Covid-19

Onderzoek: stel operatie uit na coronabesmetting

Na een operatie binnen twee weken na de positieve coronatest stierf 4 procent van de patiënten binnen dertig dagen. Beeld Getty
Na een operatie binnen twee weken na de positieve coronatest stierf 4 procent van de patiënten binnen dertig dagen.Beeld Getty

Mensen die recentelijk geïnfecteerd zijn geweest met corona, kunnen het beste zeven weken wachten met een eventuele operatie, indien mogelijk. Dat advies komt voort uit een wereldwijde studie uitgevoerd onder meer dan 140.000 patiënten. In Nederland deden zeventien ziekenhuizen aan het onderzoek mee.

De belangrijkste uitkomst van het onderzoek is dat patiënten die positief getest zijn op het coronavirus, een meer dan tweëenhalf keer zo groot risico lopen om te overlijden na een operatie, als deze plaatsvindt binnen zes weken na de positieve test.

In het onderzoek zijn de gegevens opgenomen van alle patiënten die in oktober 2020 een chirurgische ingreep ondergingen. Patiënten die na de ingreep geïnfecteerd raakten met het coronavirus, werden uit het onderzoek geweerd. Van de 137.500 onderzochte patiënten die geen Covid-19 hadden, bleek 1,5 procent dertig dagen na de operatie overleden. Bij mensen met een covidinfectie lag dit percentage hoger. Na een operatie binnen twee weken na de positieve test stierf 4 procent van de patiënten binnen dertig dagen. Operaties die na drie tot zes weken na de test werden uitgevoerd, bleken ook vaker fataal. Zeven weken na een positieve test was het overlijdenspercentage weer gelijk met niet-coronapatiënten: 1,5 procent.

Het UMC Groningen coördineerde het Nederlandse deel van de studie, waarvan de resultaten dinsdag werden gepubliceerd in vakblad Anaesthesia. Volgens oncologisch chirurg Schelto Kruijff is het zeer aan te raden om, als het even kan, te wachten met een operatie. Tegelijk pleit hij voor een individuele afweging bij iedere patiënt. “Beslissingen met betrekking tot het uitstellen van een operatie moeten voor elke patiënt apart worden gemaakt. De voordelen van een uitstel van minimaal zeven weken moeten worden afgewogen tegen de mogelijke risico’s van uitstel. Voor sommige urgente operaties, bijvoorbeeld voor gevorderde tumoren, kunnen chirurgen en patiënten besluiten dat de risico’s van uitstel niet gerechtvaardigd zijn.”

Voor de internationale studie werkten meer dan 15.000 chirurgen van 1672 ziekenhuizen in 116 landen met elkaar samen.

Lees ook:

‘Mijn operatie heeft officieel geen haast, maar voor mij wel’

Met het volstromen van de ziekenhuizen komt niet-coronagerelateerde zorg opnieuw in het gedrang. Uitstel van operaties bezorgt de betrokkenen pijn, zowel fysiek als mentaal.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden