null Beeld Colourbox
Beeld Colourbox

Het ConsultHuidirritatie

Rode handen tijdens het snijden van de aardappels en pastinaak, is daar wat aan te doen?

Groenten zijn gezond natuurlijk, maar groenten schoonmaken? Is er iets te doen aan geïrriteerde handen?

Jeroen den Blijker

Appels, aardappelen, bieten maar vooral pastinaak. De lezer vindt ze heerlijk, maar het schillen ervan kan hem steeds minder bekoren. “De laatste jaren merk ik dat mijn huid, gevoeliger wordt: ik krijg binnen een kwartier jeukende en rode handen bij het schillen ervan.”

Wianda Christoffers, dermatoloog bij het Isala Dermatologisch centrum in Zwolle kijkt er helemaal niet van op. Het lijkt haar typisch een gevalletje van orthoergisch (of irritatief) eczeem, dat ontstaat als de huid in contact komt met irriterende stoffen en daar hebben veel mensen last van. “Die irriterende stoffen zitten in de sappen die vrijkomen als je groenten schoonmaakt. Bijvoorbeeld bij het doorsnijden van tomaten, bieten of bij het schoonmaken van aardappelen.”

Eigenlijk laat het zich wel vergelijken met wat massaal werd gerapporteerd toen, in het begin van de corona-epidemie, de leefregels nog heilig waren en de handen goed gewassen en gedesinfecteerd werden. “Toen hoorde ik van huisartsen dat veel mensen zich hiermee bij hen meldden.”

Effectieve oplossing

De suggestie van de lezer om groenten schoon te maken met handschoenen aan, of zijn vriendin met dit werkje te belasten, zou inderdaad een effectieve oplossing kunnen zijn voor dit ongemak, zegt de dermatoloog. “Of anders: was snel je handen zodra je de groenten gesneden hebt om de sappen van je handen te spoelen. En invetten nadien, dat helpt ook een beetje.” Net als bij corona dus.

Maar, als je huidirritatie hebt bij het schillen van aardappels, kan je die wel ongestraft blijven eten? “Dat had de lezer dan vast al eerder gemerkt”, zegt Christoffers.

Toch, er bestaat ook zoiets als allergisch (hand)eczeem. Christoffers: “Dan reageert je huid allergisch op stoffen, bijvoorbeeld op nikkel, parfum of conserveringsmiddelen. Maar die allergie bouwt zich op, je wordt er niet mee geboren, je ontwikkelt het in de loop van je leven, als een emmer die langzaam overstroomt.” Bepaalde beroepen zijn erom berucht, zoals dat van bakkers of kappers, omdat ze werken met speciale gisten of agressieve haarverfcomponenten.

Op 750 watt in de magnetron

Er zijn ook mensen die allergisch reageren als ze een groente of fruit in hun mond stoppen. Oral allergy heet dat, zegt Christoffers. “Bekend is ook dat hooikoortspatiënten zo kunnen reageren op bijvoorbeeld appel, peer of pastinaken. Zodra dat in aanraking komt met de slijmvliezen, levert dat jeuk en tintelingen op in de mond. Of een dikke tong. In zeldzame gevallen kunnen ook een soort galbulten op de huid komen.”

“Je kan zo’n oral allergy wel deels voorkomen. Nou ja, soms dan. Als je zin hebt in een appel maar overgevoelig bent, stop je die appel gewoon een minuutje op 750 watt in de magnetron. Laat daarna de appel afkoelen en je hebt geen problemen meer. Bij dat opwarmen veranderen namelijk de eiwitten en daarop reageert het immuunsysteem van de mens anders. Vandaar ook dat mensen met een oral allergy voor appel wel gewoon appeltaart of appelmoes kunnen eten.”

Helaas kan je niet alle groenten en fruit die een allergische reactie kunnen oproepen preventief in de magnetron stoppen. Een tomaat, banaan of komkommer een minuutje op 750 watt? Begin er vooral niet aan. “Dat lijkt me inderdaad onhandig en minder lekker”, zegt Christoffers. Zo is het toch nog behelpen, voor wie allergisch is voor voeding.

Lees ook:

Waartegen beschermen de verschillende soorten mondkapjes?

Zelfgemaakte mondkapjes voldoen niet meer, zegt het OMT. Chirurgische moeten de norm worden. Wat weten we van deze kapjes?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden