Campagne

‘Studenten in Groningen, houd je aan coronaregels!’

Een still uit het filmpje op Facebook, waarin studenten vertellen waarom ze zich aan de coronamaatregelen houden. Beeld
Een still uit het filmpje op Facebook, waarin studenten vertellen waarom ze zich aan de coronamaatregelen houden.

Het valt niet mee voor studenten om zich aan de coronaregels te houden, maar doe toch maar. Dat is de boodschap van acht studentenverenigingen in Groningen aan studenten in die stad.

Karin Sitalsing

Contractus, de koepelorganisatie waarbij de acht verenigingen zijn aangesloten, maakte filmpjes om studenten te wijzen op het belang van de coronamaatregelen. Ze kozen ervoor om studenten zelf de boodschap te laten brengen, zegt voorzitter Marco Noorman, van geneeskundestudenten tot een buitenlandse student die Engels spreekt. Alles om de strekking beter te laten landen. “Van Vindicat spreekt de rector. Voor veel Vindicaters is hij een rolmodel.”

De stad Groningen telt relatief veel studenten, zo’n 20 tot 25 procent van de inwoners studeert. Onder deze groep zijn de afgelopen weken enorm veel coronabesmettingen gemeld. Ook het studentenhuis van Noorman bleef niet gespaard: een van zijn vijf huisgenoten raakte besmet.

Met de filmpjes wil Contractus de studenten erop wijzen dat ze niet alleen zélf goed ziek kunnen worden, maar ook andere mensen kunnen besmetten. Dat ze, zoals ze zeggen in de filmpjes, een ‘doorgeefluik’ kunnen zijn en hun ouders of grootouders ziek kunnen maken.

null Beeld

‘Er zijn studentenhuizen waar wel twintig of dertig mensen wonen’

Volgens Noorman is het echt heel lastig voor studenten om zich aan de regels te houden. Dat ligt niet aan henzelf, zegt hij, maar aan hun woon- en leefsituatie. “Wij wonen met zijn zessen in een huis, en zes van de vier hebben een vriendin. Als die er allemaal zijn, heb je vijf huishoudens bij elkaar. Maar je kunt moeilijk zeggen: zie je vriendin maar even zeven maanden niet. En dan zijn wij nog met zes, maar er zijn ook studentenhuizen waar wel twintig of dertig mensen samen wonen. Het begrip huishouden is heel ingewikkeld voor studenten die ook nog eens in de weekenden naar hun ouders gaan.”

Is dit een imagocampagne? Eerlijk, de gedachte was nog niet bij Noorman opgekomen. “Natuurlijk krijgen studenten een slecht imago als veel van hen besmet raken. Maar het gaat hier toch echt in eerste instantie om de gezondheid en veiligheid. Van onszelf, maar ook van anderen.”

Lees ook:

Zo verloopt een week quarantaine in een Nijmeegs dispuutshuis: ‘Ze denken dat we hier een feestje houden’

In studentensteden grijpt het coronavirus om zich heen. Zo fors dat het kabinet gisteren extra maatregelen aankondigde. Een paar studenten in het Nijmeegse dispuutshuis De Gong kregen klachten na een avond in de kroeg. Ze besluiten met elkaar in quarantaine te gaan. Trouw volgde hen gedurende de week. ‘We nemen onze verantwoordelijkheid.’

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden