Coronapandemie

Moderna verwacht snel groen licht voor beter beschermend combinatievaccin

Moderna hoopt binnen enkele weken groen licht te krijgen voor een boostervaccin tegen corona.  Beeld AFP
Moderna hoopt binnen enkele weken groen licht te krijgen voor een boostervaccin tegen corona.Beeld AFP

Biotechbedrijf Moderna heeft zijn boostervaccin voor corona aangepast. Het bedrijf hoopt dat het einde zomer beschikbaar komt.

Jeroen den Blijker

De booster is volgens Cesar Sanz Rodriguez, vicepresident medische zaken van Moderna, een combinatie van twee vaccins: het oorspronkelijke vaccin dat is ontwikkeld voor de virusvariant die zich vanuit het Chinese Wuhan in 2019 over de wereld verspreidde én een vaccin dat speciaal is ontwikkeld voor de nu dominante omikronvariant.

Inmiddels is bij 437 vrijwilligers het combinatievaccin beproefd met volgens Rodriguez ‘significant betere resultaten’ dan eerdere vaccins lieten zien. “Niet alleen is de immuunreactie hoger – ook bij de proefpersonen die eerder een coronabestemming hebben doorgemaakt –, de reactie houdt ook langer aan. We denken dat we hiermee de mensen door de herfst en de winter kunnen helpen.” Het boostervaccin zal dus langer dan een half jaar en intensiever bescherming bieden, is de verwachting. Moderna laat evenwel in het midden hoeveel langer en hoeveel effectiever het vaccin precies is.

Het vaccin is snel aan te passen

Op dit moment rukken allerlei varianten op van omikron. Rodriguez verwacht dat de booster ook daartegen bescherming biedt. “Maar we zijn ook in staat met onze mRNA-techniek het vaccin op relatief korte termijn aan te passen.” De bijwerkingen van de nieuwe booster zijn volgens de Moderna-directeur vergelijkbaar met die van eerdere coronavaccins: grieperigheid, spierpijn en soms ook helemaal niks. Het vaccin zou ook veilig zijn voor mensen een auto-immuunziekte, al blijf het de vraag of het dan bij één vaccinatie kan blijven, zegt Rodiguez.

Het bedrijf legt de laatste hand aan het dossier met onderzoeksgegevens en testanalyses, om dat naar de medische autoriteiten in de VS en de EU te sturen. Die moeten beslissen over toelating van het vaccin. Rodriguez hoopt op zo snel mogelijk toestemming, zodat het vaccin voor einde zomer op de markt kan komen. De productie in Zwitserland is vooruitlopend op de goedkeuring al gestart. “Daarmee kunnen we niet wachten, gezien de noden van de wereld.”

Lees ook:

Nog even wachten op combinatievaccin van Moderna

Een nieuw vaccin van Moderna zorgt voor betere bescherming tegen allerlei varianten van het coronavirus. Maar voorlopig verschijnt het nog niet op de markt.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden