null

Beter bevallen

Ontspannen bevallen dankzij een VR-bril

Judith Harmsen

Even mediteren op het strand of in de bergen, gewoon vanuit het ziekenhuis. Op verschillende plekken in Nederland kunnen vrouwen gebruik maken van virtual reality (VR) tijdens de zwangerschap of de bevalling. Afgelopen vrijdag maakte het Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk bekend met de VR-brillen te gaan werken. In onder meer het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch en in verscheidende versloskundigenpraktijken kon het al langer.

Wie de bril op zet, waant zich even ergens anders. Niet in de ziekenhuiskamer, maar op een tropisch strand, of zelfs onder water. Ondertussen klinkt rustige muziek en praat een rustige stem de zwangere in kwestie door meditatieoefeningen.

Minder pijn en stress

Het ziekenhuis in Winterswijk zegt de brillen voortaan aan te bieden bij bevallingen, maar ook bij onderzoeken, langdurige ziekenhuisopnames of wanneer het kindje in de buik gedraaid moet worden. De bril helpt vrouwen te ontspannen en dat kan ervoor zorgen dat ze minder pijn ervaren, blijkt uit onderzoek. Ook voor vrouwen die eerder een heftige bevalling meemaakte is het apparaat geschikt. Het kan bij hen de stress aanzienlijk verminderen.

Bedenker van de VR-bril is gynaecoloog Martine Wassen, van het Limburgse Zuyderland Ziekenhuis. Aan RTL Nieuws vertelde ze eerder dit jaar dat ze hoopt met grootschaliger onderzoek aan te tonen dat de brillen helpen bij een positievere bevalervaring en misschien zelfs bij het terugdringen van medicatie.

Lees ook:

Baby of blessure? Handbalclubs vinden een zwangerschap lastiger, voelen de speelsters

De druk om te presteren kleurt de roze wolk. Daar ontkom je als topsporter bijna niet aan, ontdekken Tess Lieder en Lois Abbingh, handbalinternationals en schoonzussen. ‘Het verantwoordelijkheidsgevoel dat wij naar een club hebben, is misschien wel te groot’.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden