LiveCoronablog

Live - Maatregelen worden niet versoepeld in regio rond Madrid  

Een medewerker van The Fashion Filter produceert een mondkapje. Beeld ANP
Een medewerker van The Fashion Filter produceert een mondkapje.Beeld ANP

In dit liveblog van vrijdag 8 mei houden we de ontwikkelingen rond het coronavirus bij.
• Lees hier het liveblog van donderdag 7 mei terug.
• Klik op ‘bekijk belangrijke updates’ om de relevantste ontwikkelingen te filteren.
• Veelgestelde vragen, de laatste cijfers/grafieken en belangrijkste achtergrondverhalen: Trouw.nl/corona.
• Download onze gratis app en krijg een bericht bij belangrijke updates. Of blijf op de hoogte via de nieuwsbrief.

Live
 1. 23:49 8-5-2020

  Afsluiting liveblog

 2. 23:17 8-5-2020

  Kabinet schrapt 'ontslagboete' in tweede steunpakket bedrijven

  Bedrijven die bij de overheid aankloppen om steun omdat hun omzet wegvalt door de coronacrisis, kunnen straks wel gewoon mensen ontslaan. Ontslag om bedrijfseconomische redenen wordt in het huidige pakket nog beboet, maar die ontslagboete wordt geschrapt. Dat zegt minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees in de talkshow Op1. 

  Het eerste pakket met maatregelen, waarvan de NOW-regeling die in loonkosten voorziet de belangrijkste is, loopt eind mei af. Daarna komt er een verlenging van het pakket van drie maanden. "Die steun is gewoon nodig om ondernemers ook door de volgende fase van de crisis heen te helpen", aldus de bewindsman.

  Omdat bedrijven op lange termijn de effecten van de coronacrisis zullen voelen, moeten ze ook herstructureren. Snijden in het personeelsbestand kan daar onderdeel van zijn. "Dat deze crisis geen effect zou hebben op de werkgelegenheid of op bedrijven, is natuurlijk een sprookje", zegt Koolmees.

  Tegenover het verdwijnen van de ontslagboete staan wel meer voorwaarden vooraf. Zo mogen bedrijven die staatssteun krijgen geen winsten aan aandeelhouders uitkeren en moet de top afzien van bonussen.

 3. 22:20 8-5-2020

  Trump heeft geen haast met extra steunpakket

  De Amerikaanse president Donald Trump heeft geen haast om extra steunmaatregelen om de economie te versterken door het Congres te loodsen. Al is uit het officiële banenrapport gebleken dat in april 20 miljoen banen verloren zijn gegaan.

  "We hebben geen haast", aldus Trump tegen tientallen republikeinse Congresleden. De president zette eind maart zijn handtekening onder een steunpakket ter waarde van 2,2 biljoen dollar, waarmee onder meer kleine ondernemingen steun kunnen krijgen op het gebied van loonbetalingen.

  Volgens Trumps adviseur Larry Kudlow ligt er voorlopig geen nieuw pakket klaar. De regering-Trump zou eerst de effecten van de heropening van de economie willen afwachten. Vooral de Democraten dringen er bij Trump op aan om meer geld vrij te maken voor afzonderlijke staten en lokale overheden, coronatests en de postdienst.

 4. 22:08 8-5-2020

  Maatregelen worden niet versoepeld in regio rond Madrid  

  De Spaanse regering wil vanaf maandag de strenge coronamaatregelen in het land iets versoepelen, maar dat geldt niet voor de regio rond hoofdstad Madrid. Dat heeft de regionale regering bekendgemaakt.

  De Spaanse regering van Pedro Sánchez wil het land in vier fasen van elk twee weken voorbereiden op "het nieuwe normaal". Naast Madrid zouden ook andere regio's nog op slot blijven, in de zogeheten fase 0. Dat zijn toeristische gebieden als Barcelona en andere provincies in Catalonië, grote delen van de regio Valencia en de Andalusische provincies Málaga en Granada.

  Regio's die vanaf maandag in fase 1 zitten, moeten steeds teruglopende aantallen nieuwe besmettingen hebben. Ook moeten er voldoende mogelijkheden zijn voor mensen om bijvoorbeeld hun handen te kunnen wassen in het openbaar.

 5. 20:59 8-5-2020

  'VS verhinderen resolutie Veiligheidsraad om WHO'

  De Verenigde Staten hebben vrijdag een stemming in de VN-Veiligheidsraad over een resolutie met betrekking tot de coronapandemie verhinderd. Volgens diplomaten omdat er impliciet melding werd gemaakt van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

  In de tekst, waarover sinds maart wordt onderhandeld, wordt opgeroepen tot een wereldwijde staking van de vijandelijkheden in conflictgebieden, zodat de regeringen de pandemie kunnen aanpakken. De VS hebben een procedure geblokkeerd die zou hebben geleid tot een stemming over de resolutie, aldus de diplomaten.

  President Donald Trump heeft scherpe kritiek geuit op de WHO over wat hij noemt de slechte aanpak van de wereldwijde gezondheidscrisis. Hij gaf in april opdracht de Amerikaanse financiering van de WHO voorlopig stop te zetten.

  De secretaris-generaal van de VN, Antonio Guterres, dringt al meer dan een maand aan op een wereldwijd staakt-het-vuren.

 6. 20:31 8-5-2020

  EU-landen mogen belangen nemen in door crisis geraakte bedrijven

  De Europese Commissie staat landen van de Europese Unie toe om belangen te nemen in bedrijven die gebukt gaan onder de coronacrisis. De commissie stemde vrijdag in met een aanvullend pakket dat dergelijke steun mogelijk maakt.

  Bedrijven die met de steun worden geholpen, moeten zich wel aan bepaalde regels houden. Zo is het voor hen niet toegestaan om dividend uit te keren of eigen aandelen in te kopen. Ook gaan bonussen van leidinggevenden niet door en zijn overnames niet toegestaan.

  Volgens een EU-bestuurder is het landen ook toegestaan om tegen gunstige voorwaarden achtergestelde leningen aan bedrijven te verstrekken die door de crisis zijn getroffen.

 7. 20:21 8-5-2020

  Op nog twee nertsenhouderijen coronavirus aangetroffen

  Op nog eens twee nertsenhouderijen is het coronavirus aangetroffen, meldt landbouwminister Carola Schouten. Dat brengt het totaal op vier nertsenbedrijven. Een van de locaties waar het virus deze week is ontdekt is van een houder waar al eerder sprake bleek van besmetting.

  Dat bedrijf, in de gemeente Gemert-Bakel, heeft 10.000 dieren, aldus Schouten. De andere houderij, in Deurne, heeft geen connectie met de eerdere besmettingen. Dieren en mest mogen niet van het bedrijf worden afgevoerd om verdere verspreiding te voorkomen. Uit voorzorg is rond beide bedrijven een '400 meterzone' ingesteld, waarin de openbare weg is afgesloten voor voetgangers en (brom-)fietsers.

  Naar de houderijen waar eerder besmettingen waren, wordt nu onderzoek gedaan. De eerste bevindingen laten zien dat het onwaarschijnlijk is "dat alleen mens op nerts transmissie heeft plaatsgevonden op de bedrijven", schrijft Schouten.

 8. 19:49 8-5-2020

  Dagelijkse dodental coronavirus Frankrijk hoger dan dag eerder

  Het aantal doden door het coronavirus in Frankrijk is vrijdag sterker gestegen dan donderdag. De afgelopen 24 uur overleden zeker 243 mensen door het virus, een dag eerder waren dat 178 mensen.

  Frankrijk telt alleen de mensen die overlijden in ziekenhuizen of verzorgingshuizen. Het geregistreerde dodental in het land staat op 26.230.

  Het aantal mensen in het ziekenhuis is afgenomen tot 22.724, bijna 500 minder dan een dag eerder. Ook de intensive cares zien een daling, daar liggen nog 2868 mensen, bijna 100 minder dan op donderdag.

 9. 19:33 8-5-2020

  Dodental door corona in Verenigd Koninkrijk boven de 31.000

  In het Verenigd Koninkrijk zijn meer dan 31.000 mensen aan het nieuwe coronavirus overleden. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid vrijdag. Het aantal sterfgevallen steeg sinds donderdag met 626 op de vorige dag en bereikte 31.241. In het land worden alleen sterfgevallen in een ziekenhuis of verzorgingshuis geteld.

  Onder de nieuwe sterfgevallen was een zes weken oude baby. Het kind had al andere gezondheidsklachten, aldus de nationale gezondheidsdienst NHS.

  Het aantal geregistreerde doden waren alleen mensen die positief waren getest op Covid-19. Onlangs suggereerde het Britse Bureau voor de Statistiek (ONS) dat tot 25 april al meer dan 32.000 mensen in Groot-Britannië aan het virus zijn bezweken.

 10. 19:01 8-5-2020

  Eurogroep snel eens over details coronasteun via EMS 

  De Eurogroep is het tijdens een videovergadering snel eens geworden over de details van speciale coronasteun door het Europese permanente noodfonds ESM. Er is tot maximaal in totaal 240 miljard euro aan kredieten beschikbaar tot eind 2022 voor alle lidstaten om directe en indirecte kosten in de gezondheidszorg, behandelingen en preventieve maatregelen vanwege het coronavirus te kunnen financieren. De leningen zullen een looptijd van tien jaar hebben.

  Minister van Financiën Wopke Hoekstra zei na afloop van de vergadering met zijn collega's uit de eurolanden, die samen de Eurogroep vormen, dat hij "tevreden" is over het resultaat. Hij zei ook dat Nederland volgens zijn inschatting geen gebruik van de leenmogelijkheid zal maken.

  Het ESM-geld maakt deel uit van een groter steunpakket dat de Eurogroep is overeengekomen van totaal 540 miljard euro. Later deze maand wordt een voorstel voor een herstelfonds van de Europese Commissie verwacht van volgens ingewijden tussen de 1000 en 1500 miljard euro.

 11. 18:31 8-5-2020

  Financiële steun voor ov-bedrijven om coronacrisis

  Bedrijven in het openbaar vervoer krijgen een vergoeding van het kabinet wegens de coronacrisis. Koepelorganisatie OV-NL zegt dat bedrijven, het kabinet en medeoverheden overeenstemming hebben bereikt over een zogenoemde 'beschikbaarheidsvergoeding'.

  Trams, metro's, treinen en bussen moeten vanaf 1 juni in principe weer volgens de normale dienstregeling rijden. Aan de andere kant wordt maar 40 procent van de capaciteit toegelaten, en blijven veel mensen nog steeds thuis werken. Het "financiële gat" dat daardoor ontstaat, wordt opgevuld, zegt voorzitter Pedro Peters van OV-NL.

  Volgens haar ministerie is er nog geen akkoord over een specifiek bedrag. Dat zal worden gebaseerd op de normale kosten van de ov-bedrijven, de misgelopen inkomsten en de extra kosten om de coronamaatregelen goed uit te voeren. De partijen werken nu nog aan de regeling. Het streven is om het akkoord half mei rond te hebben. 

 12. 18:02 8-5-2020

  Aantal coronadoden in Italië boven 30.000

  Het aantal doden door het coronavirus in Italië is gestegen tot boven de 30.000. De afgelopen 24 uur zijn er 243 nieuwe sterfgevallen gemeld. Dat is een daling ten opzichte van een dag eerder, toen er 274 mensen omkwamen.

  Het totale dodental staat op 30.201. Daarmee heeft Italië het op een na hoogste dodental van Europa, na het Verenigd Koninkrijk.

  Italië meldde 1327 nieuwe besmettingen met het longvirus, dat is ongeveer tachtig lager dan op donderdag. Het totale aantal besmettingen in Italië staat op 217.185.

 13. 17:47 8-5-2020

  Europa maand langer dicht voor niet-EU-burgers


  ANP

  Reizigers van buiten de EU zijn tot 15 juni niet welkom in Europa tenzij hun trip essentieel is. De Europese Commissie stelt voor het inreisverbod voor niet-EU-burgers voor de tweede keer met een maand te verlengen omdat de situatie rond het coronavirus "zowel in Europa als wereldwijd fragiel blijft". De lidstaten stemmen naar verwachting in met de verlenging.

  Nederland sloot zijn grenzen voor burgers van buiten EU op 19 maart. Ook de andere lidstaten, met uitzondering van Ierland, namen de maatregel over. De reisbeperking geldt niet voor mensen uit Noorwegen, IJsland, Zwitserland en Liechtenstein. Die landen maken deel uit van de Schengenzone.

  Het inreisverbod geldt in principe niet voor EU-burgers en hun familie, mensen met een verblijfsvergunning, medisch personeel, diplomaten, vrachtwagenchauffeurs en grenswerkers.

 14. 17:38 8-5-2020

  CBR hervat theorie- en rijexamens

  Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) hervat woensdag 13 mei de theorie-examens voor alle categorieën. Vanaf maandag 18 mei is het CBR ook weer geopend voor praktijkexamens, onder meer voor het rijbewijs van auto en motor.

  Kandidaten van wie het praktijkexamen was geannuleerd door coronamaatregelen krijgen voorrang. Op 18 mei gaan ook de beroepspraktijkexamens weer van start.

  Eerder deze week werd al bekend dat de rijscholen onder voorwaarden weer beginnen met autorijlessen voor het auto-, vrachtwagen en busrijbewijs.

 15. 17:20 8-5-2020

  Zeker 22 bewoners AZC Sneek positief getest op coronavirus

  Zeker 22 bewoners van het asielzoekerscentrum in Sneek zijn positief getest op het coronavirus. Dat bevestigt de GGD Friesland na berichtgeving van de Leeuwarder Courant. In het centrum wonen ongeveer zeshonderd mensen. De overige bewoners zullen de komende dagen getest worden. Het centrum is onmiddellijk gesloten.

  De getroffenen vertonen allemaal milde klachten. Sommige geteste personen hebben volgens een woordvoerder zelfs helemaal geen klachten. "We verwachten dat er meer besmettingsgevallen naar boven komen als er meer mensen getest worden" aldus de zegsvrouw.

 16. 17:20 8-5-2020

  Gemeente Amsterdam stelt 17 miljoen beschikbaar voor cultuur

  Het Amsterdamse college van B en W stelt 17 miljoen euro beschikbaar voor noodlijdende kunst- en cultuurinstellingen. Dat bedrag is afkomstig uit de gemeentelijke noodkas. De steunmaatregel is een aanvulling op de algemene economische steunmaatregelen van het kabinet en maatregelen speciaal voor de cultuursector.

  "De coronacrisis doet pijn in de hele stad, zo ook bij de creatieve makers, de kunstenaars en cultureel ondernemers. Ik ben blij dat we een substantieel beroep kunnen doen op de door de gemeente ingestelde noodkas", zegt Wethouder Touria Meliani (Kunst en Cultuur). "Hiermee houden we voorlopig een belangrijk onderdeel van de gesubsidieerde kunst- en cultuursector in Amsterdam overeind. Kunst en cultuur zijn onmisbaar om Amsterdam te voorzien van bezieling, verbeelding en experiment als de stad straks weer op gang komt."

  De creatieve industrie, waarvan de cultuursector een belangrijk onderdeel is, is goed voor 10 procent van de totale werkgelegenheid in Amsterdam. De maatregel moet voorkomen dat cruciale kunst -en cultuurinstellingen in het Kunstenplan binnenkort hun deuren moeten sluiten en is bedoeld voor de komende maanden.

 17. 16:51 8-5-2020

  Duits slachthuis bij Nederlandse grens dicht om corona

  Een slachthuis in de Duitse plaats Coesfeld, zo'n 30 kilometer van Winterswijk, wordt tijdelijk gesloten vanwege een bijzonder hoog aantal coronabesmettingen binnen het bedrijf. Dit heeft de minister van Volksgezondheid van de deelstaat Noordrijn-Westfalen Karl-Josef Laumann (CDU) vrijdag in Düsseldorf bekendgemaakt. Bovendien moeten de medewerkers van alle slachthuizen in Noordrijn-Westfalen op het virus worden getest.

  Het coronavirus verspreidde zich in de fabriek van het bedrijf Westfleisch. Donderdag stond het besmette aantal mensen op 129. Dertien van hen zijn naar het ziekenhuis gebracht.

  Volgens gegevens van het Robert Koch Instituut (RKI) is in Coesfeld de grens overschreden van vijftig nieuwe infecties per 100.000 inwoners per week. Hierdoor zullen de woensdag aangekondigde versoepelingen van de lockdown voor het district Coesfeld worden uitgesteld tot 18 mei, liet Laumann weten.

 18. 16:46 8-5-2020

  NS gaat aanmeldservice voor drukke treinen testen

  ANP - Medewerkers van de NS brengen bestickering aan in Utrecht CS waarmee reizigers worden opgeroepen afstand te houden en zich aan de coronamaatregelen te houden.

  Twee op de drie treinreizigers hebben begrip voor een plan van de NS om reizigers zich vooraf te laten aanmelden voor een treinreis. Een reiziger krijgt dan vooraf te zien welke trein druk is en welke niet. De NS kan met de informatie de treinencapaciteit aanpassen.

  Een NS-woordvoerder zegt dat de NS vanaf komende week de aanmeldservice technisch gaat uitwerken en testen met een groep NS-reizigers.

  De Nederlandse Spoorwegen en de TU Delft zijn samen bezig met een grootschalig onderzoek naar de impact van de coronacrisis op het reisgedrag. De eerste onderzoeksresultaten zijn vrijdag bekendgemaakt. Zo verwacht een op de drie reizigers na de coronacrisis meer thuis te zullen werken. Een op de vijf reizigers denkt minder vaak tijdens de spits te gaan reizen.

  Aan het onderzoek deden 46.000 reizigers mee. NS verwacht de eerste bevindingen binnenkort te kunnen delen met de andere ov-bedrijven en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

 19. 16:27 8-5-2020

  Nog 564 coronapatiënten op intensive care

  Het aantal coronapatiënten op de intensive care is gezakt tot 564. Dat zijn er 20 minder dan op donderdag. Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) denkt aan het einde van volgende week uit te komen op 435 coronapatiënten op de ic's.

  Van de coronapatiënten liggen 549 op Nederlandse ic's, 17 minder dan donderdag. Op intensive cares in Duitsland liggen 15 Nederlandse coronapatiënten. Drie mensen zijn in het afgelopen etmaal teruggebracht naar Nederland. Buiten de intensive cares, dus op de verpleegafdelingen van ziekenhuizen, liggen 1189 mensen met corona. Dat zijn er 97 minder dan op donderdag.

  Verder liggen 414 mensen met andere aandoeningen op de intensive care, 26 minder dan op donderdag.

 20. 16:26 8-5-2020

  Steden passen openbare ruimte aan voor 1,5 metersamenleving

   Meerdere steden nemen de komende tijd maatregelen in de openbare ruimte om meer ruimte te bieden aan inwoners. Amsterdam en Eindhoven starten er maandag mee. Zo wil Amsterdam de maximumsnelheid van 50 naar 30 kilometer verlagen, zodat fietsers de rijbaan op kunnen en voetgangers meer ruimte hebben op stoep en fietspad.

  ANP - Mensen op het grasveld van het Museumplein.

  De gemeente Amsterdam gaat het autogebruik ontmoedigen en wil inwoners aansporen vooral te lopen of de fiets te pakken. Als het autoverkeer toch flink toeneemt kunnen auto's eventueel worden omgeleid of worden wegen afgesloten. Daarnaast zal mogelijk op de stoep eenrichtingsverkeer worden ingesteld en kunnen autoparkeerplaatsen worden ingezet voor het parkeren van de fiets.

  Eindhoven blijft mensen adviseren 1,5 meter afstand te houden en drukte te vermijden. De stad gaat aan de randen van de binnenstad zogeheten city hosts inzetten, die bezoekers aan de binnenstad welkom heten en hen wijzen op de looproutes in de winkelstraten. Ook worden ledschermen en tekstkarren ingezet om bezoekers te laten zien wat van hen verwacht wordt.

  Om ervoor te zorgen dat het afstand houden op een veilige manier verloopt, wil Amsterdam het gedrag van auto's en fietsers monitoren. Zo is er bij het Vondelpark en de Albert Cuypstraat in Amsterdam al een aantal sensoren opgehangen die verkeersstromen meten.

 21. 15:30 8-5-2020

  Dierentuinen en pretparken gefaseerd weer open

  ANP

  Attractiepark de Efteling wil op 20 mei weer open. Het park wil "met concrete stappen toewerken naar een heropening", zo is "in goed overleg met de veiligheidsregio's" besloten. Het park wil een maximumaantal gasten, een derde van de normale capaciteit, toelaten. Bezoekers moeten vooraf een kaartje bestellen. Zo wordt voorkomen dat mensen voor niks aan de poort staan.

  Diergaarde Blijdorp gaat vanaf woensdag 20 mei gefaseerd open. De dierentuin in Rotterdam gaat aanvankelijk eerst open voor abonnementhouders, daarna voor dagbezoekers. Safaripark Beekse Bergen in Hilverarenbeek gaat op 15 mei weer open voor abonnementhouders en gasten van de vakantieparken. Op 25 mei opent het wildlifepark de deuren voor iedereen.

  Op 25 mei opent pretpark Walibi Holland de deuren. Voor bepaalde attracties moet worden gereserveerd. Bezoekers krijgen dan een tijdslot toegewezen en hoeven niet meer in de normale wachtrij te staan.

  In alle parken geldt dat bezoekers vooraf moeten reserveren.

 22. 14:49 8-5-2020

  Sportbranche vraagt ministers om zicht op overleving

  Vertegenwoordigers van de vechtsport, krachtsport en fitnessbranche hebben de ministers Hugo de Jonge (VWS), Martin van Rijn (Medische Zorg en Sport) en Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) via een brandbrief om "zicht op overleving" gevraagd. De sportsector is verontwaardigd over het kabinetsbesluit dat sportgelegenheden nog tot 1 september gesloten moeten blijven.

  De vertegenwoordigers willen zo snel mogelijk met de ministers om de tafel. "Om te kijken hoe we met behulp van onze sterke protocollen veilig en verantwoord de deuren eerder weer kunnen openen. Of hoe u de ondernemers in deze sector anders perspectief kunt bieden om deze crisis te overleven", aldus de vertegenwoordigers. "Sportscholen gaan onderuit als zij nog ruim drie maanden lang de adem moeten inhouden", zo schrijven de vertegenwoordigers van de branche. "Het water staat ons tot aan de lippen, en als we nu niet spreken, is het misschien te laat."

 23. 14:39 8-5-2020

  Werkloosheid VS door corona naar hoogste niveau in ruim 80 jaar

  De werkloosheid in de Verenigde Staten is in april omhooggeschoten naar het hoogste niveau in meer dan tachtig jaar vanwege de coronacrisis en de maatregelen om de virusuitbraak tegen te gaan. De werkloosheid bedroeg 14,7 procent, wat het hoogste niveau is sinds de Grote Depressie in de jaren dertig. Dat blijkt uit het officiële banenrapport van het Amerikaanse ministerie van Arbeid.

  In maart stond de werkloosheid nog op 4,4 procent. Het ministerie maakte verder bekend dat vorige maand 20,5 miljoen arbeidsplaatsen verloren gingen in 's werelds grootste economie, wat eveneens het grootste banenverlies in de VS sinds de Grote Depressie is. Economen rekenden in doorsnee op 22 miljoen verloren arbeidsplaatsen en een werkloosheid van 16 procent.

 24. 14:31 8-5-2020

  Minister kijkt naar weer toelaten bezoek in gevangenissen

  Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) is aan het kijken hoe de coronamaatregelen in gevangenissen kunnen worden versoepeld. Als de omstandigheden het toelaten zou bezoek weer onder voorwaarden kunnen worden toegestaan, maar concrete toezeggingen wil de minister nog niet doen.

  De huidige maatregelen, waaronder het bezoekersverbod, lopen ten minste tot 20 mei. "Daarna kijken we wat weer mogelijk is", zei Dekker, die zich wel haastte om geen al te hooggespannen verwachtingen te creëren. "Het zal altijd beperkt zijn, we moeten koste wat kost voorkomen dat besmettingen de gevangenissen raken."

  Hoe een beperkte bezoekregeling eruit zou zien, daar wordt nu over nagedacht, aldus Dekker. "We kijken naar van alles. Naar bijvoorbeeld bescherming, plexiglas ertussen, beperkingen in aantallen en frequentie. Wellicht beginnen we eerst klein op één of twee plekken." De minister erkent dat de last van de huidige beperkingen "enorm" is.

 25. 14:06 8-5-2020

  RIVM: 71 sterfgevallen, 35 ziekenhuisopnames

  Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt dat er sinds gistermiddag 71 nieuwe sterfgevallen zijn gemeld. Daarmee komt het aantal doden in Nederland aan de gevolgen van het coronavirus op 5359. Gister werden er nog 84 sterfgevallen gemeld.


  Daarnaast telde het RIVM de afgelopen 24 uur 35 nieuwe ziekenhuisopnames, wat het totaal aantal op 11227 brengt. Iets minder dan gister, toen werden er 39 ziekenhuisopnames geteld.


  Het aantal positief geteste personen is met 319 toegenomen tot 42093. Het werkelijke aantal patiënten ligt hoger, omdat niet iedereen wordt getest.

  De cijfers zijn niet helemaal actueel, omdat overlijdens en opnames soms pas na een paar dagen worden doorgegeven.

 26. 13:43 8-5-2020

  'Experimenteren met coronaregels kan best'

  EPA - Drukte in het Vondelpark vanmiddag, ondanks het advies van het kabinet om nog altijd zoveel mogelijk thuis te blijven.

  De versoepeling van de coronamaatregelen roept bij veel mensen vragen op. Twee hoogleraren psychologie over de onzekerheid. ‘Experimenteren met regels is vervelend, maar nodig.’ Lees hier verder. 

 27. 13:27 8-5-2020

  Sterfte laatste weken vooral hoger bij mensen met langdurige zorg

  Het aantal sterfgevallen is de laatste weken vooral hoger onder mensen die langdurige zorg ontvangen. Eerder bleek al dat het coronavirus verpleeg- en verzorgingshuizen het hardst raakt. Maar de groep die langdurige zorg ontvangt, maar thuis woont, bleef in deze statistieken buiten beeld. Nieuw onderzoek laat zien dat buiten de verzorgingshuizen met name de ontvangers van langdurige zorg meer overlijden. Dat melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

  In de week van 20 april overleden ongeveer 1700 mensen die langdurige zorg kregen, bijna 50 procent meer dan gemiddeld in de eerste tien weken van dit jaar. Onderzoekers vermoeden dat de sterfte hoger ligt vanwege het nieuwe coronavirus, hoewel zij nu nog niet weten waaraan die mensen zijn overleden. In de week van 6 april was de sterfte onder mensen met langdurige zorg het hoogst. Toen overleden in deze groep dubbel zoveel mensen als gebruikelijk. Sindsdien daalt het aantal sterfgevallen.

 28. 13:17 8-5-2020

  Aantal gemelde besmettingen in Spanje neemt sneller toe

  Het aantal Spanjaarden bij wie het coronavirus is vastgesteld, is toegenomen met 1410, meldt het Spaanse ministerie van Volksgezondheid vrijdag. Daarmee stijgt het aantal besmettingen aanzienlijk sneller dan donderdag, toen 1122 nieuwe besmettingen werden gemeld.

  Het totale aantal vastgestelde besmettingen in Spanje komt daarmee op 222.857. Madrid meldde vrijdag ook een hoger aantal doden dan donderdag. In het laatste etmaal overleden 229 Spanjaarden met het longvirus. Donderdag werden 213 doden gemeld. Het officiële Spaanse dodental staat op 26.299.

 29. 13:01 8-5-2020

  Den Bosch experimenteert met maatregelen tegen drukte

  De gemeente Den Bosch neemt een aantal maatregelen om bezoekersstromen komend weekend te reguleren. Het gaat om een uitbreiding van het experiment dat vorig weekend in het centrum begon, waarbij Den Bosch eenrichtingsverkeer invoerde voor voetgangers in een deel van de binnenstad.

  "Het eenrichtingsverkeer - zo zien we na de eerste proef - draagt voorzichtig positief bij aan het reguleren van de drukte in de wat nauwere straatjes. Daarom zetten we dat het komende weekend opnieuw in", kondigde de gemeente vrijdag aan.

  De gemeente breidt de pilot zaterdag en zondag (Moederdag) uit door in hoofdwinkelstraten Hinthamerpromenade en de Hooge Steenweg loopstromen te scheiden met markeringen op de grond en met borden. Dit geldt ook voor de Markt, het centrale plein in de stad.

 30. 12:32 8-5-2020

  Bijna helft bedrijven vreest coronacrisis niet te overleven

  Bijna de helft van de Nederlandse bedrijven verwacht dat hun voortbestaan in gevaar komt als de coronacrisis langer dan een half jaar aanhoudt. In het lopende kwartaal zet een meerderheid van de ondernemers zich schrap voor een lagere omzet. Dat gaat bij de meeste ondernemingen waarschijnlijk gepaard met een verlies van banen.

  Ruim 15 procent van ondernemend Nederland verwacht dat het voor hun bedrijf einde oefening is als de coronacrisis langer dan twee maanden duurt. Daarbovenop komt nog eens 31 procent die verwacht om te vallen als de crisis langer dan drie tot zes maanden duurt. Dat melden het CBS, de Kamer van Koophandel (KvK), het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB), MKB-Nederland en VNO-NCW.

  Kleinere bedrijven met vijf tot twintig werknemers zijn het somberst over hun toekomst. Ruim een vijfde verwacht de crisis niet te overleven als die langer dan twee maanden aanhoudt. Grotere bedrijven vanaf vijftig medewerkers verwachten minder snel in gevaar te komen.

 31. 11:52 8-5-2020

  Zuid-Tirol wacht niet op Rome en trekt coronamaatregelen in

  De Italiaanse provincie Zuid-Tirol opent per direct winkels en vanaf maandag onder meer ook de cafés, restaurants, kappers en musea. Ze tart daarmee de centrale regering in Rome. Die wil zeker tot 11 mei wachten om een besluit te nemen over grote versoepelingen van de beperkende coronamaatregelen.

  Net als in vele andere landen staat de Italiaanse regering onder druk van de lagere overheden om de maatregelen die al weken van kracht zijn te versoepelen. Diverse Italiaanse regio's hebben plannen ingediend om beperkingen in te trekken. 

  Voor Zuid-Tirol duurt het te lang, zo blijkt uit uitspraken van het hoofd van de regio, Arno Kompatscher. "Nadat Rome na wekenlang aandringen op regionale speelruimte om te handelen geen gehoor heeft gegeven, hebben wij voor een eigen wetgevende weg uit de coronacrisis gekozen", was zijn boodschap. Hij beroept zich op de eigen bevoegdheden van de provincie.

 32. 11:50 8-5-2020

  Podcast: Krijgt de grootste bek het voor het zeggen in de anderhalvemetersamenleving?

  Je kunt niet alles aan de zelfredzaamheid van de burgers overlaten. En het is tijd dat ook de lokale democratie weer greep krijgt op de burgemeesters en hun noodverordeningen. Dat en meer in de achtste podcast over burgers ten tijde van pandemie

 33. 11:37 8-5-2020

  Giethoorn wil kaartjes verkopen voor toeristen

  Toeristen die Giethoorn willen bezoeken, moeten voortaan vooraf een kaartje kopen. De toeristische straatjes en grachten in het waterdorp zijn zo alleen toegankelijk voor bezoekers die hebben gereserveerd en voor bewoners. Op het water geldt eenrichtingsverkeer en een inhaalverbod.

  Op die manier wil de Vereniging Dorpsbelangen Giethoorn 't Gieters Belang voorkomen dat het dorp helemaal afgesloten moet worden zolang de coronacrisis voortduurt. Volgens de dorpsvereniging is namelijk gebleken dat 1,5 meter afstand houden op de smalle paden onmogelijk is. "Mensen gaan niet opzij. Als er eenrichtingsverkeer op de paden komt, zoals de gemeente overweegt, ontstaan juist nog meer opstoppingen zodra toeristen stil blijven staan. De gezondheid van de dorpsbewoners en de bezoekers is in het geding."

  Toeristen zouden kunnen reserveren bij botenverhuurders, musea en op termijn ook bij restaurants, stelt de dorpsvereniging voor. Via een gedeeld systeem wordt in de gaten gehouden wanneer het maximale aantal gasten is bereikt. Bezoekers mogen het dorp alleen in als ze een ticket kunnen laten zien. Bewoners zouden vrij kunnen wandelen, varen en fietsen als het aantal toeristen aan banden wordt gelegd.

 34. 11:35 8-5-2020

  Eerste versie corona-app moet eind mei klaar zijn

  Idris van Heffen

  Een eerste versie van de corona-app die de overheid wil laten maken, moet eind mei klaar zijn. Het gaat volgens het ministerie van Volksgezondheid om "een werkende toepassing die op beperkte schaal getest kan worden", dus nog niet om de definitieve versie. De app moet de GGD'en helpen uitzoeken met wie coronapatiënten in contact zijn geweest. Dat moet helpen om de verspreiding van het coronavirus te beperken.

  Vorige maand presenteerden zeven software-ontwikkelaars hun corona-apps. Daarop kwam veel kritiek. Onder meer de Autoriteit Persoonsgegevens vond dat de voorstellen niet voldeden, omdat de overheid niet duidelijk genoeg was in de voorwaarden. Het kabinet maakte daarom pas op de plaats en besloot zelf een nieuwe app te ontwikkelen.

  Lees ook: in zeven vragen meer duidelijkheid over de nieuwe corona traceer-app.

 35. 11:32 8-5-2020

  Slob laat leerachterstanden door thuisonderwijs onderzoeken

  Onderwijsminister Arie Slob laat onderzoeken of en in hoeverre kinderen leerachterstand hebben opgelopen in de acht weken thuisonderwijs. Dat gebeurt niet alleen in het primaire, maar ook in het voortgezet onderwijs, het mbo en het hoger onderwijs. 

  "We zijn ook al aan het nadenken hoe we eventueel opgelopen tekorten in de komende tijd kunnen wegwerken", zei Slob vrijdag. Daarbij wordt onder meer gedacht aan zomerscholen. Deze optie ligt op tafel, maar niet als een verplichting, aldus Slob. Zomerscholen bestonden ook voor de coronatijd al om leerachterstanden in te lopen. "Er zal daar misschien een breder aanbod van komen. Maar dat werken we de komende tijd uit", zei hij.

 36. 11:09 8-5-2020

  Diergaarde Blijdorp gaat vanaf woensdag 20 mei gefaseerd open

  ANP

  Diergaarde Blijdorp gaat vanaf woensdag 20 mei gefaseerd open. De dierentuin in Rotterdam gaat aanvankelijk eerst open voor abonnementhouders, daarna voor dagbezoekers.

  Blijdorp test zaterdag alvast de route-aanwijzingen uit op medewerkers en hun gezinsleden, een groep van maximaal 150 personen. Daarna wordt getest met groepen van 250 en 500 personen en 1000 personen. Blijdorp verwacht dat het na 20 mei enkele weken zal duren voordat het park 50 procent van de normale capaciteit, 5000 mensen per dag, kan toelaten.

 37. 11:07 8-5-2020

  De helft van alle Nederlanders wil ook na corona vaker thuiswerken

  Bijna de helft van de Nederlanders verwacht ook ná de coronacrisis vaker thuis te (mogen) werken. Dat is een conclusie uit onderzoek van Intermediair en Nationale Vacturebank onder ruim 1000 Nederlanders.

  Tot september blijft thuiswerken het advies, en daar is 53 procent van de ondervraagden positief over. Zo kunnen mensen hun eigen tijd beter indelen (61 procent) en geeft bijna een derde aan meer tijd te hebben voor het gezin. Mensen zonder kinderen zeggen meer te sporten dan voorheen. Ook kunnen mensen zonder kinderen zich thuis beter concentreren dan op de werkplek (43 procent). Dit geldt niet voor mensen met kinderen: maar 25 procent zegt zich beter te kunnen concentreren.

  Wel wordt het praatje bij het koffieapparaat wordt gemist. Bijna 60 procent geeft aan zijn collega's te missen. Bij hbo- en wo-opgeleiden ligt dat percentage nog hoger. Zorgwekkend vinden de onderzoekers het dat een op de vijf respondenten aangeeft rug en/of nekklachten te krijgen. Voor 13 procent is eenzaamheid een reden om weer naar kantoor te willen.

 38. 10:52 8-5-2020

  Steeds meer Nederlanders keren terug vanuit Marokko

  De repatriëring van Nederlanders in Marokko ziet er steeds rooskleuriger uit. Dat stelt het Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders (SMN). Vrijdag vertrekt het derde toestel, met ongeveer driehonderd passagiers aan boord, vanuit Casablanca richting Schiphol. Mogelijk vliegt ook zondag weer een vliegtuig met Nederlanders terug, die door de coronacrisis in Marokko zijn gestrand.

  "Als het in dit tempo blijft gaan, kunnen alle mensen mogelijk binnen enkele weken terugkeren", zegt Sahil Achahboun van SMN. Als het vliegtuig dat vrijdag vertrekt is aangekomen, zitten nog zo'n 2100 Nederlanders vast in Marokko. De groepen mensen die terugvliegen worden samengesteld op basis van urgentie. Dat betekent dat bijvoorbeeld zieken, ouderen en zwangere vrouwen voorrang krijgen.

 39. 10:51 8-5-2020

  Ollongren: maatwerk voor huurders in nood door coronacrisis

  Huurders die door de coronacrisis in financiële problemen komen, kunnen zich melden bij hun verhuurder. Die kan dan kijken of er voor hen maatwerk mogelijk is. Dat zei minister Kajsa Ollongren (binnenlandse zaken) vrijdag in een reactie op de jaarlijkse huurverhogingen per 1 juli die bij veel huurders zijn aangekondigd.

  De minister heeft onlangs een moreel appel gedaan op de woningcorporaties en andere verhuurders om coulant om te gaan met huurverhogingen en oplossingen te zoeken voor mensen die de huur niet kunnen opbrengen. Volgens haar gaat het over de hele linie om een gematigde huurverhoging, gelijk aan de inflatie met een heel klein beetje erbij. "Er zijn uitzonderingen en dan zijn het eerder die excessen waar je iets aan moet doen, dan dat je aan alles iets moet doen", zegt Ollongren.

 40. 10:13 8-5-2020

  Stoffeerder uit Haarlem gaat massaal mondkapjes maken

  Een stoffeerder van zitmeubels uit Haarlem gaat vanaf juni massaal mondkapjes maken. Het bedrijf BMS Auto- en Projectstoffering verwacht elke week 2,4 miljoen medische mondkapjes te kunnen produceren. Daarvoor wordt een speciale tak opgezet, HMK Medical, waarbij de afkorting staat voor Hollandse Mondkapjes. 

  Er gaan zowel medische mondkapjes geproduceerd worden als mondkapjes voor mensen in contactberoepen en reizigers. Vooralsnog komen de benodigde grondstoffen voor de maskers uit China, maar het bedrijf is op zoek naar Europese alternatieven. 

  Het Haarlemse bedrijf heeft ervaring op het gebied van gestuurd snijden met behulp van een computer, borduren en naaien. "De productie van mondkapjes is technisch gezien verwant met wat BMS doet", aldus directeur Sander Borchart. "Daarom durf ik het aan om een substantieel bedrag in een Haarlemse productielijn te investeren." BMS is al jaren specialist in het bekleden van zitmeubelen voor onder meer treinen, bussen, trams en auto's.

 41. 09:42 8-5-2020

  Zorgen bij sportclubs om terugloop ledenaantal door coronacrisis

  Zo'n 40 procent van de sportclubs in Nederland maakt zich zorgen over de gevolgen van de coronacrisis voor de vereniging. Clubs zijn bang voor terugloop van het aantal leden en vrijwilligers en misgelopen inkomsten. Dat staat in een onderzoek van het Mulier Instituut in opdracht van sportkoepel NOC*NSF naar de impact op sportverenigingen van de coronacrisis. Lees hier meer

 42. 09:15 8-5-2020

  ‘Concentreer de zorg rond covid in paar ziekenhuizen’

  ANP - Runners van Defensie in het UMC Utrecht. Defensie helpt het UMC hier bij door 56 verpleegkundigen, 10 artsen, 26 ondersteunende medewerkers en ic-materiaal voor de strijd tegen het coronavirus te leveren.

  Nu de eerste fase van covid-besmettingen achter de rug is, moeten ziekenhuizen zich opmaken voor het vervolg. Daarin moet niet elk ziekenhuis meer patiënten verzorgen die zijn besmet met het coronavirus, zegt Joep de Groot, bestuursvoorzitter van zorgverzekeraar CZ. “Concentreer de zorg voor covid-patiënten in een paar centra in de regio zodat de andere ziekenhuizen de reguliere zorg kunnen oppakken. Dan krijgt iedereen de zorg die nodig is.” Lees meer.

 43. 08:50 8-5-2020

  Slapende arbeiders doodgereden door trein in India

  Veertien migranten zijn in India omgekomen doordat ze werden overreden door een trein terwijl ze tussen de rails lagen te slapen. Het gaat om arbeiders die door de coronacrisis hun baan waren verloren en op weg waren naar huis.

  De slachtoffers behoren tot het leger van tienduizenden werkers die te voet vanuit de Indiase steden onderweg zijn naar huis omdat ze geen baan meer hebben. De politie verklaarde dat de arbeiders van een staalfabriek de hele nacht hadden gelopen, uitgeput waren geraakt en tussen de rails in slaap waren gevallen.

  Volgens het Indiase ministerie van Spoorwegen probeerde de machinist tevergeefs de trein tot stilstand te brengen toen hij de arbeiders op het traject zag liggen. Het incident vond plaats in de staat Maharashtra in het westen van India.

 44. 08:40 8-5-2020

  Iets grotere toename sterfgevallen door corona Duitsland

  Het aantal sterfgevallen door het coronavirus in Duitsland is de afgelopen 24 uur met 147 gestegen naar 7266. De toename is iets groter dan donderdag toen er 123 nieuwe sterfgevallen werden geregistreerd.

  Het aantal vastgestelde besmettingen steeg met 1209 naar 167.300. Die toename is iets minder dan een dag eerder.

  De Duitse regering kondigde woensdag versoepelingen van de beperkende maatregelen aan maar laat het veelal aan de deelstaten over hoe die er precies gaan uitzien. De meeste winkels mogen weer open en sporten is weer toegestaan. De Duitse voetbalcompetitie op de hoogste twee niveau's wordt 16 mei hervat.

 45. 08:03 8-5-2020

  Incompleet team op ruim helft basisscholen

  Ruim de helft van de basisscholen, 57 procent, start maandag met een incompleet team. Op deze scholen komen gemiddeld drie leerkrachten niet naar school op 11 mei. Dat meldt DUO Onderwijsonderzoek & Advies na onderzoek samen met het AD onder 1250 basisschoolleraren.

  De overgrote meerderheid van de leerkrachten (92 procent) die starten met een incompleet team, geeft aan dat dit geen problemen oplevert of dat de problemen te overzien zijn. Een ruime meerderheid van de leerkrachten, 80 procent, heeft er veel zin om 11 mei weer aan de slag te gaan met hun leerlingen. De overige leerkrachten vinden vooral dat het eigenlijk niet verantwoord is de scholen maandag weer te openen.

  Een kleine driekwart van de leerkrachten vindt dat de school goed is voorbereid op de nieuwe situatie, 9 procent vindt dat niet.

 46. 07:33 8-5-2020

  Geen basketbalcompetitie in Nederland zonder publiek

  De Nederlandse basketbalcompetitie gaat niet van start zolang er geen publiek aanwezig mag zijn. De ploegen uit de Dutch Basketball League (DBL) hebben dat onderling afgesproken. "Spelen zonder toeschouwers past niet bij het basketbal. Clubs spelen voor het publiek", schrijven ze.

  Het seizoen 2019-2020 werd eind maart voor beëindigd verklaard vanwege de coronacrisis. Het bestuur van de DBL besloot geen kampioen aan te wijzen. Het is de vraag wanneer de basketballers weer de zaal in kunnen. In principe mogen er vanaf 1 september weer sportwedstrijden worden gehouden, ook binnen. Publiek is dan nog niet welkom.

  De DBL mikt op een start van de competitie in het vierde kwartaal van dit jaar. De organisatie van de competitie lobbyt samen met de Nederlandse basketbalbond en sportkoepel NOC*NSF bij de overheid om zo snel mogelijk mét publiek te kunnen beginnen.

 47. 07:32 8-5-2020

  Kwartaalwinst ING zakt fors door coronacrisis

  Getty Images

  De winst van ING is in het eerste kwartaal flink gekelderd als gevolg van de coronacrisis. Het financiële concern hield onder de streep 670 miljoen euro over, ruim 40 procent minder dan een jaar eerder. 

  Daarmee presteerde ING nog wel beter dan analisten in doorsnee hadden verwacht. Zij gingen volgens een peiling door persbureau Bloomberg gemiddeld uit van een resultaat van iets minder dan 411 miljoen euro. ING zette in totaal 661 miljoen euro opzij voor leningen die mogelijk nooit terugbetaald worden.

 48. 07:24 8-5-2020

  Duitse brouwerij geeft 2600 liter bier weg

  Een Duitse brouwerij in deelstaat Hessen heeft donderdag zo'n 2600 liter bier weggegeven. De drank was volgens de brouwer overtollig geworden door de coronamaatregelen die in het land van kracht zijn en zou anders worden weggegooid.

  De Willinger-brouwerij in deelstaat Hesse deelde het bier gratis uit. Eigenaar Franz Mast zei dat hij de tanks in zijn fabriek leeg wil maken om nieuw bier te brouwen, voor als de horeca in Duitsland weer open mag. Cafés en restaurants in het land zijn gesloten vanwege het coronavirus.

  De actie van de bierbrouwer kon op veel belangstelling rekenen. Tientallen mensen stonden donderdag in de rij bij de brouwerij om bier af te halen. Veel mensen droegen mondmaskers en hielden zich volgens persbureau Reuters aan de aangeraden sociale afstand. Een hoop aanwezigen gingen met emmers of dozen vol bier weer naar huis.

 49. 05:45 8-5-2020

  Australië versoepelt maatregelen

  Australië gaat de coronamaatregelen die van kracht zijn in het land in drie fasen versoepelen. De overheid wil in juli alle beperkingen hebben opgeheven, zei premier Scott Morrison vrijdag. De Australische staten en territoria bepalen zelf wanneer zij de versoepelingen invoeren, aldus Morrison.

  Australië stelde in maart een lockdown in om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Ook gingen de grenzen van het land op slot.

  Het aantal dagelijkse nieuwe infecties in het land is de afgelopen tijd teruggelopen tot zo'n twintig gevallen per dag. In Australië zijn 6901 besmettingen van het coronavirus bekend en 97 doden te betreuren.

 50. 04:40 8-5-2020

  Mexico neemt maatregelen rond Moederdag vanwege corona

  De autoriteiten in Mexico nemen maatregelen in aanloop naar Moederdag komende zondag. De populaire feestdag valt dit jaar samen met de piek van de coronacrisis in het land.

  Uit voorzorg is de voornaamste bloemenmarkt in Mexico-Stad vanaf donderdag gesloten. Ook begraafplaatsen waar mensen op Moederdag vaak samenkomen, zijn dicht. De overheid drukt mensen op het hart de regels rond sociale afstand zo goed mogelijk aan te houden. "Stel haar niet bloot, zorg voor haar en ga niet op bezoek", schreef burgemeester Claudia Sheinbaum van Mexico-Stad op Twitter.

  Op Moederdag gaan veel Mexicanen normaal gesproken uit eten en op bezoek bij hun (groot)moeder. Meerdere overheidsfunctionarissen pleitten ervoor de feestdag naar juli te verplaatsen.

  Mexico zag donderdag zijn hoogste aantal dagelijkse coronadoden tot nu toe. Het ministerie van Gezondheid meldde 257 sterfgevallen. In totaal zijn nu 2961 mensen in het land overleden aan het longvirus. Er zijn 29.616 besmettingsgevallen bekend. In Mexico werden pas laat maatregelen genomen tegen het virus. President Andrés Manuel López Obrador riep in maart mensen nog op naar buiten te gaan en de horeca te bezoeken.

  Getty Images - Op de bloemenmarkt van Mexico-Stad wordt hard gewerkt aan het prepareren van speciale Moederdagboeketten. De markt is sinds donderdag uit voorzorg gesloten.
 51. 03:54 8-5-2020

  'Coronavirus kan 190.000 Afrikanen het leven kosten'

  In Afrika kunnen in het eerste jaar van de coronapandemie tot 190.000 mensen overlijden als maatregelen om de longziekte in te dammen niet effectief blijken. Daarvoor waarschuwt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in een nieuw rapport.

  De onderzoekers deden voorspellingen voor 47 landen, waar in totaal ongeveer een miljard mensen wonen. Naar schatting 23 tot 44 miljoen mensen raken besmet als de maatregelen het virus onvoldoende afremmen.

  "Covid-19 zal zich in Afrika waarschijnlijk niet zo exponentieel verspreiden als elders in de wereld", stelt Matshidiso Moeti, WHO-directeur voor Afrika in een verklaring. Moeti verwacht dat het virus op het continent lang actief zal blijven in zogenoemde hotspots. In vergelijking met Europa en de Verenigde Staten verspreidt het longvirus zich langzaam in Afrika. Op het continent zijn ruim 53.000 besmettingen bekend en 2065 doden.

  Met name kleine Afrikaanse staten en de landen Algerije, Zuid-Afrika en Kameroen zijn volgens de WHO zonder effectieve coronamaatregelen kwetsbaar voor een uitbraak. In meerdere landen op het continent zijn lockdownmaatregelen van kracht, maar lang niet in allemaal. Een aantal overheden, waaronder die van Nigeria en Zuid-Afrika, zijn de regels aan het versoepelen.

  Deskundigen hebben herhaaldelijk gewaarschuwd dat Afrika door zwakke gezondheidsvoorzieningen, armoede en conflicten zeer kwetsbaar is voor een virusuitbraak.

 52. 02:54 8-5-2020

  'Braziliaanse economie kan instorten door coronamaatregelen'

  Brazilië kan binnen een maand met "economische ineenstorting" te maken krijgen door de coronamaatregelen die van kracht zijn in het land. Daarvoor waarschuwde economieminister Paulo Guedes donderdag.

  Volgens Guedes kunnen er voedseltekorten en onrust ontstaan. "Binnen ongeveer 30 dagen kunnen er tekorten ontstaan in winkelschappen en kan de productie ongeorganiseerd raken, wat leidt tot een systeem van economische ineenstorting, van sociale wanorde", aldus de minister.

  In veel Braziliaanse steden zijn sociale distantiemaatregelen van kracht en zijn onder meer winkels, scholen en universiteiten gesloten. Een aantal steden heeft deze week ook een echte lockdown afgekondigd.

  In Brazilië zijn ruim 135.000 besmettingsgevallen van het longvirus geregistreerd. Donderdag werden 9888 nieuwe infecties gerapporteerd. De afgelopen 24 uur stierven 610 mensen in het land als gevolg van het virus. Het was voor de derde achtereenvolgende dag dat meer dan zeshonderd sterfgevallen werden geregistreerd. Het totaal aantal coronadoden in Brazilië bedraagt nu 9146. Volgens medische experts zijn de daadwerkelijke sterfte- en besmettingscijfers nog een stuk hoger.

 53. 02:08 8-5-2020

  Hoogste ziekteverzuim in 17 jaar

  In het eerste kwartaal van dit jaar was het ziekteverzuim onder werknemers het hoogst sinds het eerste kwartaal van 2003. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe voorlopige cijfers. De toename deed zich door het coronavirus voor in vrijwel alle bedrijfstakken.

  Het ziekteverzuim in de afgelopen drie maanden was 5,2 procent, wat betekent dat van elke honderd dagen die een werknemer werkte, hij of zij zich gemiddeld 5,2 dagen ziek meldde. In de gezondheidszorg en de industrie verzuimden werknemers het meest: 6,7 procent. Met een percentage van 6,2 is het ziekteverzuim in het openbaar bestuur ook bovengemiddeld.

  Dat het percentage ziekteverzuim in de gezondheidszorg hoog is, komt niet alleen door het coronavirus. Sinds de lente van 2017 is de gezondheidszorg sowieso al de bedrijfstak met het hoogste ziekteverzuim. Ook daarvoor was het percentage ziekmeldingen in de gezondheidszorg al bovengemiddeld hoog, zo nuanceert het CBS. Daarbij is het ziekteverzuim in het eerste en vierde kwartaal (de winter en de herfst) altijd hoger dan in de rest van het jaar.

 54. 01:38 8-5-2020

  'Kim Jong-un feliciteert Chinese president met coronabestrijding'

  De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft een "mondelinge boodschap" naar de Chinese president Xi Jinping verstuurd. Dat meldt staatspersbureau KNCA. Kim zou Xi in de boodschap gefeliciteerd hebben met diens "succesvolle" bestrijding van het coronavirus.

  De boodschap was "in verband met het feit dat China succes boekt bij het voorkomen van de Covid-19-infectie", aldus KCNA. Het staatspersbureau lichtte niet toe wat er precies bedoeld werd met 'mondelinge boodschap'. Het is niet duidelijk of Kim en Xi elkaar hebben gesproken.

  Er was de afgelopen tijd onduidelijkheid over de gezondheid van Kim. Er werd gespeculeerd dat hij zou zijn overleden, mogelijk tijdens een hartoperatie. Volgens de Zuid-Koreaanse inlichtingendienst is daar geen bewijs voor. Kim toonde afgelopen zaterdag voor het in eerst in drie weken tijd in het openbaar tijdens de opening van een kunstmestfabriek.


  EPA - De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zaterdag tijdens de opening van een kunstmestfabriek ten noorden van de hoofdstad Pyongyang.
 55. 00:00 8-5-2020

  VS: 1894 coronadoden erbij, totaal nu bijna 77.000

  In de afgelopen 24 uur is het aantal mensen in de Verenigde Staten dat is overleden aan Covid-19 gestegen met 1894 tot 76.693. Dat blijkt uit een overzicht van de Amerikaanse website Worldometer, die alle meldingen van geregistreerde gevallen bijhoudt.

  In het afgelopen etmaal is bij ruim 24.000 Amerikanen het coronavirus vastgesteld. In totaal zijn nu 1.287.000 mensen besmet. Een kwart daarvan in de staat New York. Daar vielen ook de meeste doden: ruim 26.000.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden