Het ConsultVriendschap

Wat te doen met door de lockdown verwaterde vriendschappen?

Tijdens de corona-lockdown heeft een Trouw-lezer gemerkt dat ze niet met al haar vrienden contact heeft gehouden. Is het beter om verwaterde vriendschappen te beëindigen?

Het was een gek bijeffect van de lockdown, schrijft een lezeres van Trouw. In de afgelopen weken heeft ze alleen een kleine kring beste vrienden gesproken. Andere vrienden zijn geheel uit het zicht verdwenen. Moet ze deze vriendschappen misschien maar helemaal beëindigen?

Wat de lezer zich moet realiseren, zegt Christian Bröer, universitair hoofddocent sociologie aan de Universiteit van Amsterdam, is dat elke relatie afhankelijk is van de situatie waarin de personen zich bevinden. Die situatie wordt niet bepaald door de individuen zelf, maar door een netwerk van zaken, legt hij uit. “Dat netwerk bestaat uit andere mensen, dingen, dieren: alles waartoe je je als persoon moet verhouden. Tijdens deze coronacrisis horen virussen daar helaas ook bij. Daardoor verandert het gehele netwerk en daarmee ook de relaties in dat netwerk.”

Maar, relativeert de socioloog, je maakt in je leven wel meer dingen mee die relaties op hun kop kunnen zetten: “Denk maar aan het einde van de middelbare schooltijd. Veel mensen zeggen dan tegen elkaar: wij zijn vrienden voor het leven! Maar vaak blijk je sommige mensen uit het oog te verliezen. Iedereen gaat toch zijn eigen weg.”

“De meeste vriendschappen ontstaan omdat mensen gedeelde interesses hebben”, zegt Kirstin Greaves-Lord, senior onderzoeker bij Jonx, onderdeel van ggz-instelling Lentis en universitair docent klinische psychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. “Ze vinden dezelfde dingen leuk, of juist helemaal niet leuk. Dat geeft veel gespreksstof.”

Door de lockdown kan het zijn dat die gedeelde interesses en daarbij horende activiteiten op een lager pitje zijn komen te staan. “Je hebt je bioscoopmaatje waarschijnlijk al een tijdje niet gezien.”

Een vriendschap hoef je niet uit te maken

Misschien slaag je erin om nu de lockdown versoepeld is de vriendschap weer op te pakken, maar het is ook niet erg als sommige vriendschappen verwaterd blijken. “Het is mooi als je probeert loyaal te zijn, maar dat kan ook als een soort keurslijf gaan aanvoelen”, zegt Greaves-Lord. Je kan ook best tegen iemand uitspreken dat je het oké vindt om elkaar wat minder vaak te spreken.

“Maar benadruk dan het positieve, dat wat je in eerste instantie deelde. Zeg bijvoorbeeld: ik vind het heel leuk om met je te volleyballen, maar ik voel niet zo de behoefte om elkaar daarbuiten meer te zien.” Een vriendschap hoef je niet ‘uit te maken’. “Zo’n gesprek voeren hoeft niet te betekenen dat je iemand uit je leven bant.”

Bovendien kan het nuttig zijn om een vriendschap het voordeel van de twijfel te geven, geeft Greaves-Lord aan. “Sommige vriendschappen gaan door een dip, dat kan allerlei redenen hebben. Het kan echter zijn dat je elkaar na een tijd weer tegenkomt en dan ineens heb je weer van alles te bespreken.”

Als het tussen jou en je vriendin of vriend echt voorbij is, hoef je je niet schuldig te voelen, zegt Bröer. “Als socioloog zou ik erop willen wijzen dat ons idee van vriendschap berust op een romantisch ideaal, waarbij we onszelf vertellen dat relaties alleen tellen als die voor altijd zijn. We denken daarom vaak dat het feit dat de relatie over is, afbreuk doet aan wat is geweest. Dat is natuurlijk niet zo.”

Greaves-Lord: “Op mijn bureau ligt toevallig een uitgescheurde kalenderbladzijde: ‘Treur niet om wat voorbij is, maar wees blij om wat geweest is.’

En zo is het.”

In Het Consult beantwoorden experts wekelijks gezondheidsvragen van lezers. Ook een gezondheidsvraag? Stuur een mailtje naar gezondheid@trouw.nl.

Lees ook: 

De hond betreurt het dat we minder thuis zijn, de kat geniet

Hoe hebben onze huisdieren de corona-lockdown beleefd? Zijn ze gestresster? Het Consult belt met enkele dierenkenners.

Hoe voorkom je dat je ziek wordt van zwemmen in natuurwater?

We hebben een heerlijke zonnige lente achter de rug die nu lijkt over te gaan in een warme zomer. Tijd dus om je zwembroek uit de kast te halen en richting dat meer of strandje te trekken. Maar dat is niet zonder risico. Hoe voorkom je dat je ziek wordt van natuurwater?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden