null Beeld trouw
Beeld trouw

Het consultMondzorg

Mijn nieuwe tandarts raadt allemaal dure behandelingen aan, is dat terecht?

Recent wisselde een lezer van tandarts, toen haar oude met pensioen ging. Nu vraagt ze zich af: waarom had ze bij haar oude tandarts nooit iets, terwijl de nieuwe dure behandeling op dure behandeling adviseert?

Anne ter Rele

Jarenlang was er niets aan de hand met het gebit van een 46-jarige lezer. Iedere negen maanden bezocht ze haar oude, vertrouwde tandarts voor een kort bezoekje in de de stoel. Meestal was hij na vijf minuten klaar. ‘Even kijken, beetje tandplak wegschrapen en tot ziens’, schrijft ze. Sporadisch vulde haar tandarts een gaatje.

Maar nu haar tandarts met pensioen is, zijn de tandartsbezoekjes van de lezer drastisch veranderd. Bij de nieuwe zit ze vaak wel dertig minuten in de stoel. “Een assistente schraapt wat af, om daarna nog te polijsten.” Eerder mag de lezer niet weg. “En ik moet twee keer per jaar komen, eens in de negen maanden mag niet.”

Alsof dat nog niet genoeg is, begon haar nieuwe tandarts bij het laatste bezoek over afslijtende hoektanden, die ze nooit eerder had opgemerkt. Die moeten worden hersteld, vindt de tandarts. Maar de lezer twijfelt: is deze tandarts overijverig of was de vorige te laks? “Of: heeft een gebit vanaf 45 jaar écht meer verzorging nodig?”

Preventief

Of een tandarts laks is, of juist overijverig, is lastig te bepalen, volgens tandarts Richard Kohsiek. Hij is bestuurslid bij het KNMT, de Nederlandse beroepsorganisatie van tandartsen. “Je bent als tandarts altijd preventief bezig. Zie het als het vervangen van je banden bij de garage: dat gebeurt hopelijk óók voordat de band knapt.” Wel verschillen de standaarden per tandarts, beaamt hij. “Wij zijn ook gewoon mensen. Hoewel iedereen is opgeleid volgens een bepaalde standaard, maakt iedere tandarts zijn eigen keuzes.”

De kijk op het gebit is bovendien met de tijd flink veranderd, benadrukt Kohsiek. “In de jaren zeventig stond het voorkomen van gaatjes niet hoog op de agenda. Het was vullen of trekken.” Veel sneller dan nu kreeg een patiënt een prothese. “Op je 45ste, of 50ste had je je eerste kunstgebit te pakken. Nu willen tandartsen dat je tot je 100ste met je eigen gebit door kunt. Ook patiënten zelf hebben hogere eisen gekregen: ze willen dat hun gebit er mooi uitziet.” Het is een mogelijke verklaring voor de verschillende behandelingen. “Misschien streefde de vorige tandarts naar een goed gebit tot zeventig jaar en gaat deze voor 105.”

Slijtende tanden

Dan de vraag: hoe waarschijnlijk is het dat de hoektanden van de 46-jarige lezer écht aangepakt moeten worden? Slijtende tanden op die leeftijd zijn niet ongebruikelijk, zegt Kohsiek. “Vooral als je nooit een beugel hebt gehad en tanden en kiezen niet goed tegenover elkaar staan. Ietwat scheve tanden gaan op een gegeven moment over elkaar schuiven.” Dat kan ook indirect gebeuren, legt hij uit. “Wie scheve kiezen heeft, kan gaan compenseren met bijvoorbeeld de hoektanden.” Als een patiënt lang door wil met het eigen gebit, is een herstel­ingreep geen gek idee, vindt hij. “Want als je op oudere leeftijd goed kunt kauwen, is dat goed voor de hele gezondheid. Goed eten begint met een gezonde mond.”

Toch is volgens Kohsiek maar op één manier te beoordelen of de kritische lezer écht een dure hoektandbehandeling nodig heeft: door in gesprek te gaan met haar nieuwe tandarts. “Vraag: joh, is dit nu nodig, zo’n behandeling? Leg voor dat deze tandarts een andere zienswijze heeft dan haar oude en vraag waarom hij of zij die keuzes maakt.” Zo’n gesprek is belangrijk, vindt hij. “Je gaat immers wél een vertrouwensrelatie aan met je tandarts. Er komen maar weinig mensen zo dicht in de buurt van je mond.”

Kohsiek benadrukt: ook bij de tandarts kun je je eigen wensen doorgeven, net als bij de kapper. “Ook ik pas daarop mijn behandeling aan. De ene patiënt wil een stralend gebit tot het honderdste levensjaar, de ander vindt het prima zolang-ie maar pijnvrij een boterham kan eten. Maar elk gebit heeft onderhoud nodig.”

In Het Consult beantwoorden experts wekelijks gezondheidsvragen van lezers. Ook een gezondheidsvraag? Stuur een mailtje naar gezondheid@trouw.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden