null Beeld Trouw
Beeld Trouw

Het consultOoglidcorrectie

Ooglidcorrectie? Let op wie die uitvoert, want de ene arts is de andere niet. ‘Nazorg leveren, ho maar’

Een ooglidcorrectie kan heel netjes worden uitgevoerd, maar een lezeres ervaart problemen. Laat er een échte plastisch chirurg naar kijken adviseert plastisch chirurg Ali Pirayesh.

Jeroen den Blijker

Hangende oogleden, wallen onder de ogen: de lezeres had er genoeg van. En liet er het mes inzetten. Maar, zo schrijft ze nu: “Mijn rechteroog is heel mooi geworden. Maar links is er naar mijn idee teveel huid aan het onderooglid weggehaald.”

Ali Pirayesh, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Esthetische Plastische Chirurgie, schrikt van de klacht. “Een gewone ooglidcorrectie hoeft helemaal geen reden te zijn voor problemen. Het kan heel netjes, mits deskundig uitgevoerd.” Pirayesh wil daarom weten wie de behandelend arts was. Want in Nederland mag iedereen die arts is – basisarts, keuringsarts of huisarts – met het uiterlijk van patiënten aan de slag, mits hij zich daartoe bekwaam acht. “Dan volgen die mensen een cursusje, vaak in het buitenland, en gaan ze aan de slag.”

‘Wij kunnen het werk niet aan, zo groot is de vraag naar facelifts’

Onverantwoord, vindt hij. En dat zegt Pirayesh, die in Amsterdam een privékliniek heeft, niet uit broodnijd. “Want wij kunnen het werk niet aan, zo weinig plastisch chirurgen zijn er en zo groot is de vraag naar facelifts, ooglidcorrecties of borstcorrecties.” Een filler zetten, dat is volgens hem nog wel te leren. Maar zodra er een scalpel aan te pas komt, wordt het menens.

“Dan heb je het over een ingreep die niet meer te herstellen is. Gaat het mis, en dat kan natuurlijk ook de besten overkomen, dan moet je goed weten wat te doen.” Daarvoor heeft zo’n basis- of keuringsarts met dat cursusje niet doorgeleerd, plastisch chirurgen natuurlijk wel, meent Pirayesh. “Die weten hoe je bijvoorbeeld minuscule adertjes onder een microscoop verbindt.”

In Nederland, vervolgt hij, wordt gewoon iedereen in een witte jas meteen als arts gezien. “Terwijl ik denk: je zet iemand met een zweefvliegbrevet toch ook niet in een Joint Strike Fighter.” Omdat zorgverzekeraars alleen bij medische noodzaak (lees: dus zelden) betalen voor cosmetische ingrepen, is de consument in de wereld van het uiterlijk vooral op zichzelf teruggeworpen. En dat terwijl een eenvoudige ingreep al snel duizenden euro’s kost, wat precies de verklaring is voor het medisch cosmetisch toerisme naar bijvoorbeeld Turkije of de Dominicaanse Republiek. “Maar nazorg leveren, ho maar”, zegt Pirayesh.

Branderig gevoel

De lezeres houdt in het vage wie haar heeft geopereerd. Wel schrijft ze dat haar linkeroog ‘strak aanvoelt, blijft tranen en ook kleiner oogt dan het rechter’. Pirayesh wordt daar niet blij van. Een te kort ooglid kan problemen geven, zoals een ongemakkelijk, branderig gevoel van de oogbol. Oogleden schuiven normaliter immers over de oogbol, om deze nat te houden of vuiltjes weg te spoelen. Zo wordt ook voorkomen dat het hoornvlies uitdroogt of een prooi wordt van akelige bacteriën.

“Ik zou mevrouw allereerst aanraden om naar de oogarts te gaan, om oogschade uit te sluiten.” Wat dat trekken van de huid betreft wijst Pirayesh erop dat ‘weefsel en het lichaam vergeeflijk kunnen zijn’. Maar een ooglid moet wel goed kunnen sluiten en een huid die blijft trekken, is niet fijn.

“Ik heb geen foto’s gezien van deze casus, noch heb ik de patiënte gezien, dus ik kan daar niet teveel over zeggen. Maar als mevrouw het niet vertrouwt, moet ze om een second opinion vragen.” Natuurlijk niet bij een cosmetisch arts of zo, maar bij een plastisch chirurg. “Dat is een beschermde titel. En let er ook op of die is aangesloten bij een van de beroepsverenigingen, de NVPC of NVEPC. Zo’n plastisch chirurg kan, indien nodig, een hersteloperatie uitvoeren en weet ook hoe daarbij het beste resultaat is te bereiken.”

In Het consult beantwoorden experts wekelijks gezondheidsvragen van lezers. Ook een gezondheidsvraag? Stuur een mailtje naar gezondheid@trouw.nl.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden