Zorg
Verpleegkundigen in het Catharina Ziekenhuis krijgen hulp van ‘slimme’ meetpleister
Wie in Eindhoven geopereerd wordt aan kanker, krijgt daarna een pleister met een mini-meetstation. Het ziekenhuis hoopt dat zo complicaties sneller worden gezien.
Kankerpatiënten die worden opgenomen voor een operatie in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven krijgen de komende maanden na hun ingreep een ‘slimme pleister’ op hun borst. Het gaat om een mini-meetstation dat de hartslag en ademhaling van de patiënt in de gaten houdt. Het ziekenhuis hoopt dat verpleegkundigen zo sneller in de gaten hebben als de toestand van de patiënt verslechtert.
“Tot nu toe moesten verpleegkundigen met een kastje op een paal handmatig de hartslag meten en de ademhaling tellen. Dat kost veel tijd, zeker op een afdeling met veel patiënten”, zegt anesthetist Arthur Bouwman.
De waarden van de patiënten werden minstens een keer per acht uur gecontroleerd, en vaker als de verpleegkundige dat nodig vond. De slimme pleister doet nu iedere vijf minuten een meting, en geeft die door aan een digitaal dashboard voor het ziekenhuispersoneel. Bij een verslechtering krijgen verpleegkundigen een seintje.
‘Slimme pleister meet even goed als verpleegkundige’
De pleister is ontwikkeld in samenwerking met Philips en de Technische Universiteit Eindhoven – waar Bouwman ook werkt als hoogleraar patiëntbewaking – en is eerder uitgebreid getest bij verschillende groepen patiënten. Daaruit blijkt volgens het ziekenhuis dat die even betrouwbaar is als een meting door een verpleegkundige.
Het ziekenhuis gebruikt de slimme pleister al langer voor patiënten die een maagverkleining hebben gehad. Zij kunnen met de slimme pleister al op de dag van de operatie naar huis, en worden dan één dag op afstand gemonitord. Dat scheelt een overnachting in het ziekenhuis. Ook andere ziekenhuizen, waaronder het OLVG in Amsterdam, hebben die werkwijze overgenomen.
Nu wordt de pleister bij wijze van experiment ook in het ziekenhuis zelf ingezet op de afdeling chirurgische oncologie. Bouwman wil onderzoeken hoe verpleegkundigen het werken met de pleister ervaren. Als dat een succes is, kan de pleister ook op andere afdelingen worden ingezet.
Draadloze pleister zit niet in de weg bij het lopen
De pleister maakt het mogelijk om de conditie van patiënten nauwgezet te volgen. Op afdelingen zoals de intensive- en mediumcare gebeurt dat ook, maar is een patiënt continu met kabeltjes verbonden aan allerlei kostbare apparatuur. Op de afdeling chirurgische oncologie is die er niet. Bovendien moeten patiënten er ‘gemobiliseerd’ worden: ze moeten in stapjes weer uit bed en stukjes kunnen lopen. Een draadloze pleister zit daarbij niet in de weg.
Nu die slimme pleister straks het werk doet, bestaat dan niet het risico dat een patiënt de verpleegkundige veel minder vaak ziet? Bouwman is daar niet bang voor. “Verpleegkundigen leveren veel andere belangrijke zorg aan de patiënt. Daar hebben ze nu meer tijd voor.”
Lees ook:
De computer ziet veel aan de patiënt, maar hoe passen we die inzichten toe?
Er gaat geen week voorbij zonder veelbelovend nieuw onderzoek over de toepassing van artificiële intelligentie in de zorg. Hoever zijn deze technieken en wat kunnen we ervan verwachten?