Long covid
Meer dan 1200 coronapatiënten kunnen twee jaar na hun besmetting nog steeds niet werken
Meer dan 1200 Nederlandse long covidpatiënten kunnen twee jaar na hun infectie nog steeds niet werken. Volgens de patiëntenorganisatie krijgen te weinig mensen hulp van het UWV.
Voor de meeste Nederlanders is de coronapandemie inmiddels ver weg. We lijken zo min mogelijk aan covid te willen denken, maar voor een grote groep langdurig zieken behoort dat niet tot de mogelijkheden. Eén op de acht coronapatiënten houdt klachten als vermoeidheid en concentratieverlies, bleek eerder uit onderzoek van het Radboud UMC. Een deel van de patiënten werkt nog altijd niet.
Wie door long covid al twee jaar thuis zit, heeft recht op een arbeidsongeschiktheidsuitkering van het UWV. Mensen die nog altijd ziek zijn van een infectie uit de eerste maanden van de pandemie maken inmiddels aanspraak op de regeling. Het UWV heeft in de eerste negen maanden van dit jaar 1239 long covid-gevallen beoordeeld, het overgrote deel krijgt de uitkering.
In de helft van de gevallen denkt het UWV dat de patiënt in de toekomst mogelijk weer opknapt. Die mensen krijgen een tijdelijke uitkering, waarbij gekeken wordt wanneer ze weer kunnen werken. Bij 9 procent van de beoordelingen werd een levenslange uitkering toegekend. Deze mensen kunnen vermoedelijk nooit meer hun vak uitvoeren.
‘Enorm veel mensen worden niet geholpen’
Het UWV beoordeelt maandelijks meer dan honderd aanvragen, maar dat is volgens Joost Klappe, medeoprichter van Long Covid Nederland, niet genoeg. “Enorm veel mensen worden niet geholpen, zij horen nog altijd dat long covid tussen de oren zit.” Omdat het onduidelijk is welke precieze klachten bij de ziekte horen, is het voor patiënten soms lastig werkgevers of het UWV te overtuigen.
Klappe liep in de eerste weken van de pandemie zelf een coronabesmetting op tijdens een werkbezoek aan Bergamo. Hij werd er zo ziek van dat hij pas in het najaar van 2021 weer volledig kon werken. Nog altijd is hij vermoeider dan vroeger.
“Voor mijn besmetting liep ik veel hard”, zegt Klappe. “Zeker 30 kilometer in de week.” Maar nu is Klappe al blij als hij de energie heeft om een klein eindje te wandelen. Ook heeft hij last van hevige tintelingen in zijn armen en benen. Er zijn medicijnen nodig om Klappe ‘s avonds in slaap te krijgen.
Om meer aandacht te krijgen voor de langdurige effecten van een coronabesmetting, vraagt Long Covid Nederland de Nederlandse regering om meer onderzoek. Ze werken daarbij samen met patiëntenorganisaties voor andere infectieziekten zoals lyme en Q-koorts. Ook van deze ziekten houden mensen jaren last, en dat maakt werken soms onmogelijk.
Volgens Klappe hebben mensen die aan deze ziekten leiden vergelijkbare problemen als long covid-patiënten. “Er is nog heel weinig bekend, dus blijven er vooroordelen bestaan.”
Lees ook:
Jaar na opname om corona hebben negen op de tien patiënten nog steeds klachten
Pijn, kortademigheid, zware vermoeidheid en geheugenproblemen. Een jaar na hun ziekenhuisopname heeft 92 procent van de coronapatiënten daar nog steeds last van.