie ‘ik ga er over nadenken’, stelde Gommers. “Maar er is geen keuze meer, ziekenhuizen in Brabant staan met hun rug tegen de muur.”

Gommers kreeg bijval van Bart Berden, voorzitter van de regionale coördinatie acute zorg in Noord-Brabant en bestuurder van het Elisabeth TweeSteden ziekenhuis in Tilburg. “Er zijn nog steeds ziekenhuizen die niet helemaal de urgentie voelen. Zij maken nog niet mee wat wij hier meemaken”, citeerde dagblad NRC.

“Onzin”, zegt Kruizinga vanuit het ziekenhuis in Assen meteen. “Wij herkennen ons totaal niet in het beeld dat wordt geschetst. Dat een gevoel van urgentie hier zou ontbreken is niet waar. We hebben vrijdag en zaterdag tien patiënten uit Brabant opgenomen, en na het weekend nog twee. Dan gaat het heel rap met onze capaciteit, we zijn gewoon een algemeen ziekenhuis.”

Het is niet zo simpel

De ziekenhuisbestuurder is onaangenaam verrast door de kritiek. “Een week eerder kwam er vanuit Brabant een noodkreet over beschermingsmiddelen. We hebben toen per direct de helft van onze voorraad medische beschermingsmiddelen weggegeven aan een ziekenhuis in de frontlinie, omdat zij het écht nodig hadden. Diezelfde middag reed er nog een koerier naar het zuiden.”

Dat er in Assen niet telkens plek is voor nieuwe coronapatiënten heeft niets met willen maar alles met kunnen te maken, legt Kruizinga uit. “Ook wij hebben onze capaciteit fors uitgebreid, maar we zijn afhankelijk van het aantal bedden op onze IC en dus ook van de aanwezigheid van beademingsapparatuur. Voor iedere extra IC-plek hebben we één beademingsmachine en extra kundig personeel nodig.”

Bedden beschikbaar stellen voor patiënten die niet zo ziek zijn dat ze op de intensive care liggen, klinkt misschien als een oplossing, maar zo simpel is het niet vertelt Kruizinga. “De tien patiënten die we in het weekend overnamen, hadden een minimale kans op intensive care. Toch liggen er nu drie op de IC", zegt Kruizinga. “Dat is een kenmerk van het coronavirus, de enige dag gaat het nog en de andere dag is iemand doodziek.”

Het vinden van beademingsapparatuur is een probleem in Assen. “We hebben het gevoel er alleen in te staan. Iedereen belt iedereen voor beademingsmachines, dat zou allang via een landelijke coördinatie moeten. Ook wij hebben zelfstandige klinieken, defensie en dierenklinieken gebeld. Vervolgens kwam er één beademingsmachine van defensie, en dus ook weer één extra plek op de IC.”

Kruizinga pleit voor een landelijk uitdeelpunt voor beademingsapparatuur. Volgens de ziekenhuisbestuurder is landelijke regie ver te zoeken. Op dat punt verschilt ze niet van mening met IC-voorzitter Diederik Gommers, die in de Tweede Kamer ook pleitte voor betere coördinatie. “Belangrijk is de landelijke regie, die missen we momenteel”, zei hij.

Lees ook:

Beademingsapparaten raken op, maar deze uitvinding kan al snel de uitkomst bieden

Het duurt nog weken voor de productie van beademingsapparatuur op gang is. Dus werken deskundigen aan een plan om meerdere patiënten op één machine aan te sluiten.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden