null Beeld

ColumnBert Keizer

Voor de meeste mensen weegt het gezwets van Wennemars zwaarder dan een analyse

Als wij rationele wezens waren dan kon de reclamewereld wel inpakken. En een paar andere werelden. Ik hoorde laatst Antoine Bodar in Op1 uitleggen waarom homoseksualiteit als pastorale kwestie een heel ander gewicht heeft dan als theologisch leerstuk. Pastoraal is het zo niet OK dan toch enigszins onontkoombaar, maar omhoog wiekend naar de sfeer waar Gods Eeuwige Leer de scepter zwaait blijft uiteraard de stelling overeind dat alleen Man en Vrouw elkaar mogen bespringen, altijd met het oog op nageslacht. En niemand die in lachen uitbarstte, hoewel Paul de Leeuw zelf ‘meneer Bodar’ ondervroeg en Paul lacht toch zo graag?

Over naar die andere wereld, die overigens niet zo heel anders is, Bodar zit met zijn Vaticaan in hetzelfde gebouw (maar naar hij meent op een veel hogere verdieping): ik bedoel de reclamewereld. We hebben het hier al eens gehad over Dr. A. Vogel. Vandaag gaan we op bezoek bij VitaePro.

Ik heb een bloedhekel aan sport

Erben Wennemars is de onfortuinlijke ambassadeur voor deze pil. Onfortuinlijk omdat ik vanaf zeer kort na mijn geboorte een bloedhekel heb aan sport. Sport in de Wennemarse zin van grote offers, afzien, spierletsel, winnen, doorbijten, diep gaan, hamstring, alles geven, verzuren en dan die verrekte medailles natuurlijk. U denkt dat ik dit allemaal zeg omdat ik zo’n slechte sporter was als jongetje, altijd als laatste gekozen? Precies, helemaal juist en iedereen die er wel goed in is, of was, of zijn zal, wens ik een tergend saai leven gevolgd door een zeer trage dood. U leidt me af. Waar waren we nou?

O ja, VitaePro. Het product is al eens tegen het licht gehouden door het onvolprezen Radar. Nou is het niet zo moeilijk om een dergelijke pil af te kraken want de claims die eraan verbonden zijn komen rechtstreeks uit Disneyland. VitaePro bevat onder andere Boswellia serrata om uw gewrichten soepel te houden, vitamine D voor de werking van de spieren en seleen ter ondersteuning van de afweer van het lichaam. ‘Soepel houden’ en ‘ondersteunen’ zijn heerlijk vage categorieën. Op hun site zijn ze nog veel doortrapter. Ze zeggen dat ze voor al hun claims wetenschappelijke publicaties hebben als fundament. Je kunt die referenties zo aanklikken en dan lees je bij seleen de opinie van de European Food Safety Authority. Daar staat dat seleen belangrijk is voor de bescherming van DNA, eiwitten en lipiden tegen oxidatieve schade. Dat seleen belangrijk is voor de normale functie van het immuunsysteem, de schildklier en spermavorming. En er staat dat er geen bewijs is voor een gebrek aan seleen in de algemene bevolking van Europa en dat voldoende goede opname van seleen makkelijk bereikt wordt met een gebalanceerd ­dieet.

Bij VitaePro denken ze kennelijk: geen hond die dat gaat lezen. En ze hebben gelijk, want voor de meeste mensen weegt het gezwets van Erben Wennemars veel zwaarder dan een nauwgezette analyse van seleen.

Ik vergeet nooit mijn angst op een vlucht naar Londen

Helaas ben ik zelf met vergelijkbaar sap overgoten. Ik vergeet nooit mijn angst op een vlucht naar Londen in een 747 van Qantas, daags nadat er een ramp met precies dit type toestel had plaatsgevonden. Dat is precies even rationeel als de angst voor het AstraZeneca-vaccin. In Buitenhof betoogde internist Marcel Levi nog maar eens dat het risico op de gevreesde sinustrombose veel kleiner is dan de kans op een verkeersongeluk. En dat je daar tegenover moet stellen dat de kans op een infectie met de complicaties en eventueel de dood als gevolg, vele malen groter is zonder vaccinatie.

Dit wordt allemaal nog veel lastiger nu ‘de autoriteiten’ soms stoppen en dan weer starten met een vaccin. De motivatie voor dit gezigzag werd goed geformuleerd door minister De Jonge toen hij zei met AstraZeneca te stoppen omdat hij ‘het vertrouwen in vaccinatie niet wilde ondermijnen’.

Dus niet wat het vaccin doet, maar wat mensen denken dat het doet, is onze richtlijn? Als dat zo doorgaat dan voorspel ik een verpletterende beursgang voor VitaePro (en een megabonus voor Wennemars). De wal zal het schip doen keren, hoop je dan, maar dan moet de wal wel zo ongeveer op zijn plaats blijven en niet heen en weer gesleept worden door gehannes in de VitaePro-regionen.

Bert Keizer is filosoof en arts bij het Expertisecentrum Euthanasie. Voor Trouw schrijft hij wekelijks een column over zorg, filosofie, en de raakvlakken daartussen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden