Mantelzorg

Waardering mantelzorg varieert van bloemetje tot 300 euro

Beeld Hollandse Hoogte / Robin Utrecht

In veel gemeenten krijgen mantelzorgers jaarlijks een vorm van waardering, maar in 78 van de in totaal 355 gemeenten lijken ze daarnaar te kunnen fluiten. Dat is uitgezocht door MantelzorgNL, een landelijke vereniging die opkomt voor mensen die voor een naaste zorgen. De organisatie vreest dat de waardering in 2020 bij meer gemeenten zal worden afgeschaft.

MantelzorgNL constateerde bovendien grote verschillen tussen de cadeautjes voor de mantelzorgers: die variëren van een bloemetje tot een bedrag van 300 euro. Liesbeth Hoogendijk, bestuurder MantelzorgNL, ziet daarin een probleem: “Voor veel mantelzorgers is de waardering belangrijk als erkenning van hun inzet. De grote verschillen tussen gemeenten helpen niet om je erkend te voelen.” 

Waardering zelf aanvragen

Ook de maatstaven waaraan je moet voldoen om een blijk van waardering te krijgen, zijn volgens haar overal anders. Mantelzorgers moeten de waardering zelf aanvragen. Het is niet duidelijk hoeveel mensen dat daadwerkelijk doen. Er zijn volgens MantelzorgNL ook veel mantelzorgers die dat niet nodig vinden of die niet eens op de hoogte zijn van het bestaan ervan.

Bij één op de vijf gemeenten zou informatievoorziening zo gebrekkig, of de aanvraagprocedure dermate ingewikkeld zijn, dat van ontmoediging kan worden gesproken. “Als je als mantelzorger een ware zoektocht af moet leggen om de waardering aan te vragen, dan kun je je afvragen of het gevoel van waardering nog overeind blijft”, zegt Hoogendijk.

Zondag is het de Dag van de Mantelzorg.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden