null Beeld

ColumnLisette Tänzler

Opschalen, en dus de nachtdienst weer in

Op maandagochtend zoemt mijn mobiele telefoon. Het is de roosterapp. ‘Kan je vannacht komen werken? We gaan de Covidzorg opschalen.’

Anders dan in de eerste golf liggen de draaiboeken klaar. In april liepen we soms achter de feiten aan en vielen er regelmatig gaten in de roosters. De zoektocht naar personeel was eindeloos. 

Normaal heb ik als ic-verpleegkundige maximaal twee ic-patiënten tegelijk onder mijn hoede. Toen werd dat uitgebreid naar drie en er lagen plannen om er zelfs vier van te maken. Gelukkig is dat niet voorgekomen. In de eerste golf was ik nog in opleiding waardoor ik onder supervisie van een ic-verpleegkundige samen de zorg voor twee patiënten had. Het lijkt me heftig om verantwoordelijk te zijn voor nog meer patiënten die afhankelijk zijn van acute zorg. 

De nachtdienst in

Nu weten we: opschalen wil zeggen meer diensten, ook ’s nachts. Twee extra patiënten staan voor minimaal één extra verpleegkundige per dienst. De inventarisatie is al uitgevoerd. Wie kan er extra werken? En ook ’s nachts en in het weekend?

Dus trilt mijn telefoon maandag. De nachtdienst in vind ik geen probleem. Als ik maar oppas heb terwijl ik overdag lig te slapen.

Opschalen betekent ook nieuwe patiënten en de opname is altijd spannend. De stress, overlevingsdrang en adrenaline houdt een binnengekomen patiënt op de been. Deze patiënten zijn zo ziek en het zuurstofgehalte in het bloed is zo laag. Dat is tekenend voor een Covidpatiënt.  

Eenmaal op de ic wordt een patiënt vaak snel in kunstmatige coma gebracht, om daarna de ademhaling over te nemen met een beademingsmachine. Het zuurstofniveau daalt kort en de bloeddruk of andere orgaansystemen die met elkaar in verbinding staan raken verder verstoord. Het kost dan een aantal uur om de patiënt weer stabiel te krijgen. 

Dit weekend werk ik ook, voor het derde weekend op rij. In normale tijden komt dat eigenlijk niet voor. Maar we moeten het met z’n allen voor elkaar krijgen. Dus waarom niet, denk ik dan.

Lisette Tänzler is verpleegkundige op de intensive care van het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk. Voor Trouw doet ze tijdelijk verslag van de tweede golf. 

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden