Coronadrukte

Nieuwe cijfers: 150.000 patiënten wachten op inhaaloperatie, en dat is een meevaller

De ziekenhuizen, zoals hier St Jansdal in Harderwijk, staan het nog steeds onder druk door coronazorg, inhaalzorg en vakanties van personeel.  Beeld Hollandse Hoogte, Robin Utrecht
De ziekenhuizen, zoals hier St Jansdal in Harderwijk, staan het nog steeds onder druk door coronazorg, inhaalzorg en vakanties van personeel.Beeld Hollandse Hoogte, Robin Utrecht

Zo’n 170.000 tot 210.000 operaties moeten nog worden ingehaald. Dat zijn er veel minder dan het aantal operaties dat uitviel tijdens de coronapandemie.

Marten van de Wier

Rond de 150.000 patiënten wachten nog op één of meer operaties, nadat die ingrepen werden afgezegd tijdens de coronadrukte in ziekenhuizen. Die inhaalzorg moet de komende tijd plaatsvinden naast de normale zorg en de coronazorg. Dat is een pittige klus voor de ziekenhuizen: het komt neer op 12 procent van het totaalaantal operaties in een jaar extra. Toch valt het mee, gezien het aantal operaties dat sinds maart 2020 minder is uitgevoerd: dat zijn er 340.000 tot 380.000.

40 tot 50 procent van de weggevallen operaties hoeft dus niet te worden ingehaald, zo stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Dat komt volgens de zorgtoezichthouder onder andere omdat er minder letsel was tijdens de periodes dat Nederlanders veel thuiszaten door de coronamaatregelen van het kabinet.

Een eerste schatting

Het is voor het eerst dat de NZa niet alleen schat hoeveel operaties er minder zijn uitgevoerd, maar ook hoeveel daarvan moeten worden ingehaald. Zo waren minder operaties nodig, omdat er minder botbreuken en sportblessures werden opgelopen; mensen sportten minder, gingen minder uit en namen minder vaak deel aan het verkeer. Daarnaast gingen er minder infectieziekten rond (los van het coronavirus) omdat mensen minder vaak contact met elkaar hadden.

Bij een deel van de patiënten gingen de klachten over, waardoor ze niet meer geopereerd hoefden te worden. Ook zijn er behandelingen die patiënten regelmatig moeten ondergaan. Die hoeven dus niet ingehaald te worden. Ten slotte zal een deel van de zorg niet meer kunnen plaatsvinden, omdat de schade bij de patiënt al is aangericht. De zorgautoriteit kan niet zeggen hoe groot het aandeel van elk van die factoren is.

Nog steeds druk in de ziekenhuizen

In de zomerperiode is de coronadruk in ziekenhuizen blijven bestaan, meldt de NZa. De vierde golf en de stabilisatie van het aantal coronapatiënten nu zorgt nog steeds voor druk op de planbare zorg. De ziekenhuizen deden in juli evenveel ingrepen als normaal gesproken in die maand.

Dat betekent dat ondanks de coronazorg en de vakanties een groot deel van de normale zorg is doorgegaan, maar ook dat er nog weinig ruimte is om de achterstand in te lopen.

Staar, heup en knieoperaties

De vijf operaties die het meest moeten worden ingehaald, zijn: staaroperaties (18 procent), heup- en knievervanging (9 procent), liesbreuken en andere buikwandbreuken (7 procent), operaties bij spataderen (3 procent), en operaties bij vrouwen met incontinentieklachten of een verzakking van organen in de buik (3 procent).

Ziekenhuisbestuurders zeiden eerder al dat het inhalen van zorg nog tot ver in 2022 duurt. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NvZ) is nog pessimistischer, en verwacht dat het op sommige plekken mogelijk nog wel drie jaar duurt.

Lees ook:

Het stuwmeer aan ‘inhaalzorg’ wordt pas volgend jaar ingehaald

Van uitgestelde transplantaties tot gewone knie-operaties: de ‘inhaalzorg’ loopt door tot volgend jaar, zeggen de ziekenhuizen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden