Vaccinatie-advies

Of gezonde kinderen een vaccin moeten krijgen, blijkt een ingewikkelde vraag

Een overzicht van de XL vaccinatielocatie Breepark.  Beeld ANP
Een overzicht van de XL vaccinatielocatie Breepark.Beeld ANP

Vaccineer alle kinderen van 12 tot en met 17 jaar uit medische risicogroepen, adviseert de Gezondheidsraad. Het kabinet neemt het advies over. Over het inenten van gezonde kinderen spreekt de raad zich nog niet uit.

Moeten we kinderen in Nederland gaan vaccineren, vroeg demissionair minister Hugo de Jonge aan de Gezondheidsraad. Het vaccin van Pfizer werd vorige week veilig en effectief bevonden voor gebruik bij kinderen vanaf twaalf jaar. De Gezondheidsraad gaf woensdag slechts deels antwoord. Voor de naar schatting zestig- tot honderdduizend jongeren met een hartziekte, longproblemen of een verzwakte afweer is vaccinatie verstandig. Zij lopen twee keer zo veel risico op ernstige gevolgen van een corona-infectie.

Maar over de gezonde 12-plussers liet de Gezondheidsraad zich nog niet uit. “Dat vergt een uitgebreide discussie”, zei voorzitter Bart-Jan Kullberg woensdag bij de presentatie van het advies. Over enkele weken zal die afweging zijn gemaakt. “Zoveel tijd hebben we nog wel. We zijn met het inenten voorlopig nog niet bij de achttienjarigen.”

Vaccinatie van alle pubers vermindert verspreiding virus

Intussen laait het debat op om alle pubers te vaccineren. Uit een enquête van I&O Research bleek gisteren een ruime meerderheid van de Nederlanders hier voorstander van. Vorige week hintte Jaap van Dissel hier ook al op. Volgens de modellen van zijn RIVM vermindert het vaccineren van alle 12-plussers de verspreiding van het virus met 15 procent. “Dat kan van belang zijn om de epidemie in de wintermaanden laag te houden”, zei Van Dissel tegen het AD.

In deze krant zei Patricia Bruijning, kinderarts en epidemioloog van het UMC Utrecht, dat in dergelijke discussies in Nederland het belang van het kind vooropstaat. “In het Verenigd Koninkrijk krijgen kinderen de griepprik, met als belangrijk argument het beschermen van ouderen. Dat doen wij in Nederland niet.”

Wat is de gezondheidswinst voor deze kinderen zelf, vroeg ook Kullberg zich woensdag af. Hij erkende dat een advies om alle kinderen te vaccineren makkelijker is in de uitvoering. “Maar als je kinderen om andere redenen gaat inenten, bijvoorbeeld om het virus in te dammen, vraagt dat een bredere medische, epidemiologische, ethische en juridische afweging. Dat vergt tijd.”

Kwetsbare jongeren krijgen eind juni uitnodiging voor prik

Daar hoefde het advies over de kwetsbare jongeren niet op te wachten. Het gaat om de groep die nu jaarlijks van de huisarts een oproep voor de griepprik krijgt. Zij lopen een groter gezondheidsrisico. Bovendien worden ze nu zeer beperkt in hun bewegingsvrijheid: uit angst voor een infectie kunnen ze vaak niet naar school of de sportclub. Ook jongeren met ernstige obesitas moeten volgens de raad een vaccin krijgen. De Jonge heeft laten weten dat de groep vanaf eind juni wordt uitgenodigd voor een prik.

Daar zullen ook de kinderen onder vallen van wie een ouder niet kan worden ingeënt of onvoldoende wordt beschermd door een vaccin. Ook voor deze kinderen adviseert de Gezondheidsraad vaccinatie. Zij kunnen dan een beschermende ring rond hun vader of moeder vormen. Kullberg: “Dan is de risico-afweging ook anders. Deze kinderen zijn nu immers beperkt in hun bewegingsvrijheid.”

Zeker 280.000 kinderen geïnfecteerd geweest

Tot nu toe is van bijna 280.000 kinderen in Nederland bekend dat zij besmet zijn geraakt met corona. In verreweg de meeste gevallen bleef het bij milde symptomen, zoals neusverkoudheid en hoesten. Toch belandden 480 kinderen in het ziekenhuis en zijn er drie aan Covid-19 overleden. Over de precieze risicofactoren bij kinderen is volgens Kullberg nog niet zo veel bekend, zoals de kans op langetermijneffecten – ‘long covid’ – of complicaties als de ernstige ontstekingsreactie MIS-C. Over het algemeen lijken kinderen met een chronische aandoening ongeveer twee keer zoveel kans te maken op een ernstig verloop van de ziekte.

Daarom valt bij hen de balans in het voordeel van vaccineren uit. Daarmee voorkom je niet alleen ziekte, maar ook isolement. Kwetsbare kinderen mijden vaak sociale contacten uit angst besmet te worden. Versoepeling van coronamaatregelen kan volgens de raad voor hen juist tot meer eenzaamheid leiden, omdat leeftijdsgenoten vrijheden terugkrijgen en zij niet.

Lees ook:

Nood scholieren onverminderd hoog

Bij De Kindertelefoon wordt nauwelijks iets gemerkt van de versoepelingen van het kabinet. De stijging van gesprekken over zware problemen zoals depressie en suïcide zet door.

Moet ik mijn vaccin weigeren zodat kwetsbaren in arme landen eerder aan de beurt zijn?

Zoals iedere Nederlander kan hij zich binnenkort tegen corona laten vaccineren, maar Maarten van Gestel (26) voelt zich er ongemakkelijk bij. Heeft weigeren zin?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden