Melkpoeder

Mogelijk kankerverwekkende stoffen aangetroffen in babymelk

Melkpoederblikken in de babyvoedingsfabriek van Nutricia in het Brabantse Haps, nabij Cuijk. Beeld ANP
Melkpoederblikken in de babyvoedingsfabriek van Nutricia in het Brabantse Haps, nabij Cuijk.Beeld ANP

In vier blikken Nederlandse babymelk zijn minerale oliën gevonden. Onbekend is nog of dit schadelijk is.

Marten van de Wier

Voedselwaakhond Foodwatch heeft een mogelijk kankerverwekkende stof aangetroffen in drie merken Nederlandse babymelk. Het gaat om aromatische minerale oliën, een groep stoffen die volgens experts eigenlijk niet in voedsel mag voorkomen. Foodwatch vond de stof in voeding voor kinderen van 0 tot 6 maanden van Hero, Nutrilon en Neolac.

De internationale consumentenorganisatie liet vier blikken testen door drie verschillende laboratoria, met steeds dezelfde uitkomst. Alleen in het huismerk van Albert Heijn werden geen minerale oliën gevonden. Hetzelfde onderzoek deed de organisatie ook in Duitsland en Frankrijk, met vergelijkbare uitkomsten.

Minerale oliën komen in veel producten voor, zo was al bekend: rijst, pasta en chocolade bijvoorbeeld. De stoffen komen uit de verpakking. Dat ze ook in babymelk voorkomen wisten we nog niet, maar was wel ter verwachten, zegt Nicole van Gemert, directeur van Foodwatch Nederland. “De blikken worden gerecycled en daarbij komen verfresten aan de binnenkant terecht”, verklaart ze.

“Deze stoffen horen niet in de voedselketen thuis”, zegt woordvoerder Harald Wychel van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het RIVM heeft geen aanwijzingen dat de stof in de hoeveelheid waarin die in Nederlandse producten voorkomt, schadelijk is. Maar Wychel kan niet zeggen of dat voor babymelk opgaat, omdat het RIVM die nog niet heeft onderzocht.

Extra voorzichtigheid geboden

Omdat het gaat om voeding voor zuigelingen is extra voorzichtigheid geboden, vindt hoogleraar milieugezondheidskunde Jos Kleinjans van de Universiteit Maastricht. De blootstelling is relatief groot voor het lichaamsgewicht. “Een pasgeboren baby krijgt alleen melk. Daar mag geen flauwekul inzitten”, vindt de hoogleraar.

Kleinjans sprak zich eerder uit tegen granulaat in kunstgrasvelden waar kinderen op spelen, vanwege de mogelijke connectie met kanker. Maar het voorkomen van mineralen oliën in babyvoeding vindt hij nog ernstiger. “Aromatische minerale oliën zijn door de wereldgezondheidsorganisatie WHO ingedeeld in de hoogste klasse van kankerverwekkende stoffen. Dat betekent dat in theorie één molecuul al kanker kan veroorzaken.” Ook asbest valt bijvoorbeeld in die categorie. Hij vindt dat fabrikanten, als dat mogelijk is, hun productieproces moeten aanpassen om besmetting van melk te voorkomen.

Volgens Foodwatch moet Europa producenten een maximumgehalte opleggen. De organisatie roept de fabrikanten op hun producten uit de handel te halen.

Danone/Nutricia, de fabrikant van Nutrilon, gebruikt de stof niet in zijn recepten voor babymelk, zo meldt een woordvoerder. Het bedrijf zegt hoge normen te hanteren en streng te controleren. Daarbij vindt Nutricia ‘geen detecteerbare sporen’ van aromatische minerale oliën. Volgens Hero voldoet zijn babyvoeding aan alle Europese kwaliteitseisen en test het bedrijf die voeding ook zelf. Daarbij ontdekt het veel lagere gehaltes dan Foodwatch. Neolac komt vandaag met een reactie.

Lees ook:

Lidl en Jumbo in actie tegen schadelijke minerale oliën

Na meerdere oproepen van Foodwatch kwamen Lidl en Jumbo drie jaar geleden in actie tegen de vervuiling van producten met minerale oliën. Eerder bleek uit onderzoek al dat pasta en rijst vaak schadelijke olieresten bevatten die via kartonnen verpakkingen in het voedsel terechtkomen. “Je eet in feite je eigen krant op”, zegt Sjoerd van de Wouw van Foodwatch.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden