Een van deze twee personen heeft waarschijnlijk ongelijke benen. Beeld ANP

Het ConsultRugklachten

Plotseling blijkt mijn ene been een stukje te kort

Kun je op twee ongelijke benen wel lekker lopen? En wat doe je eraan als je klachten krijgt?

Een lezer krijgt klachten in haar onderrug. Vooral buiten op ongelijke grond lopen is niet meer te doen. Terwijl ze helemaal geen historie heeft met rugklachten.

De chiropractor zegt dat haar ene been langer is dan het andere en dat daar de klachten vandaan komen. Vreemd, denkt de vrouw. Ze is nu in de zeventig en nooit eerder is bij haar een verschil in beenlengte geconstateerd. “Niemand is recht”, zegt podotherapeut Verhaeg in het Limburgse Horst. “Er lopen veel mensen rond met een beenlengteverschil, maar dat levert meestal geen klachten op.”

Een verschil van anderhalf tot twee centimeter, dat bij ongeveer de helft van de bevolking voorkomt, wordt nauwelijks opgemerkt. “Het lichaam compenseert die verschillen zelf”, zegt Verhaeg. “Bij het lange been zie je vaak meer buiging van de knie. Kijk je naar het korte been, dan zie je bij sommige mensen dat zij meer op de buitenkant van hun voet gaan lopen, waardoor dat been wat langer lijkt.”

Onbewust opgetrokken schouder

De compensatiedrang van het lichaam kan op termijn voor klachten zorgen. Bij ongelijke benen zou het logisch zijn als de schouder aan de korte beenkant lager staat dan aan de lange beenkant. Dat is niet het geval, omdat de ongelijke benenbezitter de schouder onbewust optrekt. Dat zorgt ervoor dat het lichaam nog meer uit het lood raakt en de wervelkolom krom trekt. Deze kan een S- of een C-vorm krijgen. Scoliose heet deze aandoening. Dat is direct een van de meest ontwrichtende klachten die mensen met ongelijke benen kunnen krijgen.

Een van de meest gehoorde klachten bij ongelijke benen is pijn aan de onderrug, zoals de lezer zelf ervaart. Andere klachten die chiropractoren, fysiotherapeuten en podotherapeuten tegenkomen zijn: hoofdpijn, nekpijn, pijn aan de voet, knie of heup. In het korte been kan hielspoor ontstaan. Dat is een pijnlijke irritatie in de hiel. Maar meestal geeft het lange been de meeste klachten, omdat de spieren daar meer arbeid moeten verrichten.

Hakverhoging

Hoe komt de lezer na zeventig jaar ineens aan de klachten door dat kortere en langere been? Vorig jaar heeft ze een nieuwe knie gekregen. Heeft dat er iets mee te maken? Heel goed mogelijk, stelt Verhaeg. “We zien in de praktijk vaak mensen langskomen na een knie- of heupoperatie.” Er zijn ook andere oorzaken van het lengteverschil. Bijvoorbeeld na een breuk in de kindertijd, als de botten nog groeien. Ook aangeboren afwijkingen, infecties en tumoren kunnen ervoor zorgen dat de benen niet even lang zijn.

“Als er klachten zijn, kijken we of we het lengteverschil kunnen compenseren met een hakverhoging onder het korte been. Vaak is dat voldoende om van de klachten af te komen.” Een hakverhoging kan als een inlegzool in de schoen worden gelegd, maar als de afstand te groot is, moet de schoenmaker er aan te pas komen om de hak aan de schoen te bevestigen.

Zelf meten van de beenlengte is volgens Verhaeg niet te doen. Zelfs voor een professional is het al lastig. Zo kan bijvoorbeeld het bekken scheef staan of de knie, heup of voet een afwijking hebben. Dan zijn de beenderen weliswaar gelijk, maar is er toch een verschil in lengte. In dat geval kan therapie een oplossing bieden. Mensendieck en Cesartherapie bijvoorbeeld, twee vormen die zijn gericht op verbeteren van de lichamelijke houding. Een operatie om de verschillen op te heffen komt zelden voor.

In Het Consult beantwoorden experts wekelijks gezondheidsvragen van lezers. Ook een gezondheidsvraag? Stuur een mailtje naar gezondheid@trouw.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden