NieuwsZorg

Verpleeghuizen hebben niet genoeg deskundig personeel

null Beeld ANP
Beeld ANP

In veel zorgorganisaties worden niet voldoende zorgmedewerkers ingezet of is niet voldoende deskundigheid beschikbaar. Dat concludeert de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) in een gisteren verschenen onderzoek. Volgens de IGJ speelt dit probleem in ruim 40 procent van de zorgorganisaties. De oorzaak is onder meer de schaarste aan personeel.

Redactie

De IGJ benadrukt in haar onderzoek vooral het positieve omdat er volgens een woordvoerder ‘veel in de verpleeghuissector verbetert’. Zo schrijft de IGJ dat ruim de helft van de medewerkers in verpleeghuizen een ‘voldoende professionele afweging’ maakt over welke zorg nodig is. Dat betekent dus ook dat de andere helft daarbij in gebreke blijft.

Creativiteit en samenwerken

Over de personeelstekorten zegt een woordvoerder van de inspectie dat de IGJ ‘mooie voorbeelden van zorgorganisaties’ ziet die ‘erin slagen om met creativiteit, veel doorzettingsvermogen en samenwerken toch voldoende deskundig personeel te vinden en vast te houden.’

“De krapte op de arbeidsmarkt vraagt van bestuurders om over de muren van de eigen organisatie heen te kijken”, zegt de woordvoerder. “Bijvoorbeeld door te leren van andere organisaties en sectoren waar dit probleem net zo hard speelt, zoals het onderwijs. Hoe gaan zij met die uitdaging om? Welke initiatieven en oplossingen blijken een succes?”

Aandacht voor behoeften cliënt

Behalve naar de aanwezigheid van voldoende geschoold personeel keek de inspectie ook naar persoonsgerichte zorg. Dat wil zeggen: aandacht voor de wensen en behoeften van de cliënt. Ongeveer drie op de vier verpleeghuizen scoren daarin een voldoende. Een op de vier dus niet.

De derde pijler waar de inspectie naar keek was sturing op kwaliteit en veiligheid. Dat is een taak van het bestuur en het management. Ook daar kunnen verpleeghuizen zich nog verbeteren.

Lees ook:

Hugo Borst en Carin Gaemers: ‘De zorg vernieuwt al, Henk Kamp’

Die grote verandering in de zorg voor ouderen, waar Henk Kamp om vraagt, is al een tijd bezig, met succes. Hugo Borst en Carin Gaemers, schrijvers van het ‘Manifest Scherp op Ouderenzorg’, nodigen hem daarom uit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden