Berlijnpatiënt
Timothy Ray Brown, de man die als eerste genas van hiv, is overleden (aan kanker)
De eerste persoon ter wereld die is genezen van het hiv-virus is overleden aan kanker. Bij Timothy Ray Brown verdween het virus dat aids veroorzaakt uit zijn bloed na een beenmergtransplantatie in 2007. De 54-jarige Amerikaan is in Californië overleden aan leukemie, meldde zijn partner op Facebook.
Brown werd bekend als de ‘Berlijnpatiënt’ na de risicovolle en kostbare transplantatie in de Duitse hoofdstad. Hij woonde in Berlijn toen in 1995 werd vastgesteld dat hij het hiv-virus had opgelopen. In 2006 kwam daar de diagnose leukemie bovenop. Na de behandeling die hij daarvoor kreeg, was het virus uit zijn bloed. Afgelopen jaar kreeg hij een terugval en breidde de kanker zich uit naar zijn wervelkolom en hersenen. Hij verbleef in een hospice in zijn thuisstad Palm Springs in Californië.
Bij een tweede persoon, Adam Castillejo, die in 2016 een vergelijkbare transplantatie onderging, is het virus ook verdwenen, bleek eerder dit jaar. Wereldwijd zijn meer dan 37 miljoen mensen drager van hiv. Met antivirale medicijnen kan het virus onder controle worden gehouden. Aan aids, dat door het hiv-virus wordt veroorzaakt, zijn sinds de jaren tachtig ongeveer 35 miljoen mensen overleden.
Lees ook:
Hiv en corona zijn een dubbele bedreiging voor de kwetsbaarste Zuid-Afrikanen
De coronacrisis maakt dat veel mensen met hiv in Zuid-Afrika moeizamer toegang hebben tot klinieken. Dus moeten klinieken de medicijnen naar hen toe brengen.
Amsterdam wil naar nul hiv-infecties in 2026
Het aantal hiv-infecties in Amsterdam daalde vorig jaar sterk. Een trendbreuk, meldt de gemeente, die nu in 2026 helemaal van nieuwe hiv-besmettingen af wil zijn.