Zorg

Rechter: Achmea verrijkte zich ongerechtvaardigd met woekerpolis

Exterieur van het hoofdkantoor Zilveren Kruis/Achmea in Noordwijk. Beeld ANP
Exterieur van het hoofdkantoor Zilveren Kruis/Achmea in Noordwijk.Beeld ANP

Verzekeraar Achmea heeft zich ongerechtvaardigd verrijkt ten koste van haar klanten met woekerpolissen.

ANP

Dat stelt de rechtbank Gelderland in een zaak die is aangespannen door de Consumentenbond en de Vereniging Woekerpolis.nl. Achmea heeft klanten ook onvoldoende informatie gegeven en niet gewaarschuwd voor bepaalde financiële effecten van hun polissen.

Achmea sloot al in 2010 een collectieve compensatieregeling voor de gewraakte beleggingsverzekeringen en wilde de resterende klachten individueel afhandelen. Maar de rechtbank weerlegde de stelling van de verzekeraar dat de oude collectieve vergoeding voldoende compensatie biedt voor de geleden schade.

De klanten betaalden uiteindelijk te veel premies terwijl ze daar geen expliciete toestemming voor hebben gegeven, leggen de consumentenclubs de situatie uit. Daarom moet Achmea de schade vergoeden, vinden de organisaties.

Voorzitter Ab Flipse van de Vereniging Woekerpolis.nl is tevreden over de uitspraak. "De rechter heeft belangrijke onderdelen van onze vordering toegewezen. Klanten moeten worden gewaarschuwd voor bijzondere risico's en te veel betaalde kosten moeten worden terugbetaald."

De Consumentenbond is ook blij met de uitspraak, maar vindt het jammer dat niet alle eisen zijn toegewezen. "We hebben aangevoerd dat er diverse kosten ten onrechte in rekening zijn gebracht, omdat klanten hier geen expliciete toestemming voor hadden gegeven. Helaas ging de rechter daar niet in mee. We overwegen hiertegen in hoger beroep te gaan." Volgens de Consumentenbond en Vereniging Woekerpolis verkocht Achmea 800.000 woekerpolissen.

Achmea benadrukt dat de rechtbank bijna alle vorderingen van de consumentenclubs heeft afgewezen. De verzekeraar is wel van mening dat zij met de eerdere compensatieregeling eventuele schade in voldoende mate heeft gecompenseerd.

Lees ook:

Zorgverzekeraar vangt bot bij rechter: steun voor kleine zorgbureaus

Kleine zorgverleners zonder contract met de verzekeraar winnen een belangrijke rechtszaak van Zilveren Kruis.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden