Coronacijfers

Nederlands dodental nu op 639; de sterke groei lijkt af te vlakken

Beschermingsmiddelen die zijn ingeleverd tijdens een inzamelingsactie van het Rode Kruis. De hulporganisatie verdeelt de beschermingsmiddelen over zorginstellingen, waar de materialen nodig zijn bij de bestrijding van het coronavirus. Beeld ANP

Sinds vrijdag zijn 93 mensen overleden aan het nieuwe coronavirus. Het totaal aantal sterfgevallen komt daarmee op 639. Het aantal meldingen van patiënten die in het ziekenhuis zijn opgenomen, is het afgelopen etmaal met 454 gestegen naar 2954. En er kwamen 1159 officiële besmettingen bij wat het totaal op 9762 bracht.

Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in zijn dagelijkse rapportage. Volgens het RIVM nemen de aantallen van ziekenhuisopnames en sterfte minder snel toe dan je zou verwachten zonder de getroffen maatregelen. In de rapportage van de cijfers zitten vertragingen en ook wordt lang niet iedere mogelijke besmetting getest, maar de sterke (exponentiële) groei in de grafieken lijkt af te vlakken.

Groei in andere provincies dan Brabant

De helft van de opgenomen patiënten is 71 jaar en ouder, van de overleden patiënten was de helft 81 jaar en ouder. Nog altijd kent Noord-Brabant de meeste besmettingen (2748) en kwamen er in absolute aantallen in die provincie de meeste gevallen bij (260). Maar relatief is de groei in Noord- en Zuid-Holland, en in Gelderland groter. In Zuid-Holland steeg het aantal besmettingen in één dag met ruim twintig procent: van 1249 naar 1508.

Het nijpendst is het aantal patiënten op de ic’s. In het aantal nieuwe opnames lijkt een daling te zitten, maar het RIVM maant hier tot voorzichtigheid. Vanwege de drukte op de ic’s loopt men achter met het doorgeven van aantallen nieuwe patiënten. Vrijdagavond stond de teller op 873, een toename sinds donderdag met 112. Er zijn nu 925 ic-bedden beschikbaar voor Covid-19-patiënten en ziekenhuizen werken aan een uitbreiding tot 1050. Maar die is woensdag pas voltooid.

De trend in ic-opnames loopt achter op de andere ontwikkelingen. Na een besmetting wordt iemand na een dag of vijf ziek. Na een week verslechtert de toestand soms waarna een patiënt op de ic moet worden opgenomen. En veel patiënten liggen daar zeker drie à vier weken. Het duurt dus zeker vijf à zes weken eer maatregelen als afstand houden en thuiswerken zichtbaar kunnen worden in het aantal ic-opnames.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden