Zorgkosten

Meer Nederlanders willen hogere premie in plaats van eigen risico

Een bezoek aan het ziekenhuis is duur, en gaat af van het eigen risico.Beeld BELGA

Het aantal Nederlanders dat een hogere zorgpremie wil in ruil voor het afschaffen van het eigen risico groeit. 

In 2017 wilde nog bijna een derde van de ondervraagden een hogere premie, nu zijn dat ruim vier op de tien Nederlanders. Met name mensen die veel zorgkosten maken, zoals ouderen en gepensioneerden, willen af van het eigen risico. Deze groep kiest vaak al voor het laagste verplichte eigen risico en zegt dit bedrag vaak helemaal te gebruiken. 

Een kwart van de respondenten wil liever het eigen risico behouden dan een hogere premie betalen. Deze mensen zijn vaak jonger dan 65 en maken minder vaak gebruik van het eigen risico. Ook is hun eigen risico vaak hoger, omdat ze dan korting krijgen op de maandpremie. Dat meldt consumentenadviseur Pricewise na onderzoek onder duizenden ondervraagden. 

Het afgelopen jaar koos het merendeel van de mensen voor het standaardbedrag aan eigen risico van 385 euro. Daarvan heeft een kwart nog geen kosten gemaakt en iets minder dan de helft heeft het bedrag al opgemaakt. Minder dan een vijfde van de ondervraagden koos dit jaar voor een hoger vrijwillig eigen risico. Bijna 10 procent koos voor het hoogste bedrag van 885 euro. Nederlanders die voor het hoogste eigen risico kiezen, maken vaker geen tot weinig zorgkosten. Die groep is vaker van plan volgend jaar dezelfde keuze te maken.

Niet iedereen kan het bedrag van het eigen risico in een keer betalen. Bij gespreid betalen wordt het eigen risico dan elke maand bij de zorgpremie opgeteld. Teveel betaald geld wordt teruggestort. Ruim een derde van de ondervraagden heeft dit jaar het eigen risico op deze wijze betaald. Het afgelopen jaar vroeg 16 procent van de ondervraagden een betalingsregeling aan. Volgens Pricewise is het aandeel jongeren daarin gegroeid, omdat ze vaker voor hoge onverwachte kosten komen te staan.

Lees ook: 

Mondzorg terug in het basispakket? Dat kan, mits we bereid zijn er voor te betalen

Sinds de tandartszorg in 2006 uit het basispakket is verdwenen, klinkt geregeld de roep dat die terug moet naar de verplichte basisverzekering. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden