Coronavirus

Proef: Helpt TBC-vaccin in de strijd tegen het coronavirus?

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Een bekend TBC-vaccin kan de afweer mogelijk helpen in de strijd met het nieuwe coronavirus. Ziekenhuizen gaan het testen bij 500 zorgmedewerkers die in de corona-frontlinie staan.

Marten van de Wier

Een wereldwijd veelgebruikt vaccin tegen tuberculose biedt mogelijk ook enige bescherming tegen het nieuwe coronavirus. Radboud UMC en UMC Utrecht gaan dat samen uittesten bij 500 zorgmedewerkers , onder andere op de spoedeisende hulp en op de intensive care van zes of zeven ziekenhuizen in Nederland. 500 andere zorgmedewerkers krijgen een placebo toegediend, en vormen een controlegroep. Volgende week worden de eerste medewerkers gevaccineerd.

Een potentieel corona-vaccin is het nadrukkelijk niet, maar het middel geeft wel het immuunsysteem een boost. Mogelijk helpt dit in de strijd tegen het nieuwe coronavirus. Het duurt een paar maanden voordat duidelijk is of het vaccin, dat BCG (Bacillus Calmette-Guérin) heet, inderdaad zo werkt. Hoe lang de proef duurt, is afhankelijk van het effect. De deelnemers uit de twee groepen worden van dag tot dag en van week tot week gevolgd. Zodra blijkt dat het middel werkt, doordat blijkt dat het verschil tussen de twee groepen groot genoeg wordt, stopt het experiment. Dan kan het middel ook aan de controlegroep en aan andere zorgmedewerkers worden gegeven.

Onderzoeker Mark Bonten, arts-microbioloog aan het Utrecht UMC, is voorzichtig. “Er zijn studies die sterk suggereren dat BCG de afweer oppept, er zijn er ook waar het middel weinig effect heeft.” Als het middel onvoldoende werkt, is dat over een half jaar duidelijk, verwacht Bonten.

Oppepper tegen malaria

Uit eerder onderzoek van het Radboud is bekend dat het middel het eigen immuunsysteem een oppepper geeft. Op die manier helpt het onder andere tegen malaria, zo toonde het Radboud vorig jaar aan bij een veel kleiner opgezette test met een controlegroep. De gevaccineerde groep ontwikkelde wel malaria, maar het afweersysteem kwam sneller in actie en kon de strijd met de parasiet beter aan.

Lees ook:

De Nederlandse virusaanpak is niet zonder risico

Ieder land pakt het nieuwe coronavirus op eigen wijze aan. China gooide alles op slot, Nederland wil het virus beheerst laten doordringen. Op den duur biedt dat betere bescherming, maar het is niet zonder risico.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden