null

Duitsland

Spanje en Duitsland gaan risicogroepen inenten tegen apenpokken

ANP

Spanje begint met het vaccineren van volwassenen die nauw in contact zijn geweest met bevestigde gevallen van apenpokken, meldt het Spaanse ministerie van Volksgezondheid. Ook mensen die een vergoot risico lopen om apenpokken te krijgen, kunnen zich laten vaccineren. Door een tekort aan vaccins kunnen alleen die twee groepen gevaccineerd worden, aldus het ministerie.

Eerder op de donderdag raadde het Robert Koch Institut (RKI), de Duitse zusterorganisatie van het RIVM, alle volwassenen in Duitsland die in een risicogroep vallen aan om zich preventief te laten inenten tegen apenpokken. Het gaat om mensen die meer kans dan gemiddeld lopen om het te krijgen, zoals mensen die in laboratoria met infectieziekten werken en mannen met wisselende contacten met andere mannen. Ook degenen die mogelijk contact hebben gehad met besmette mensen kunnen een inenting krijgen.

Het RKI adviseert mensen die contact hebben gehad met een besmet persoon zo snel mogelijk een inenting te halen. Dat moet binnen veertien dagen na het contact. Het advies voor homoseksuele mannen wordt gedaan omdat alle gevallen in Duitsland in die gemeenschap zijn vastgesteld. Voor zover bekend hebben zij geen hoger risico om apenpokken te krijgen dan andere mensen.

Het RKI zegt dat de vaccinatiestof beperkt beschikbaar is, omdat een inenting tegen de pokken niet meer standaard wordt gegeven. Mensen die worden gevaccineerd krijgen twee prikken, met zeker 28 dagen ertussen. Het is volgens de gezondheidsorganisatie vooral belangrijk om de regels na te leven. De belangrijkste regel is dat mensen direct in isolatie gaan als ze (mogelijk) besmet zijn.

In Nederland worden mensen gevaccineerd die in een hoogrisicogroep zitten én zich rondom inmiddels bevestigde gevallen van apenpokken bevinden, aldus het RIVM.

Lees ook:

WHO: Uitbraak apenpokken al begonnen midden april

Uit onderzoek naar apenpokkengevallen blijkt dat de uitbraak in Europa al zeker sinds midden april aan de gang is. Dat zegt de directeur Europa van de Wereldgezondheidsorganisatie. Het opheffen van coronamaatregelen voor reizen en evenementen heeft de verspreiding in de hand gewerkt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden