null Beeld
Beeld

Het ConsultDokter Google

Welke gezondheidswebsites zijn betrouwbaar?

Rianne Oosterom

Waar vind je betrouwbare informatie in het doolhof van gezondheidswebsites? Die vraag is relevant nu Etos er een aantal overneemt.

Het gezondheidsadvies van dokter Google is een vat vol tegenstrijdigheden. Een bultje op de arm? De ene website waarschuwt voor huidkanker, terwijl de ander het over eczeem heeft of een allergische reactie. Welke website moet je nou geloven? Waar kun je je toevlucht zoeken met kwaaltjes?

Die vraag is relevant nu drogisterijketen Etos vier gezondheidswebsites overneemt: solvo.nl, gezondheidsplein.nl, dokterdokter.nl en ziekenhuis.nl. Etos noemde de overnames een gouden combinatie en wordt het grootste Nederlandse online informatiepunt voor welzijn en gezondheid.

Dat roept wel de vraag op hoe onafhankelijk die websites nog zijn. “Ze zijn sowieso niet onafhankelijk”, zegt een woordvoerder van het Nederlands Huisartsen Genootschap, de beroepsvereniging voor huisartsen, resoluut. “Want ook nu zijn ze in handen van een commerciële partij. Dat verandert niet als Etos de websites overneemt.”

Volgens Etos is de overname een stap naar een nieuw soort drogisterij ‘waarbij informatie, advies en het aanbod van producten hand in hand gaan’. Etos kocht de websites omdat ze met haar tijd mee wil gaan, zegt een woordvoerder. “Mensen komen al honderd jaar bij ons voor persoonlijk advies over gezondheid. Je ziet dat mensen ook nadat de winkel gesloten is vragen hebben.” Ze noemt kriebelhoest die opkomt voor het slapengaan. “Dan wil je toch even weten wat er aan de hand is, om wat voor soort hoest het gaat. Met deze websites kunnen wij onze klanten 24 uur per dag voorzien van informatie.” Ze benadrukt dat de websites onafhankelijke redacties hebben met medisch experts.

Misbruik van hypochonders?

Ton Drenthen ziet een nadeel aan deze commerciële websites. Hij is programmamanager van Thuisarts.nl, een gezondheidssite gemaakt door huisartsen en medisch specialisten zelf. “Het verschil tussen Thuisarts.nl en de andere websites”, zegt hij, “is dat wij geen advies en informatie combineren met advertenties.” De afwezigheid van productaanbod maakt de informatie betrouwbaarder, vindt hij. Want commerciële gezondheidswebsites willen niet alleen mensen informeren, maar ook producten verkopen.

null Beeld Ilse van Kraaij
Beeld Ilse van Kraaij

Maakt Etos geen misbruik van hypochondrische mensen? De woordvoerder vindt van niet. “Het is echt niet zo dat wij zeggen: u heeft dit, koop dan dat! Het is echt maatwerk.” Ook wil Etos niet de plek van een dokter innemen. “De medewerkers van onze platforms weten net als onze winkelmedewerkers wanneer ze iemand naar een huisarts moeten doorverwijzen. Het gaat hier om hoest, beweging, huidaandoeningen, slaapproblemen – zaken waarover mensen advies willen en soms een zelfzorggeneesmiddel.”

En hoe zit het met de inhoud van de adviezen? Volgens Drenthen geven commerciële sites vaak wel goede informatie. “In ieder geval claimen zij hun adviezen op wetenschappelijke bronnen te baseren.” Hij bevestigt dat er bij de sites ook artsen in dienst zijn die voldoende medische kennis hebben.

Maar, vervolgt Drenthen, de informatie op de commerciële sites die nu bij Etos horen, is niet altijd aangepast aan de laatste richtlijnen en medische inzichten voor artsen. “Eén bron voor onafhankelijke informatie over gezondheid en ziekte is ontzettend belangrijk, zeker in een tijd waarin mensen overal allerlei informatie halen waarvan onduidelijk is wat de achterliggende belangen zijn van de aanbieders.”

Wat ook belangrijk is, besluit Drenthen: “De informatie op Thuisarts.nl sluit aan op wat een huisarts of medisch specialist tijdens een consult vertelt. Zo krijgen burgers én professionals dezelfde, wetenschappelijk onderbouwde informatie met een arts als afzender”. Dat, zegt Drenthen, maakt het al met al minder verwarrend dan dokter Google.

Heeft u ook een vraag over gezondheid? Mail naar gezondheid@trouw.nl

Lees ook:

Etos neemt populaire websites met gezondheidsadviezen over

Drogisterijketen Etos koopt een bedrijfje dat op internet veel mensen weet te bereiken met vooral gezondheidsadviezen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden