Coronatests

Proeven met sneltests worden ook in Nederland al volop gedaan

Een medewerker van de GGD Rotterdam-Rijnmond neemt een coronatest af in de testlocatie aan de Koperstraat. Door de stijging van het aantal besmettingen zijn veel testlocaties overbelast.  Beeld ANP
Een medewerker van de GGD Rotterdam-Rijnmond neemt een coronatest af in de testlocatie aan de Koperstraat. Door de stijging van het aantal besmettingen zijn veel testlocaties overbelast.Beeld ANP

In Nederland lopen al verschillende proeven met snellere en goedkopere testmethodes. Vanaf november kunnen die de testlabs ontlasten, hoopt het ministerie.

Marten van de Wier

De sneltests komen, meldde minister Hugo de Jonge van volksgezondheid vorige week aan de Tweede ­Kamer. In Nederland lopen verschillende proeven met testmethoden die sneller, goedkoper en makkelijker zijn dan de standaardsneltest van de GGD. In november kunnen de eerste antigeentests worden ingezet, verwacht De Jonge. Het gaat dan waarschijnlijk om één of meer antigeentests van grote ­farmaceutische concerns.

Daarnaast kunnen eind dit jaar mogelijk twee andere methoden van Nederlandse makelij worden ­ingezet. De nieuwe testmethoden kunnen zomaar de redding zijn van de overbelaste teststraten en analyselabs. Een overzicht.

null Beeld Louman & Friso
Beeld Louman & Friso

1. Antigeentest

Op dit moment de bekendste sneltest. Bedrijven zoals het Amerikaanse Abbott en het Zwitserse Roche hebben een eigen variant op de markt gebracht. Het RIVM onderzoekt de betrouwbaarheid van vijf van deze tests. De Jonge heeft er, gezien de ervaringen in andere landen, hoge verwachtingen van. Hij staat klaar om, zodra het RIVM meer weet, een flinke lading tests in te kopen.

De antigeentests zijn waarschijnlijk minder betrouwbaar dan de PCR-test, die de GGD’s nu gebruiken. Dat is niet erg als je ze ­inzet als eerste screening. Als de ­antigeentest positief is, volgt daarna alsnog een PCR-test om meer ­zekerheid te geven. Zo heb je veel minder PCR-tests nodig.

Sommige antigeentests werken hetzelfde als de PCR-test, met een wattenstaafje in keel en neus, maar er zijn ook varianten waarbij een druppel speeksel op een papiertje volstaat.

null Beeld Louman & Friso
Beeld Louman & Friso

2. Ademtest

Even blazen in een buisje, met een knijper op je neus: dat is in elk geval aangenamer dan dat beruchte stokje achter in je keel. En je krijgt meteen de uitslag: er is geen laboratoriumanalyse nodig. De ademtest is een innovatieve methode, waarvan De Jonge veel verwacht en waarin hij ook geld heeft ­gestoken.

Het Nederlandse bedrijf Breathomix ontwikkelt zo’n ademtest. De afgelopen tijd is die in samenwerking met onder meer het Leids Universitair Medisch Centrum, de GGD’s en het ministerie van volksgezondheid getest in het ziekenhuis en de teststraat, vertelde Rianne de Vries van Breathomix in de Volkskrant. Hoe goed de ‘eNose’ (elektronische neus) Covid-19 in de adem ruikt, moet de komende dagen blijken, wanneer de uitkomsten naar buiten komen.

null Beeld Louman & Friso
Beeld Louman & Friso

3. Lamp-test

De Lamp-test is een versimpelde versie van de test die nu in de teststraten wordt gebruikt. Er wordt ook wel gesproken over een isotherme PCR-test, wat betekent dat de temperatuur tijdens het analyseproces constant blijft. Dat is anders dan bij de normale PCR-test, waarbij een nauw omschreven opeenvolging van temperaturen nodig is. Dat is een ingewikkeld procedé.

De Lamp-methode werkt ook met een wattenstaafje in keel en neus, maar de analyse kan snel. Onderzoeksbureau TNO, dat een eigen Lamp-test ontwikkelde, houdt het op ‘binnen een uur’. Een ander voordeel: de test kan ­helemaal worden uitgevoerd met materialen die in Nederland zijn geproduceerd, onder meer door chemieconcern DSM. Er zijn ook minder reagentia (testgrondstoffen) nodig. De test is volgens TNO daardoor de helft goedkoper.

TNO onderzoekt op dit moment de betrouwbaarheid van de test door hem in te zetten naast de normale test in de teststraat van de GGD in de Amsterdamse RAI.

Lees ook:

Binnen een kwartier weten of je corona hebt: de snelle coronatest komt eraan

De snelle coronatest komt dichterbij en kan binnen vijftien minuten de uitslag geven. Kan die de teststraten ontlasten?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden