Eenzaamheid

Wie veel alleen is, loopt een groter risico op diabetes

null Beeld Meulendijks Nanne
Beeld Meulendijks Nanne

Mensen die in een sociaal isolement leven hebben een grotere kans op diabetes type 2 (vroeger bekend als ‘ouderdomssuiker’). Ook is het risico op complicaties aan hart en nieren groter. Dat blijkt uit een uitgebreide literatuurstudie onder leiding van biomedisch wetenschapper en epidemioloog Miranda Schram van het Maastricht UMC+.

Mensen die alleen wonen maken volgens de onderzoekers net zo veel kans op diabetes als mensen met obesitas of een hoge bloeddruk. Mensen uit hun sociaal isolement halen kan diabetes voorkomen, en bijdragen aan de behandeling, zo stellen Schram en haar collega’s in hun studie. Het onderzoek is gepubliceerd in wetenschappelijk tijdschrift Diabetologia.

150 mensen per dagen krijgen te horen dat ze diabetes hebben

Voor wie eenmaal diabetes heeft, betekenen een kleiner netwerk en minder sociale steun vervolgens ook een verhoogd risico op diabetescomplicaties, zoals chronische nierziekte en hart- en vaatziekten.

Volgens het Maastrichtse ziekenhuis krijgen 150 mensen per dag in Nederland te horen dat ze diabetes hebben. Nu krijgen zij vaak het advies om meer te bewegen en gezonder te eten. Dokters zouden ook moeten vragen naar hun sociale situatie, vinden de onderzoekers.

De studie is onderdeel van een groot onderzoek naar diabetes en andere chronische ziekten onder negenduizend mensen in de regio Maastricht.

Lees ook:

Artsen hebben geen tijd om te vragen hoe het is om ziek te zijn, daar zijn schrijvers voor

Deze volgorde: klacht-diagnose-genezing is zeldzamer dan u denkt. Toch is het deze volgorde die iedereen voor ogen zweeft, ook als het noodlot je afscheept met een diagnose waar geen genezing voor is. Dan weet je toch maar mooi wat je hebt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden