Nieuws Prijsafspraken

Twee nieuwe kankermedicijnen opgenomen in het basispakket

Beeld Trouw

Er komen twee nieuwe soorten medicijnen tegen kanker in het basispakket. Minister Bruno Bruins heeft afspraken gemaakt met de fabrikanten over de prijs van de middelen. 

Het ene medicijn is voor de behandeling van een specifiek type longkanker, het andere voor verschillende soorten borstkanker. Zo'n 2700 patiënten zijn gebaat bij behandeling met een van de medicijnen.

Durvalumab (longkanker) en abemaciclib (borstkanker) kwamen toen ze op de markt kwamen niet meteen in het basispakket, vanwege de hoge kosten. Beide middelen zouden zonder prijsafspraak meer dan 50.000 euro per behandeling kosten. Waar de prijs nu op uitkomt, wordt niet bekendgemaakt, op verzoek van de fabrikanten.

"Dat patiënten nu toegang krijgen tot deze middelen is goed nieuws", zegt Bruins. "Tegelijkertijd blijft het teleurstellend dat daar prijsonderhandelingen voor nodig zijn, en dat ik het resultaat van die onderhandelingen niet publiek kan maken."

Het komt vaker voor dat dure medicijnen niet meteen worden vergoed vanuit de ziektekostenverzekering. De prijs die het ministerie in dit soort onderhandelingen overeenkomt, wordt doorgaans niet bekendgemaakt.
Het ministerie komt later dit jaar wel met een totaaloverzicht van de besparingen in 2017 en 2018.

Lees ook: 

Zowel direct als indirect gaat er publiek geld naar de ontwikkeling van dure medicijnen

Wij moeten wel tienduizenden euro’s vragen voor een nieuw medicijn, anders verdienen we de ontwikkelkosten niet terug, zeggen grote farmaceuten als AstraZeneca, MSD en Novartis. Aperte onzin, bleek uit een onlangs verschenen rapport. 

De politiek ontloopt moeilijke keuzes over medicijnen - tegen een hoge prijs

Alle onderhandelingen met fabrikanten ten spijt hebben veel ‘dure’ medicijnen nog steeds een veel te hoge prijs, stelt Werner Brouwer, hoogleraar gezondheidseconomie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden