null Beeld

Het consultBloedneuzen

Op de vreemdste momenten een bloedneus: hoe komt dat toch?

Een lezeres krijgt vaak onaangekondigde bloedneuzen. Waarom zij wel en anderen nooit?

Rianne Oosterom

De baas van een 24-jarige lezers dacht een moment dat zijn werknemer in elkaar getimmerd was, omdat ze met een prop papier in haar neus achter haar bureau zat. De werkelijkheid was dat de neus van de lezeres bij binnenkomst pardoes begon te bloeden. Iets wat ze vaker heeft, op de vreemdste momenten.

“Vooral als het wat kouder is”, zegt ze. Of als ze gestrest is. “Zonder in mijn neus te zitten. Soms barst het gewoon open en moet ik wc-papier in mijn neus stoppen. Ik heb het één keer in de paar weken. Als ik een bloedneus heb gehad, is die daarna gevoelig en kan het zo weer gebeuren.”

“Misschien heb ik gewoon een rare neus hoor”, schampert ze. Maar ze vraagt zich wel af of er een verklaring is waarom ze dit vaker heeft dan anderen. De oorzaak daarvan, zegt Guido Dees, KNO-arts bij het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis, is waarschijnlijk een zwakke plek in het slijmvlies van de neus van de lezeres.

Hamburger op z’n kant

Het gaat om het slijmvlies dat tegen het neustussenschot geplakt zit. Dat flexibele tussenschot, legt Dees uit, is een soort hamburger die op z’n kant staat. In het midden het vlees: het kraakbeen. Daartegenaan, aan weerszijden, bloedvaatjes bedekt met een laag slijmvlies: de broodjes.

Dat neustussenschot is ‘een ware delta’ aan bloedvaatjes, legt hij uit, vertakkingen van twee hoofdslagaders die het hoofd binnenkomen. Juist daarom is het kwetsbaar. Het slijmvlies dat de bloedvaatjes beschermt, kan kapot gaan: bijvoorbeeld door allergie of neuspeuteren. Eenmaal een beetje kapot, knapt er sneller een adertje, wat leidt tot een bloedneus.

Dat gebeurt vaker als het koud is, want dan moet je slijmvlies harder werken, vertelt Dees. “De lucht die je inademt via de neus, wordt door je neusslijmvlies bevochtigd en verwarmd, zodat je longen minder hard hoeven te werken.” Hoe harder je slijmvlies werkt, hoe sneller een kwetsbare plek kan uitmonden in een bloedneus.

Zwaartekracht zorgt voor extra druk

Ook bij warmte, als de bloedvaten zich verwijden, kun je sneller een bloedneus krijgen. Of als je bukt, dan zorgt de zwaartekracht voor extra druk op de neus. Stress, zoals de lezeres noemt, kan eveneens een factor zijn, omdat dat de bloeddruk doet stijgen, aldus Dees, net als het geval is bij inspannende activiteiten.

Het kan heel vervelend zijn als je te pas en te onpas bloedneuzen krijgt, zegt de KNO-arts. “Ik heb werkelijk nog nooit iemand in mijn spreekkamer gehad die zei: ‘Nou, die bloedneus kwam nou eens even gelegen, wat supertof dat ik hem kreeg, hij was precies op afspraak!’ Het is juist lastig dat je nooit weet wanneer-ie komt.”

Gelukkig heeft Dees een redelijk eenvoudige tip voor de lezeres die haar mogelijk van dit euvel kan verlossen. “Breng een paar keer per dag neuszalf, zoals bijvoorbeeld vaseline, met een vinger aan de binnenkant van je neusvleugel. Knijp dan zachtjes in je neus, zodat de zalf zich goed verspreidt en ook je neustussenschot bereikt. Zo kan het slijmvlies herstellen, krijgt een betere conditie en worden bloedvaatjes minder kwetsbaar.”

Vaak werkt dat op termijn wel, en worden de onaangekondigde bloedneuzen minder. Mocht het nu niet werken, ga dan naar een KNO-arts, raadt hij de neus-bloedende-lezeres aan. Die kan eventueel onder lokale verdoving een hardnekkig opspelend bloedvaatje dichtbranden.

In Het Consult beantwoorden experts wekelijks gezondheidsvragen van lezers. Ook een gezondheidsvraag? Stuur een mailtje naar gezondheid@trouw.nl.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden