Coronacrisis

Verpleegkundigen: Aantrekken van personeel uit armere landen vergroot ongelijkheid

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Rijke landen die buitenlands verpleegpersoneel aantrekken om de omikrongolf op te vangen in ziekenhuizen, werken ongelijkheid in de hand. Dat zegt de International Council of Nurses (ICN), een federatie die 130 nationale verpleegorganisaties en 27 miljoen verplegers vertegenwoordigt, in een nieuw rapport.

Redactie Trouw

Door de omikrongolf hebben ziekenhuizen met ongekende uitval van verpleegpersoneel te maken, meer dan ooit tevoren in de pandemie, zegt Howard Catton, ceo van ICN. “We hebben op plekken als het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Canada en de Verenigde Staten absoluut een toename van internationale werving [van verpleegpersoneel] gezien. Ik vrees dat deze ‘snelle oplossing’ vergelijkbaar is met wat we zagen met de beschermende kleding en vaccins, waarbij rijke landen hun economische macht gebruikten om groots in te kopen en te hamsteren. Als ze dat doen met verpleegpersoneel maakt dat de ongelijkheid alleen maar erger.”

De rijke landen halen verpleegpersoneel uit landen als Nigeria of het Caribisch gebied met de belofte van hogere salarissen en een gestroomlijnde immigratieprocedure. “Het komt erop neer dat rijke landen de kosten van het opleiden van nieuw verpleegpersoneel en gezondheidswerkers afwentelen [op armere landen],” aldus Catton.

Al voor de uitbraak van de pandemie in 2020 was er wereldwijd een tekort van 6 miljoen verplegers. Volgens data van ICN was 90 procent van dat tekort in lage- en middeninkomenslanden.

Lees ook:

Verpleegkundige Ben van Omme (58) kreeg long covid. Binnenkort verliest hij één derde van zijn inkomen

Wie tijdens de eerste golf in de frontlinie stond en long covid kreeg, moet een tegemoetkoming krijgen, vindt vakbond FNV. Mensen zoals Ben van Omme, die werkte op de ambulance.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden