Gezondheidszorg Mazelen

Mazelenvirus bezig aan gestage opmars

Maarten Heijink (SP) laat een foto zien van iemand met de mazelen tijdens een Kamerdebat, begin dit jaar, over vaccinatie in Nederland. Beeld ANP

In Europa zijn in de eerste zes maanden dit jaar ruim 90.000 personen besmet met de mazelen. Dat zijn er meer dan de 84.000 van vorig jaar, wat al het hoogste aantal was van het afgelopen decennium. Dat staat in de nieuwe mazelenrapportage van de Wereld gezondheidsorganisatie WHO.

Volgens WHO verspreidt het mazelenvirus zich in een snel tempo. Het aantal besmette personen is wereldwijd al drie keer zo hoog als vorig jaar. Een zorgelijke ontwikkeling, vindt de WHO, want mazelen kan in sommige delen van de wereld het gezondheidssysteem onder druk zetten. Daarnaast zijn de mazelen niet altijd een onschuldige kinderziekte die vanzelf overgaat, maar kan besmetting “leiden tot ernstige klachten, invaliditeit en overlijden in grote delen van de wereld”.

In Nederland leiden de mazelen nauwelijks tot problemen. Het virus is binnen Europa het meest actief op de Balkan en in Tsjechië en Slowakije.

Op wereldschaal is te zien dat landen met een lage vaccinatiegraad de meeste uitbraken van mazelen hebben. Op dit moment grijpt de mazelen het snelst om zich heen in Angola, Kameroen, Tsjaad, Nigeria, Soedan, Zuid-Soedan, Kazachstan, de Filippijnen en Thailand. Een land dat ook zwaar is getroffen, is Madagaskar. Toch daalde het aantal besmettingen daar, dankzij een campagne om het aantal vaccinaties te verhogen.

De WHO noemt een paar redenen waarom mensen zich niet laten inenten. Weinig bewustzijn over de noodzaak tot vaccinaties is er een, net als het gebrek aan toegang tot de gezondheidszorg. Een derde reden is verkeerde informatie over vaccins.

Vooral in westerse landen is er discussie over verspreiding van onjuiste informatie over inenting. Duitsland heeft daarom een vaccinatieplicht ingevoerd. Ook in Nederland is verplichte inenting onderwerp van (politieke) discussie, maar plannen voor een verlichte prik zijn er nog niet.

Lees ook:

Het mazelenvirus is terug, en het blijkt niet zo onschuldig als gedacht

Met de uitbraak van de mazelen op een Haagse crèche heeft de ziekte ook in Nederland weer grond aan de voeten gekregen. Het virus leek te worden uitgeroeid, maar is aan een opmars begonnen. En het blijkt niet zo onschuldig als velen dachten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden