Giftige stoffen

WHO waarschuwt voor vervuilde hoestdrank na dood kinderen

null Beeld

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt voor vervuilde hoestdranken voor kinderen. Daarin kunnen de giftige stoffen ethyleenglycol en di-ethyleenglycol zitten. Volgens de VN-tak zijn daardoor al meer dan 300 kinderen overleden. De meesten waren jonger dan 5 jaar oud.

ANP

Volgens de WHO zijn de vervuilde hoestsiropen in zeker zeven landen aangetroffen. In drie landen zouden de doden zijn gevallen. De organisatie meldt te hebben gewaarschuwd voor de drankjes in Indonesië, Gambia en Oezbekistan, maar laat in het midden of dit de drie landen zijn. Ook worden de namen van de vier andere landen niet genoemd.

De WHO zegt dat het “geen geïsoleerde incidenten” waren en heeft daarom waarschuwingen gestuurd aan alle 194 lidstaten, waaronder Nederland.

Ethyleenglycol en di-ethyleenglycol worden onder meer gebruikt als antivries in auto’s. Als mensen het binnenkrijgen, kunnen ze last krijgen van buikpijn, overgeven, diarree, hoofdpijn, wanen en nierfalen, en uiteindelijk kunnen ze daardoor overlijden. Bij kinderen gebeurt dit bij een lagere dosis dan bij volwassenen.

Lees ook:
Zeker negentien kinderen overleden in Oezbekistan, weer na gebruik hoestdrank uit India
In oktober kwam naar buiten dat zeker 70 kinderen in Gambia waren gestorven na het gebruik van hoestdrank uit India. Nu blijkt in Oezbekistan een vergelijkbare zaak te spelen.

Lees ook:
India bestrijdt dat hoestdranken oorzaak waren van kindersterfte in Gambia
India wil dat de Wereldgezondheidsorganisatie de waarschuwing intrekt voor giftige Indiase hoestdranken die aan tientallen kinderen in Gambia het leven hebben gekost.

Lees ook:
Indonesië verbiedt verkoop hoestsiropen na dood 99 kinderen
Zeker 99 Indonesische kinderen zijn overleden na het drinken van een hoestdrankje met giftige ingrediënten, maakten Indonesische autoriteiten donderdag bekend.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden