null Beeld

ColumnBert Keizer

Zeg gewoon wie wat verdient met onderzoek naar hartkleppen

Bert Keizer

Tijdje terug belde vriend S. die zich geen raad wist met de documentatie rond zijn hartklepvervanging. We hebben het over veertien A4-tjes. Hij had ingestemd met klep A, wist hij veel, maar nu werd hem gevraagd mee te doen aan een onderzoek naar een andere hartklep. Het ging erom ‘de veiligheid van de Meril Myval (THV)-serie te vergelijken met de huidige kleppen (de Edward Sapiens THV-serie en de Medtronic Evolut THV-serie).’

Nou ben ik wel arts maar ik weet net zo veel van hartkleppen als van Higgs-Bosondeeltjes. Ik zou dus meteen kiezen voor die ‘Edward Sapiens’ want ik ken een sympathieke Ed en ‘sapiens’ betekent ‘wijs’ en een wijze hartklep lijkt mij beter dan zo’n ‘Medtronic Evolut’ die waarschijnlijk halverwege zijn evolutie richting bruikbare hartklep is blijven steken.

Glazuur van mijn tanden

S. werd boos “Je leest niet goed. Ik krijg sowieso die Sapiens of Evolut, de vraag is of ik die Meril Myval wil, let je wel even op?” Bij Meril Myval denk ik aan de meerval. Een ouwerwetse vis. Lijkt me niks. Wie wil dit eigenlijk onderzocht hebben? Het gaat om Meril Life Sciences Pvt. Ltd, India. We bezoeken hun website. Die is nog veel gladder dan de allergladste vakantiespotjes bij de Ster met die slijmerige opdringerigheid die het glazuur van mijn tanden af zou doen springen. Als ik nog tanden had.

S. vindt het allemaal erg verdacht. “Weet je nog van die cardiologen in Zwolle in het Uppsala ziekenhuis? Die hebben allerlei elektronica in de harten van hun patiënten gefrutseld die ze helemaal niet nodig hadden, maar waar die artsen wel flink voor betaald werden. Weet jij of die al vast zitten eigenlijk?” Nee, dat weet ik niet, maar ik denk niet dat ze nu zijn overgestoken naar de kleppenmarkt om het daar ook eens te proberen.

Van een varken of een hond?

We leren nog wel iets meer over ‘de Myval THV system hartklep (met CE-merk)’. S. vraagt wat een CE-merk is. “Dat is: vervaardigd met Centrale Energie, dat is beter dan perifere, want wind en zon zijn de basis.” CE? We lezen verder: ‘De klep bestaat uit een biologische hartklep gemonteerd in een metalen stent (met nikkel-kobaltlegering).’

Dat die klep biologisch is, valt hem tegen. “Wat kan dat betekenen? Dat hij uit een varken komt? Yak. Toch niet van een hond? Dat vind ik nou echt akelig, dat ze daar honden voor gebruiken. Gadverdamme.” Het duurt even voordat ik hem weg heb bij die honden. We staren vervolgens naar de nikkel-kobaltlegering. Vindt ie niks. “Nikkel-kobalt, het klinkt zo eh stroef, wat vind jij?” Ja, ik moet toegeven ik heb ook liever vanadium-molybdeen. “Of titanium-uranium?” Hij schrikt een beetje van deze passage: ‘De gedachte is dat er vanwege het unieke design een nauwkeurige implantatie zal plaatsvinden waarbij ook minder schade aan het geleidingssysteem van het hart toegebracht zal worden.’

Proefkonijn zonder het zelf te weten

“Nou word ik bang. Bedoelen ze dat Sapiens en Evolut maar zo’n beetje op hun plek gewrikt worden en dat je niet moet zeuren als het geleidingssysteem daarbij vernield wordt?” Ik probeer hem te sussen op dit punt: “Maar net zei je dat je niks van kleppen af weet en nou weet je ineens dat het geleidingssysteem oké blijft? Wat is dat trouwens, dat ‘geleidingssysteem’?”

Hij begint sarcastisch te worden. Helemaal als hij leest dat hij ‘gerandomiseerd’ gaat worden. Dat wil zeggen dat ze een muntje opgooien om te kijken welke klep je krijgt. Maar jij zelf weet het niet. “Dat is toch belachelijk dat je proefkonijn bent, maar dat je dat zelf niet weet?”

Vervelende suggesties

Daar bestaat wel een uitweg voor. Want als je een extra grote Myval THV-serie nodig hebt dan word je niet gerandomiseerd maar ‘ingeschreven in XL Nested Registry’. Nou heeft S. een diepe afkeer van alles waar XL bij staat, dus daar wil hij zeker niet in belanden.

Tenslotte lezen we dat hij niet betaald wordt voor zijn deelname aan het onderzoek. Waaruit onmiddellijk de vraag oprijst: en wat betaalt Meril Life Sciences Pvt. Ltd. aan de artsen die hier aan meewerken? Wij suggereren niks, maar als de betrokkenen geen vervelende suggesties willen, zeg dan gewoon wat het betaalt, of dat het niet betaald wordt.

Die Meril Myval zal niet in S. belanden. Ik hoop op de Edward Sapiens.

Bert Keizer is filosoof en arts bij het Expertisecentrum Euthanasie. Voor Trouw schrijft hij wekelijks een column over zorg, filosofie, en de raakvlakken daartussen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden