Implantaten

Omstreden bekkenbodemmatjes komen onder verscherpt toezicht

null Beeld
Beeld

Een bepaald type bekkenbodemmatjes die tot ernstige gezondheidsklachten kunnen leiden, mag niet langer worden gebruikt. Tenzij de implantaten worden geplaatst binnen streng gereguleerd medisch-wetenschappelijk onderzoek, zo laat de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) weten.

Marco Visser

De IGJ nam de beslissing na onderzoek van het RIVM naar de zogeheten transvaginale bekkenbodemmatjes. In dat onderzoek constateerde het RIVM dat er ‘grote tekortkomingen’ zijn in de toelatingsdossiers. Dat er het nodige mis is met zulke dossiers, werd in 2014 al duidelijk toen tv-programma ‘Radar’ een sinaasappelnetje als bekkenbodemmatje op de markt wilde brengen. Een organisatie die over de toelating gaat, voorzag weinig problemen.

De implantaten die het RIVM onderzocht, worden via de vagina geplaatst om bekkenbodemverzakkingen tegen te gaan. De matjes kunnen leiden tot ernstige complicaties. Verwijderen is dan niet altijd mogelijk omdat de implantaten met het lichaam zijn vergroeid.

In diverse landen zijn de transvaginale matjes al verboden. In Nederland niet. Al worden ze in de praktijk weinig gebruikt, toch scherpt de IGJ de regels aan omdat ‘met de nieuwe informatie van het RIVM de inspectie vindt dat er meer voorzorgsmaatregelen moeten worden genomen’.

Volgens de IGJ toont het onderzoek van het RIVM niet aan dat de implantaten onveilig zijn. “Wel dat er te weinig bekend is over de risico’s van deze matjes. De inspectie wil dan ook dat er extra voorzichtig wordt omgegaan met het toepassen van deze matjes. Daarom mogen ze voor de zekerheid alleen gebruikt worden in streng gereguleerd wetenschappelijk onderzoek. Patiënten met vragen over hun persoonlijke situatie kunnen zich het best wenden tot hun arts of de beroepsgroep van gynaecologen, de NVOG.”

Het RIVM kijkt ook naar andere soorten bekkenbodemmatjes. De resultaten van deze onderzoeken zijn nog niet binnen.

Lees ook:

Alette (52) liet zich euthaniseren vanwege ondraaglijke pijn aan een implantaat

Alette Orie heeft euthanasie laten plegen omdat ze naar eigen zeggen de pijn van een geïmplanteerd matje niet langer kon verdragen. Ze is volgens patiëntensteunpunt MeshUp niet de eerste die om die reden kiest voor de dood. ‘Dit is zo onnodig.’

Fabrikant van bekkenbodemmatjes moet 344 miljoen betalen

Een Amerikaanse staat heeft voor het eerst een klacht tegen een bedrijf met slechte implantaten voor de rechter gebracht.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden