Najaarsgolf

Sanquin: 4 op de 5 bloeddonors hebben corona gehad

null Beeld AFP
Beeld AFP

Van alle Nederlandse bloeddonors heeft 77 procent inmiddels een coronabesmetting doorgemaakt. Dat meldt Sanquin op basis van de nieuwste meting.

ANP

Onder jonge mensen tussen 18 en 25 jaar is zelfs 90 procent besmet geweest. Van de 70-plussers geldt dat voor 59 procent.

Volgens Hans Zaaijer, hoofd Bloedoverdraagbare Infecties bij Sanquin, is de besmettelijke omikronvariant de reden dat zoveel mensen corona hebben gekregen. Ter vergelijking, eind 2021, toen er nog geen omikron was, had één op de vijf bloeddonoren een coronabesmetting doorgemaakt.

“Omikron heeft de wereld een handje geholpen. Die variant blijkt besmettelijker, maar ook minder ziekmakend. Zo hebben we op relatief milde wijze ons afweersysteem getraind in de afgelopen zomer”, aldus Zaaijer.

Optimisme over de winter

Zaaijer gaat dan ook optimistisch de winter in. Dankzij boosters en (her)infecties hebben oudere donors hogere hoeveelheden antistoffen tegen corona.

“Je mag verwachten dat de komende maanden meer besmettingsmomenten zullen plaatsvinden als men samenkomt in warmere en afgesloten ruimtes. Dan helpt het wel als je al antistoffen hebt. We hebben inmiddels gezien dat mensen dan weliswaar nog steeds besmet kunnen worden, maar dan heb je veel minder kans op een ernstig ziektebeeld waarbij je in het ziekenhuis opgenomen moet worden.”

Nederlandse bloeddonors zijn niet volledig representatief voor de Nederlandse bevolking, meldt Sanquin.”Donoren zijn wat gezonder dan gemiddeld”, vertelt Zaaijer woensdagavond bij tv-programma Atlas. “Aan de andere kant, als donors voorzichtiger leven, dan is het werkelijke aantal infecties waarschijnlijk nog hoger dan 4 op 5".

Meer opnames en besmettingen

Ziekenhuizen krijgen het ondertussen wel steeds drukker met mensen die het coronavirus onder de leden hebben. Ze behandelen momenteel 941 positief geteste mensen, het hoogste aantal sinds 28 juli. In een week tijd steeg het aantal opgenomen mensen met bijna 300.

De cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) maken geen onderscheid tussen mensen die vanwege hun coronaklachten zijn opgenomen en mensen die andere gezondheidskwalen hadden en toevallig ook besmet bleken. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) hanteert dat onderscheid wel en ziet daadwerkelijk meer opnames door corona. Het instituut zegt dat de najaarsgolf is begonnen.

Het aantal coronabesmettingen in verpleeghuizen en onder thuiswonende zeventigplussers schiet ook omhoog. Minister Ernst Kuipers (volksgezondheid) en deskundigen maken zich desondanks nog geen (grote) zorgen. Verpleeghuizen treffen al wél extra maatregelen. Zo keert het mondkapje op steeds meer plekken terug, meldt nu.nl.

Lees ook:

Aantal coronagevallen schiet omhoog, najaarsgolf is begonnen

Het aantal coronabesmettingen stijgt onverminderd door. Daarmee is de najaarsgolf echt begonnen, zegt het RIVM.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden