Medicijnprijzen

Landen strijden samen tegen farmareuzen

Beeld ANP

Acht landen, waaronder Nederland, binden samen de strijd aan met fabrikanten van dure medicijnen. Ze gaan intensief informatie delen, waardoor ze verwachten betere prijzen af te kunnen spreken met de farmaceutische industrie.

Minister Bruins (medische zorg) is een van de initiatiefnemers, samen met zijn collega’s uit België en Ierland. Ook Denemarken, Luxemburg, Noorwegen, Portugal, Zweden en Zwitserland doen mee.

De landen willen samen gaan onderhandelen met de pillenindus­trie. Ook willen ze informatie over de werking van medicijnen en de financiën van de geneesmiddelenfabrikanten gaan delen, zodat ze ook bij een-op-een onderhandelingen met farmaceuten een betere uitgangspositie hebben.

De prijs van nieuwe medicijnen is Bruins al lang een doorn in het oog. Sommige fabrikanten hanteren publiekelijk een torenhoge prijs, maar zijn achter de schermen bereid om landen korting te geven. Aan die korting hangt vaak een voorwaarde: de landen mogen niet doorvertellen voor welke prijs ze de medicijnen krijgen. Ieder land moet dus zelf vechten voor een redelijke prijs, waarbij vooral kleinere landen een zwakkere positie hebben.

Scannen op nieuwe geneesmiddelen

Het International Horizon Scanning Initiative (IHSI), dat deze week van start ging, moet daar iets aan doen. Samen ‘scannen’ de landen welke nieuwe medicijnen de komende tijd op de markt zullen komen, en wat de impact daarvan zal zijn. Zo worden ze niet overvallen door nieuwe geneesmiddelen, en door de druk die patiënten begrijpelijkerwijs uitoefenen voor vergoeding van zo’n middel.

IHSI verzamelt daarvoor informatie uit geneesmiddelenstudies, wetenschappelijke literatuur en de beschikbare financiële gegevens van bedrijven en investeerders in de farmaceutische sector.

De landen willen het bijtijds afspreken als ze samen de onderhandelingen aangaan, zodat ze niet tegen elkaar worden uitgespeeld.

Nederland en België werkten vorig jaar voor het eerst samen bij de onderhandelingen over Spinraza, een medicijn voor kinderen met de spierziekte Spinale Musculaire Atrofie (SMA). Dat leidde tot een overeenkomst met fabrikant Biogen, waardoor het middel sinds vorig jaar zomer wordt vergoed. De twee landen bedongen volgens het ministerie van volksgezondheid een prijs op een ‘aanvaardbaar niveau’. Maar hoe hoog die is, blijft ook in dit geval geheim. 

Lees ook:

Hoe kan minister Bruins de hoge medicijnprijzen naar beneden krijgen?

Twee dure kankermedicijnen kunnen toch worden vergoed, maakte minister Bruins in augustus bekend. Maar hij baalde ervan dat hij de korting die hij kreeg geheim moet houden. Wat kan hij tegen de macht van de fabrikanten doen?

Farmaceut verzesvoudigt prijs van kankermedicijn, minister boos

Het farmaceutische bedrijf Novartis heeft de prijs van een zeldzame vorm van kanker verveelvoudigd, zo bleek begin dit jaar. Het middel is eind vorige eeuw in het Rotterdamse Erasmus MC ontwikkeld, werd daar tot nu toe ook bereid en kostte 4000 euro per infuus. Novartis kocht het medicijn op, verwierf een monopolie en rekent nu 23.000 euro.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden