Eigen bijdrage

‘Ouderen in de problemen door hoge zorgkosten’

Beeld ANP

De eigen bijdragen voor zorg zijn voor ouderen zo hoog, dat ze nauwelijks geld overhouden. Die kosten moeten omlaag want ouderen komen in de financiële problemen, zeggen meerdere ouderenorganisaties.

Onderzoeksbureau Regioplan maakt vandaag in een rapport bekend hoeveel geld ouderen kwijt zijn aan kosten voor langdurige zorg. Dat zijn bijvoorbeeld de kosten die ouderen maken als zij in een verpleeg- of verzorgingshuis wonen, maar ook als zij thuis veel zorg nodig hebben. De eigen bijdragen zijn afhankelijk van het inkomen en het vermogen waardoor het bedrag fors kan oplopen.

De meeste ouderen hebben een aanvullend pensioen van ongeveer 600 euro en ontvangen daarnaast AOW. Wie daarnaast ook nog eens 125.000 euro aan vermogen heeft, bijvoorbeeld door de verkoop van de eigen woning, is maandelijks ruim 1130 euro aan eigen bijdragen kwijt aan zorgkosten. Netto houdt deze oudere maandelijks 390 euro over. 

De oudere met een lege spaarrekening en alleen AOW houdt maandelijks meer over omdat hij of zij minder kwijt is aan de eigen bijdrage. In plaats van 1130 euro betaalt de armere oudere 730 euro waardoor er maandelijks 480 euro over blijft. Het effect dat de rijke oudere maandelijks minder overhoudt dan de armere, is ook terug te zien bij AOW-gerechtigde paren.

Verlaging van het vermogen

Voor ouderen met geld die minder eigen bijdrage willen betalen, is er maar een optie: verlaging van het vermogen, schrijft Regioplan. Dat kan door bijvoorbeeld spaargeld uit te geven, of eventueel door schenkingen aan kinderen of familie.

Ouderen in verpleeghuizen hebben weliswaar geen kosten meer voor wonen en eten. Maar zij hebben wel geld nodig voor kleding en hobby’s bijvoorbeeld. Daarnaast blijkt uit een meldactie van de koepelorganisatie voor hulpbehoevende mensen Ieder(in) dat er zorginstellingen zijn die extra kosten rekenen voor bijvoorbeeld wassen, vervoer, ondersteuning bij financiële zaken of begeleiding.

De ouderenorganisaties KBO-PCOB, KNVG, NOOM, NVOG en FASv grijpen de resultaten aan om kort voor Prinsjesdag te pleiten voor een lagere eigen bijdrage. Zij ontvangen signalen dat mensen zorg mijden en liever vasthouden aan de veel beter betaalbare zorg via de gemeente, Wmo-zorg. Die kunnen ouderen alleen krijgen als zij nog thuis wonen. De eigen bijdrage voor deze hulp is veel lager, maar de hulp is dan ook veel minder uitgebreid dan de langdurige zorg waarvoor een hoge eigen bijdrage geldt.

Vorige week maakte het Sociaal en Cultureel Planbureau bekend dat er relatief veel 90-plussers in armoede leven. Armoede onder 65-plussers komt minder vaak voor.

Lees ook
Armoede komt het vaakst voor bij 90-plussers

Nederland telt minder armen, maar onder 65-plussers daalt hun aantal niet. Vooral de alleroudsten zijn vaak arm.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden