Uitstrijkje

Stuur vrouwen ook een afnameset voor het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker

Zelfafnameset Beeld RIVM
ZelfafnamesetBeeld RIVM

Vrouwen die een uitnodiging krijgen om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker moeten meteen ook een zelfafnameset toegestuurd krijgen. Het setje kan dienen als gelijkwaardig alternatief naast het uitstrijkje van de huisarts. Dat staat in een advies van de Gezondheidsraad over de mogelijkheden om het onderzoek te verbeteren.

Zo’n achthonderd vrouwen per jaar krijgen te maken met baarmoederhalskanker, een op de vier overlijdt er aan. Door op deze manier de drempel voor deelname aan het bevolkingsonderzoek te verlagen, kunnen meer gevallen van baarmoederhalskanker voortijdig opgespoord worden.

Door de zelfafnametest ook toe te zenden, kan de drempel voor vrouwen om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek flink worden verlaagd. “Met de set kan een vrouw zelf materiaal uit de vagina afnemen. Net als het uitstrijkje dat de huisarts afneemt, wordt dat materiaal in het laboratorium getest op typen van het humaan papillomavirus (HPV) die een hoog risico geven op het ontstaan van baarmoederhalskanker”, aldus de raad.

Het ministerie van Volksgezondheid laat weten het advies te bestuderen, en verwacht voor het einde van het jaar met een reactie te komen.

Minder dan de helft van de vrouwen die vorig jaar voor het onderzoek werden uitgenodigd, ging daar op in. In de jaren ervoor lag dat percentage op ongeveer 57 procent. Tussen 16 maart en 1 juli lag het onderzoek helemaal stil vanwege de coronapandemie. Daardoor werd er vorig jaar ook een kwart minder vrouwen opgeroepen voor het onderzoek.

Lees ook:

Meer doden na ongevallen, late kankerdiagnoses: de impact van corona op de zorg tekent zich langzaam af

Dat de coronacrisis alle aandacht van de ziekenhuizen opslorpte, was duidelijk. Maar wie daarvan precies de dupe werd, nog nauwelijks. Nu is er een eerste grote analyse; vijf gevolgen op een rij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden