Vaccinatie

Tweede prik AstraZeneca mag weer eerder

null Beeld Reuters
Beeld Reuters

Als het kan worden tweede inentingen met het AstraZeneca-vaccin toch verkort. De GGD, zorginstellingen en huisartsen mogen al na vier weken de eerste prik zetten.

Tot nu toe werden tweede inentingen AstraZeneca na twaalf weken toegediend, op advies van de Gezondheidsraad. Twaalf weken blijft wel de maximale interval.

Donderdag adviseerde de Gezondheidsraad al dat de prikinterval eventueel korter kan. Dit advies neemt demissionair coronaminister Hugo de Jonge dus over. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft hij dat de interval bij voorkeur zoveel mogelijk verkort wordt. Aangezien de leveringen van doses AstraZeneca-vaccins aan Nederland onzeker zijn, kiest De Jonge ervoor om geen vast interval te hanteren maar uitvoerders van de prikken zoals GGD’en en huisartsen enige flexibiliteit te gunnen.

GGD’en enten zorgmedewerkers in met dit vaccin. De bedoeling is dat de GGD’en reeds gemaakte afspraken die staan gepland vanaf eind juni naar voren halen zodat mensen uiterlijk halverwege juni hun tweede vaccinatie hebben ontvangen. Ook bij ziekenhuizen wordt dit de werkwijze.

Huisartsen wordt de vrijheid gegund om zelf een vervroegde prikafspraak te maken – of niet. Zij vaccineren de ruim één miljoen mensen tussen de 60 en 64 jaar met AstraZeneca. Flexibiliteit is prettig voor huisartsenpraktijken, zeker met het oog op de zomervakantie, laat een woordvoerder van de Landelijke Huisartsen Vereniging weten. Ze benadrukt dat een kortere prikinterval geen verplichting is, en huisartsenpraktijken contact opnemen met hun cliënten. Het kan dus zijn dat huisartsen ervoor kiezen om de afspraak voor de tweede prik gewoon te laten staan.

Volgens het RIVM zijn er uiterlijk eind juni voldoende vaccins om alle huisartsen te beleveren.

Lees ook:

60-minners krijgen al een vaccin, terwijl sommige 60-plussers nog wachten. Hoe kan dat?

Tienduizenden 60-plussers wachten nog steeds op hun eerste AstraZeneca-prik. Naar verwachting krijgen ze als eenvan de laatste groepen hun tweede dosis.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden