null Beeld trouw
Beeld trouw

Het ConsultVerkoudheid

Moet ik me keer op keer laten testen op corona bij een najaarsverkoudheid?

In de herfst zullen we zoals elk jaar vaker verkouden zijn. Hoe serieus moeten we dat nemen in deze tijd van corona?

Thomas Jak

Sniffen, hoesten, schrapen. Hoewel de zomer nog ruim een week duurt, kondigt de herfst zich alvast aan met grijze, steeds koudere, kortere dagen en beginnende verkoudheden. Die zijn altijd vervelend, maar weinig reden tot zorg. Normaal gesproken dan. Helaas is verkoudheid anno 2020 niet zonder twijfel het teken van een simpele najaarsverkoudheid, maar misschien wel het symptoom van een besmetting met het coronavirus.

We weten het inmiddels maar al te goed: bij verkoudheidsklachten moeten we ons laten testen bij een van de testlocaties van de GGD’s. Maar: moet ik me keer op keer laten testen? Moeten echt alle huisgenoten thuisblijven terwijl één gezinslid op zijn of haar testuitslag wacht? En het duurt nu toch al vaak te lang voordat we het resultaat van de test krijgen? Wat een gedoe. Dan maar niet testen als je toch bijna wel zeker weet dat het een eenvoudige verkoudheid betreft, en geen slopend virus?

‘Hoe meer mensen verkouden zijn, hoe belangrijker het testen wordt’

Het antwoord op deze vragen is simpel en woordvoerders van de GGD en het RIVM spreken als met één mond. Bij verkoudheid moet je je laten testen. Dat is nu zo, en dat blijft voorlopig zo. Reken dus niet op versoepeling van de richtlijnen, alleen omdat de verkoudheid misschien minder vaak door corona komt: “Integendeel, hoe meer mensen verkouden zijn, hoe belangrijker het testen wordt”, aldus een woordvoerder van het RIVM. En dan zullen huisgenoten en gezinsleden thuis moeten blijven, ook als het een huishouden vaker overkomt dan in juli of augustus.

Over de wachttijd is de landelijke GGD stellig: “Het beeld dat iedereen heel lang moet wachten op GGD’s klopt niet helemaal”, zegt een woordvoerder. “75 procent krijgt de testuitslag binnen 48 uur.” Bovendien ligt de vertraging voornamelijk aan capaciteitsgebrek van laboratoria, en aan dat probleem wordt gewerkt.” Als er op dit moment al sprake is van te veel testen, dan wordt dat veroorzaakt door ‘prettesters’, die net doen of zij een loopneus of een zere keel hebben. “Dat moeten mensen niet doen. Dat is overigens ook nu al tegen de richtlijnen”, zegt de RIVM-woorvoerder.

Gemakkelijker gezegd dan gedaan

Welke manier is er dan om een coronatest te voorkomen? Niet verkouden worden. Gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar de tips van de gezondheidswebsite thuisarts.nl om een kuchje niet over te dragen, komen bekend voor: nies en hoest in de elleboog of een zakdoek en was regelmatig de handen.

Dat is dan misschien een geluk bij een ongeluk. De symptomen van een simpele verkoudheid en een slopend virus mogen dan op elkaar lijken, de maatregelen tegen een coronabesmetting zouden ook heel goed het oplopen van een koutje tegen kunnen gaan.

Volgens thuisarts.nl ‘verspreiden verkoudheidsvirussen zich gemakkelijk via vochtdruppeltjes in de uitgeademde lucht die door anderen weer worden ingeademd. Dit gebeurt vooral als mensen dicht op elkaar zitten in slecht geventileerde ruimtes.’ Thuiswerken en de anderhalvemetterregel zouden dus ook een groot aantal kuchers en snotteraars kunnen voorkomen.

Als je desondanks toch verkouden wordt, is het raadzaam drie keer per dag een kwartiertje te stomen met heet water, of neusdruppels met zout water te gebruiken. Ook raadt de de gezondheidswebsite gematigd gebruik van neusdruppels of spray met xylometazoline aan om gezwollen slijmvliezen tegen te gaan.

Daarnaast blijft, helaas, de gang naar de teststraat nodig.

In Het Consult beantwoorden experts wekelijks gezondheidsvragen van lezers. Ook een gezondheidsvraag? Stuur een mailtje naar gezondheid@trouw.nl.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden