null

Operatiecapaciteit

Weer iets meer ruimte voor planbare zorg in ziekenhuizen

Redactie Trouw

De operatiecapaciteit in Nederlandse ziekenhuizen is deze week groter dan in de afgelopen tijd, meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Deze week zijn er 35 procent minder operatiekamers in gebruik dan voor de pandemie, terwijl dat cijfer in december en begin januari rond de 40 à 45 procent lag.

Waarschijnlijk is de extra ruimte te danken aan het lagere aantal coronapatiënten dat is opgenomen in de ziekenhuizen, denkt de NZa, waardoor er weer meer planbare zorg geleverd kan worden. Een woordvoerder vindt het nog te vroeg om te spreken van een ‘kentering’ in de ziekenhuiscijfers.

Er waren deze week 28 ziekenhuizen in Nederland die geen planbare zorg leveren, zoals knie- of heupoperaties. Vorige week waren dat er nog 38, blijkt uit een weekoverzicht van de NZa. Van de 71 ondervraagde ziekenhuizen zeggen er 19 dat ze niet alle ‘kritiek planbare zorg’ kunnen leveren binnen de zes weken die nodig zijn om gezondheidsschade te voorkomen. Vorige week waren dit er 20.

Het is niet duidelijk of deze trend doorzet, waarschuwt de NZa, en het ziekteverzuim is nog steeds erg hoog in de ziekenhuizen: 9,3 procent van het personeel op de ic-afdelingen, en 8,4 procent op de verpleegafdelingen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden