Twee borstimplantaten, overigens niet van Abbvie.

Borstimplantaten

Vijfduizend vrouwen sluiten zich aan bij massaclaim in ‘siliconenzaak’

Twee borstimplantaten, overigens niet van Abbvie.Beeld Dpa

Bureau Clara Wichmann begint deze week een rechtszaak tegen farmaceut Abbvie wegens de levering van gebrekkige borstimplantaten. Vijfduizend vrouwen sloten zich aan bij de massaclaim. De eis voor schadevergoeding kan oplopen tot meer dan 900 miljoen euro.

Gatool Katawazi

Vijfduizend vrouwen eisen schadevergoeding voor hun gebrekkige borstimplantaten, die de kans vergroten op een zeldzame vorm van lymfeklierkanker, BIA-ALCL. In Nederland kregen ongeveer 60.000 vrouwen dat soort borstimplantaten.

Bureau Clara Wichmann, een rechtshulporganisatie voor vrouwen, stapt deze week nog naar de rechter. Het gaat om een claim namens vrouwen die de implantaten hebben vanwege een reconstructie nadat zij door borstkanker hun borst lieten verwijderen, of vanwege een cosmetische ingreep.

Abbvie zegt niet verantwoordelijk te zijn

Farmaceut Abbvie moest in 2018 de implantaten van de markt in Europa halen, vanwege een verhoogd risico op lymfeklierkanker. De betreffende borstimplantaten staan bekend onder de naam Biocell of Natrelle. Bureau Clara Wichmann stelde het bedrijf vorig jaar aansprakelijk voor de schade die het bij de vrouwen heeft aangericht. Abbvie gaf toen aan niet verantwoordelijk te zijn voor de schade.

De directeur van Bureau Clara Wichmann, Anniek de Ruijter, zegt diep geraakt te zijn door de verhalen van vrouwen die zich aanmeldden. “We spreken vrouwen die door deze implantaten kanker hebben gekregen of vrouwen die onverklaarbare klachten hebben. Ze zeggen allemaal: ik heb een product gekocht dat niet deugt, ik wil mijn geld terug zodat ik zelf kan beslissen of ik deze implantaten in mijn lichaam wil houden of niet. Daarom zijn wij deze rechtszaak gestart.”

Negentig gevallen bekend

Vrouwen met dit borstimplantaat hebben een 400 keer verhoogd risico op het krijgen van de ziekte, meldt Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Omdat het gaat om een zeldzame vorm van kanker, is de kans op de ziekte voor mensen met het implantaat nog steeds klein. Er is een kans van ongeveer 1 op 7000 dat een vrouw met het borstimplantaat ziek wordt tegen de tijd dat zij 75 jaar is. Tot nu toe zijn zo’n negentig gevallen bekend.

Bureau Clara Wichmann eist een schadevergoeding die kan oplopen tot meer dan 900 miljoen euro. Daarin zijn ook de kosten berekend van een behandeling om de implantaten te laten verwijderen, voor een veilige reconstructie van de borsten, maar ook het leed en de schade dat de implantaten mogelijk hebben veroorzaakt.

‘Samen staan we sterk’

Ook vrouwen die de ziekte (nog) niet hebben, hebben recht op schadevergoeding, vindt Bureau Clara Wichmann. “Door de borstimplantaten lopen zij een risico op het ontwikkelen van lymfeklierkanker en dat kan leiden tot angst.”

‘Samen staan we sterk’, is de insteek van deze zaak volgens De Ruijter. “Als vrouw alleen een schadevergoeding eisen van een internationale farmaceut is vaak een te grote stap. Samen het bedrag eisen, geeft een signaal naar fabrikanten van medische producten voor vrouwen. Het zijn gebrekkige producten en hiervoor geldt: niet goed, geld terug.”

Lees ook:

Zelfs ‘veilige’ borstimplantaten lekken, is het niet tijd voor een verbod?

Lekkende siliconen borstimplantaten kunnen leiden tot ziekte, toch krijgen Nederlandse vrouwen volgens een onderzoeker vaak te horen dat het implantaat veilig is.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden